A múlt heti kampányfogásként Komáromban elhelyezett “kő” kapcsán a  BUMM portálon megjelent egy nyílt levél amelyben annak írója bejelentette, hogy egy fából készült keresztet helyez majd el az Erzsébet híd lábánál.  A komáromiak többsége egyetért azzal, hogy a “kő” erőszakos és engedély nélküli elhelyezése nem egy európai és nem egy demokratikus megoldás, de akkor sem szabad átesnünk a ló túloldalára. Nem hiszem, hogy egy erdőnyi, otthon barkácsolt fakereszt lenne a legmegfelelőbb tiltakozási mód. Én hiszek a jogban és a demokráciában. Soha sem annak van igaza aki a leghangosabban kiabál. Miután pénteken bemutatásra került Komárom város Trianoni emlékműve a református parókia előtt, amely helyet adhat majd a jövendőbeli megemlékezéseknek, most inkább a jogtalanul felállított kampányemlékmű eltávolításán kell gondolkodni, nem újabb engedély nélkülieket felállítani. Teljesen nyilvánvaló, hogy a “kő” rossz helyen van. Mivel közúton van, sőt  két sávot elválasztó szigeten így több más mellett a közlekedés rendészet engedélyére is szükség van. Miután ez a “kő” komoly sajtóviszhangja kapcsán fokozott érdeklődésre tarthat számot, ez a tény  balesetveszélyessé teszi azt, mivel elvonja a vezető figyelmét. Még mielőtt valaki megpróbálna meggyőzni engem arról, hogy ez nincs így, ajánlom, hogy menjen ki a határra és nézze meg az ott áthaladó autók vezetőinek viselkedését. Sokan megállnak és megnézik a “követ”, ezzel torlódást vagy épp balesetveszélyes helyzetet idézve elő. Nem újabb nagy sajtóvisszhangra számottartó totemoszlopot kéne állítani, hanem feljelentést tenni a rendőrségen közúti forgalom veszélyeztetése miatt.

A történet másik része az a tény, hogy a “kő” egy bontásra kijelölt területen áll. A tetőrendszer és a tehermérleg eltávolítása után, a főútvonal kiegyenesítéseként a járdasziget is bontásra kerül, tehát az ott felállított minden építményt el kell majd távolítani, vagy át kell majd helyezni.

Örömmel tapasztaltam, hogy a pénteki ötlet megvalósult. A kő külső megjelenésében nagyon hasonlít egy sírkőre és az azt felállíttók szándékával ellentétesen inkább szomorúságot és bánatot fejez ki, ezért teljesen elfogadható a mécsesek általi gyász kifejezése. Ez az igazi pofon azoknak akik saját pénzből emeltek egy megemlékezési pontot, nekünk.

9 hozzaszolas a “A Ló Túloldala” bejegyzeshez

  1. Nézd ez törvényes, olvasd el az alkotmány 32 fejezetét, én erre hivatkozásul helyezem el, az állam riogatása, törvénysértése elleni tiltakozásul, alkotmányos jogom és élek is vele. DE !!! Hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jólakjon, egy hónapra teszem ki, odadrótozva a híd melleti korláthoz, majd saját magam veszem be és elkezdek egy legalizási folyamatot, egy szebb és nagyobb emlékmű érdekében, talán jövőig meg lehet maximális legalitással oldani. Ha minden jól megy szerdán kihelyezem úgy ahogyan igértem, majd készíthetnél néhány képet, emlékbe, nekem tökrement a fényképezőgépem, s elküldhetnéd a címemre, mert az is lehet egy napot sem fog megélni és vagy az állami, vagy a városi csendőrség eltávolítja, vagy egy vad soviniszta. Majd rábiggyesztek egy feliratot, hogy kérem ne bántsák, magam fogom eltávolítani július 15-vel.

  2. Abraka- Nem meghunyászkodásról van szó! Harcolni többféle eszközzel lehet. Én a törvényes utat szeretem jobban.
    Al Capone is adócsalás miatt került börtönbe, nem szervezett bűnözés miatt. Mindig a jó eszközt kell megtalálni.

