Az idén öt vasútvonalon indul újra a személyszállítás július 4-én, így a Székesfehérvár-Komárom közötti szakaszon – jelentették be a térség fideszes országgyűlési képviselői Komáromban ma délelőtt. Völner Pál érthetetlennek nevezte az előző kormány törekvését, mivel, mint mondta, a világon mindenhol támogatják a vasúti személyszállítást, akárcsak a buszközlekedést. A MÁV-nak, a vasútnak tehát van jövője, tette hozzá, ugyanakkor ki kell küszöbölni a párhuzamosságokat is. Vidékfejlesztés és a vidék népességmegtartó képességének szempontjából elengedhetetlennek tartja, hogy biztosítsák az embereknek, hogy eltudjanak jutni a munkahelyükre, a diákok az iskolákba, ezért az új kormány első intézkedési között szerepelt ez a program. A szolgáltatást jelenleg a régi szerelvényekkel tudják csak megoldani, de hosszútávon elengedhetetlennek tartja, hogy kényelmes, gyors, modern kocsik biztosítsák a személy szállítást. Régebbi írásaimban és is jeleztem, hogy a Komárom-Székesfehérvár vasútvonal már több évtizede szerepel a VO-s, Budapestet délről elkerülő  vasútvonal részeként a fejlesztési tervekben. Ezért volt érthetetlen a vonalbezárás.  Cunyiné Bertalan Judit (Kisbér) elmondta, hogy a vonalmegszüntetés megnehezítette a mindennapi munkába illetve iskolába járást. Volt olyan település, ahonnan a légvonalban 20 kilométeres távolságot 3 óra alatt tette meg a munkavállaló. Reményét fejezte ki, hogy a térségből nem csak székesfehérvári átszállással, hanem direkt módon is el lehet majd jutni vonattal a Balatonra. Dr.  Udvardi Erzsébet köszönetet mondott a Kisbériek és a térségben lakók nevében, hogy újra elérhetővé tették Komárom és Székesfehérvár közötti települések számára, hogy a 150 éve megépült vonal újra csatlakozzon az ország vérkeringésébe.

Július 3.-án szeretettel  várunk  minden érdeklődőt a vonal ünnepélyes megnyitására. Menyasszonyi csokrokkal feldíszített vonatot indítanak el reggel 9 órakor Székesfehérvárról, 10.00 órakor ünnepéllyel várják Kisbéren, és dél körül megérkezik a vonat Komáromba.


2010 június 27 – A hír tv hírei szerint a Máv megpróbálja szabotálni a Komárom-Székesfehérvár vasútvonal forgalmának visszaállítását, úgy hogy a régi menetrendhez képes kevesebb, napi négy vonatpárt indítana csak. Ezzel a közlekedés kényelmetlenné és kihasználatlanná válna a hosszú várakozási idők miatt.


A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, kidolgozott egy jobb menetrendet, amely segítene megtartani sőt akár növelni is a vasútvonal népszerűségét és kihasználtságát a következőképpen:
Közvetlen Komárom-Baja Interrégió vonatok közlekednek, melyek 63-41 sorozatú orosz motorkocsikból állnak. E járművek 100 km/h sebességére a 46-os vonalon van szükség a menetrend tarthatósága miatt. Az 5-ös vonalon javasoljuk a megállási helyek felülvizsgálatát, tervezetünkben a vonatok csak Szárazrét, Bodajk, Mór, Bakonysárkány, Kisbér, Nagyigmánd-Bábolna, Szőny Déli állomásokon állnak csak meg. Komáromban csatlakozást biztosítunk minden irányban, Székesfehérváron csatlakozás van Budapest felől az 5-ös vonal felé és viszont.


Kép : Német László


3 hozzaszolas a “Indulás- 2010 július 4” bejegyzeshez

  1. Az elvira.hu nem mindig kapcsol időben. Bár ez a Július 4
    kicsit korainak tűnik, nemtudom mennyi idő kell ahoz, hogy ujralehessen idítnai a közlekedést ezen a vonalon. Azonbna
    teherforgalom eddig is volt tehát nem okozhat az újraindulás olyan sok műszaki gondot. Mindenestre én nagyon örülök mert
    pláne így nyáron én is sokat használtam/használnám. Szerintem az ésszerűsített menetrenddel, közvetlen vonallal a Balatonig egy jódarabig nem lesz gond ezzel a vonallal.

  2. Biztos vagy benne, hogy julius 4-en ujra indul a vonat Komarom-Szekesf. kozott? Az elvira.hu julius vegi, augusztusi indulassal BP-i atszallassal iranyit Szekesf.-ra…

Comments are closed.