A koalíció próbája lehet az iskola


A megkötött koalíciós szerződés első nagy próbája a komáromi Határőr utcai iskola lehet. Ez az iskola már hosszabb ideje csak plusz támogatások árán volt üzemeltethető az alacsony gyermekszám miatt. Az iskola fenntartója már hosszabb ideje szeretné bezárni. Ez nem etnikai hanem gazdasági kérdés, de mivel szlovák iskolából van szó amely Komáromban van, mindig politikai  vitát váltott ki. A médiák kedvenc témája a szlovákok elnyomása Komáromban.  Andruskó Imre szavai szerint ez a helyzet sajnos hosszú tavon tarthatatlan, hiszen olyan intézmény, amelyben a diáklétszám kétszáz fő alá csökken, gyakorlatilag fenntarthatatlan. A többi iskola sem hajlandó a saját diákjai és oktatói kárára, a nekik a diáklétszám alapján jogosan járó normatív támogatásból ( 47,23 euró) finanszírozni egy, a szükségesnél kisebb létszámú iskolát.

Az iskola Komárom egyik legpatinásabb iskolája, amely a történelmi belvárosban 1893-ban épült oktatási célokra. Teljes felszereltség mellett 29 tanterem található az épületben, amelyben jelenleg 11 osztály folytatja tanulmányait 195 diákkal. A két tornaterem és a zárt aszfaltozott udvar mellett rendelkezik iskolai étteremmel is, ahol jelenleg 30 nyugdíjas is étkezik.  Az iskolától pár száz méterre található a Komensky utcai általános iskola. Az itteni diákok átirányítása nem okozna különlegesen nagy terheket a szülőknek.

beiratkozas_komarom.jpg

A fenti táblázatból is jól látszik, hogy a komáromi iskolák közül ebben az intézményben volt a legkevesebb a beíratott gyermekek száma. A 12 elsős riasztó szám. Mivel nem lakótelepi, hanem belvárosi iskoláról van szó, véleményem szerint a fenntartását a többi tanintézmény terhére semmi sem indokolja. A megtakarított pénzt a többi iskola fejlesztésére lehetne fordítani. A közeli Komensky utcai iskola a napokban kapott új műfüves sportpályát. A beton focipálya balesetveszélyes és át kéne építeni, de érdemes? Az iskola már most is csak az épület egy részét használja. Biztosan akad olyan funkció amelyre ezt az épületet használni lehetne.

Miután Komárom polgármestere az új kormánykoalíció tagja így kíváncsi leszek, lesz-e bátorsága felvetni az iskolabezárás kérdését. Köztudottan ez már Komárom város második bezárt szlovák iskolája lenne. ..