  3. Itt nem az emlékművekről van szó, akkor rosszul értetted azt, amit ezzel a keresztel üzenni szerettem volna. Lényeg abban van, hogy ne csak egy emlékmű erejéig legyünk bátrak, hogy állítunk, meg oda merünk menni, aztán mi van, minden marad a régiben, ők tovább sértegetnek minket, mi pedig meghunyászkodunk, ezt a jókai utcai megemlékezés nekem olyannak tünik, mint a szept. elsejei mököpös majális, nesze fogd meg semmi, utánna. Ezen gondolkozz el. Már tovább kéne lépni, erre a fidesz is rájött, már ők is autonómiát követelnek, erre az MKP meg hallgat, mi vele együtt, ja hogy a civilizált viselkedésünk nevében tesszük, jaj de beteges magyarázkodás. A politikában ez nem így működik.
    Felteszek egy költői kérdés és hogyan tovább, ja hogy jövőre lesz 91 évforduló majd megint ott fogunk gyülezni aztén hazafelé veszük egy fagyit és leülünk a TV mellé nagybüszkén, hogy ki mertünk menni egy olyan rendezvényre ahol nem volt mit veszítenünk.
    Az az érzésem itt nem velem van baj, mert én már régen tudom mit akarok és mit miért teszek. Komárom a komáromiaké, ez ennek a kettőskeresztnek ez az üzenete. De bevallom, most már zavarban vagyok, mert az az érzésem elbeszélünk egymás mellett, más értékrend, más célok. Csak az nem tudom melyik lesz a végén az eredményesebb. A semmitmondó nagymagyarkodás, vagy az ha a tettek mezején majd fel is tudunk valamit mutatni. Ja aztén, amit mi kikaprunk, jönnek a kushadók kulcscsörgetéssel, öltönyben és a mellébeszélés. Én pedig ettől vagyok rosszul, ma semmit, de ha mégis valami beindul majd annyi forradalmár lesz, hogy még a Klapka téren sem fognak elférni. Tudod, sokmindent tudnék mesélni.

  4. Abraka- ami a szimbólumokat illeti, azokra tényleg szükség van. Már rendelkezünk két Trianoni emlékművel, miért kéne egy harmadik? Tudom, hogy minden média megjelenne és minden híradóban benne lenne, de tényleg erre van szükségünk?
    Hidd el nekem, sokkal népszerűbb lennél, ha jogi úton távolítanák el a “KÖVET” és az a te érdemed lenne. Nem kell mindenbe feltétlenül politikát és nemzetek közti ellentéteket vinni.

  5. Abraka- itt nem hallgatásról van szó. Véleményem szerint nem kéne lesüllyednünk a szlovák nemzeti párt szintjére és válaszlépésként engedély nélkül kereszteket állítani. A TÜkör állított egy esztétikus emlékművet Északon. Az Endresz csoport egy Justice for Hungary feliratú emlékművet Délen a híd lábánál. Nem hinném, hogy versengenünk kéne bárkivel is azon, hogy melyikünk állít fel több engedély nélküli giccset!

    A jog és a törvények adta lehetőségekkel kell élni! Az SNS “köve” veszélyezteti a közlekedés biztonságát. Erre hivatkozva kell kérni annak eltávolítását.

  6. A hallgatás az észszerű megoldás, lapítani tovább.
    Mitöl-kitöl félünk ennyira, saját magunk nemakarástól.

    Egy barátom így véledett:
    Ha a jövőben a határokon kívül rekedt nemzeti közösségek politikai vezetőit továbbra is az vezérli, hogy szerepet vállaljanak a bármilyen színű következő kormányokban, mert úgymond így tudják „megvédeni” a magyar érdekeket, akkor ennek a taktikának köszönhetően megint csak el fog veszni a stratégiai cél: az, hogy a magyar közösségek kivívják az önrendelkezés jogát. A jogot, amit Trinanonban részben meg is ígértek nekik, illetve amelyhez hasonlót Európa nyugati, szerencsésebb felében a gyakorlatban is alkalmaznak.az erdélyi, a felvidéki, az anyaországi magyarokat senki sem védi meg saját magukon kívül. Ha a felvidéki magyarok otthon nem állnak ki a saját jogaikért, akkor alul fognak maradni. Nem azért, mert létezik egy olyan erő, hatalom, állami intézményrendszer, amely őket ténylegesen fenyegeti és megbünteti, hanem azért, mert már lélekben, a fejekben vereséget szenvednek. Az elmúlt két évtizedet Magyarországon, Erdélyben, Felvidéken és Délvidéken is lélekben és fejben veszítettük el.

  7. Tiszteletben tartom a véleményedet, de nem értek vele egyet. A Bummon már leírtam, miért kell egy másik nem eldugott, egységre buzdító, mégha házilag barkácsolt is. Az élet sem tökéletes, Jézus kelyhe sem aranyból készült mégis segített a világot megváltani. Nem akarom magamat mégcsak véletlenül sem hasonlítani a Megváltóhoz, de nekünk is szükségünk van szimbólumokra, amelyek, a maguk tökéletlenségükkel válhatnak tökélessé.

Comments are closed.