Viktor felvetése kapcsán döntöttem, úgy, hogy írok pár sort a nemrég kialakított új közúti gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételére kialakított járdaszigetekről. Ezeket Annamária után nevezzük Zebraszigeteknek. Egyértelmű előnyük abban rejlik, hogy növelik a gyalogosok önbizalmát. Köztudott, hogy nincs rosszabb mint egy határozatlan gyalogos, aki lelép a járdáról majd meghátrál és visszalép. Ha már valaki -megfelelő körültekintés után – elindult akkor az a lehető leggyorsabban és határozott mozdulatokkal keljen át az út túloldalára. A gyalogos bizonytalansága a járművezetőben is hasonló bizonytalanságot válthat ki és ezzel fokozza a baleset bekövetkeztének valószínűségét. Mivel az út közepén kialakított zebraszigetek használata a gyalogostól egyszerre csak az egyik sáv szemmeltartását követeli meg így, nagyban megkönnyíti a dolgát. Ezeknek a szigeteknek a kialakítását egyértelműen pozitívnak értékelem. Fenntartásaim vannak viszont a megépítésük helyével. pontosabban fogalmazva a meg nem építésük helyéről van szó. Pillanatnyilag Szőnyben és a Molaj mellett készültek el a szigetek, ahol a gyalogosnak csak 2 sávot kell keresztezniük. Nincs ilyen sziget  például a Mártírok útján a Szabadság térnél az iskola  előtt, ahol a diákoknak 4  sávot kell keresztezniük az átkeléshez. Hasonlóan veszélyes gyalogátkelő található az OTP bank előtt is. Az egyes főúton maradva, nyugat felé haladva a buszpályaudvarnál a Hotel Corner mellett is kiváltható lenne a jelzőlámpa egy ilyen szigettel. Az említett lámpa csak a gyalogosok biztonságos áthaladását jogosult biztosítani,de a lámpa nem tudja, hogy az átkelőn egy vagy 10 ember szeretne egyidejűleg átkelni és a forgalmat a szükségesnél hosszabb ideig tartja fel. Ezt megoldaná egy zebrasziget. A zebraszigetek létjogosultságát egyértelműen bizonyítja a a Megyercsi utcán  nemrég kialakított három új sziget következtében mérhető halálos kimenetelű balesetek számának csökkenése. Itt nagyobb embertömeg biztonságos mozgását kellett megoldani a piac és a temető közelsége miatt. A felüljárón érvényes magasabb sebességkorláton felbuzdulva több kamionos megfeledkezett arról, hogy a felüljárót követő kereszteződés feloldja a tábla hatályát és visszaállítja az 50km/h sebességkorlátot.  Szintén hasznos lenne egy ilyen zebrasziget a közúti felüljáró nyugati vége után a hajógyár előtt.


Fotó: Nyúúl

17 hozzaszolas a “Zebrasziget” bejegyzeshez

  1. Igen, igazad van, a sárga csíkot már én is hiányoltam. Egyébként lehet, hogy még az általad hiányolt táblákat is utólag helyezik ki. Elvégre nagyon beindult a városfejlesztés e téren.

  2. Viktor- feltételezem, nem fognak megfeledkezni a fűről. Még nincsenek készen a munkák teljesen. Az első képen látható sárga vonalat is én rajzoltam utólag a képre. A valóságban még nincs felfestve, csak kipontozva. feltételezem a következő napokban befejezik majd azt is.

  3. Nem számoltam, hogy hány darab van. Annamari panaszkodott,hogy az aszfaltozás elvégzése előtt nehezen tudott 2 gyerekkel átkelni. Igaza volt mert a kész szigetek körül, hosszú ideig gödrök voltak, de ezeket mára már sikerült aszfalttal feltölteni.

  4. Azt a pár métert kibírják a biciklisek. Amúgy hülyeséget írtam korábban, mert 5 sziget épült. Szőnyben konkrétan kettő, ez és még a mocsai elágazás után a kispostánál is van egy.

  5. Sikerült pár képet készíteni. Külön tetszik, hogy a szigetek tervezője gondolt az úttest kissé leszűkülő keresztmetszetére és a kerékpárutat az úttest melletti szakaszra tereli, igaz erre semmi sem figyelmezteti az arra közlekedő gyalogosokat..

  6. A beépített zebrasziget valóban nem hoz létre görbületet, de többé-kevésbé szűkíti az úttestet, ezért azzal a lélektani hatással jár, hogy magas a sebesség, ergo a vezetők lassítanak, vagy legalábbis nem fokozzák a tempót (az úttest szélesebb volta bizonyítottan növeli a forgalom sebességét).

    Felteszem ez az oka, hogy nem alakítottak ki még zebraszigeteket máshol a városban, a szabadság tér előtt például elég magas a padka, és a járda miatt sem tudnak kifelé terjeszkedni; csak arra tudok gondolni, hogy az úttestet túlságosan leszűkülne a sziget miatt; esetleg még nem jutottak el a megvalósításig. Egyébként valóban üdvözítő lenne ezeken a helyeken is a zebrasziget.

    Az általad említett lámpákkal én sem tudok mit kezdeni, szerintem éjjelente nyugodtan villogó sárgára lehetne kapcsolni, úgy mint a szabadság tér előtti kereszteződés lámpáját, ami megjegyzem veszélyesebb hely, mint a Penny M. előtti kereszteződés, mert beláthatatlan.

    A kitáblázott vértesszőlősi módszer már működőképesebb ötlet. Esetleg egy sebességmérő figyelmeztethetné az autóst a pontos sebességre, ahogy a képen is látszik. De a legtökéletesebb az lenne, ha kialakulna egy egészséges vezetői mentalitás, és mindenki szabályosan közlekedne. De ez már más kérdés.

  7. Viktor– A beépített sziget úgy lassítaná a forgalmat, ha annak megkerülése miatt a folyamatos egyenesvonalú haladást egy görbület nehezítené meg, ilyenkor általában sebességcsökkentésre van szükség. A szőnyi, molaji vagy épp Megyercs-i úti járdaszigeteket egyszerűen csak berakták az úttest közepére. Ez a módszer nagy segítség a gyalogosoknak, növeli biztonságérzetüket, de a járművek áthaladási sebességét nem befolyásolja.

    Gyalogos szemszögből, üdvözlöm ezt a megoldást. Nagyban növelte például a megyercsi utcai zebrák biztonságát, hiszen ott 4 sávot kellett gyalogosan keresztezni és a felüljárón 80km/óra a sebességkorlát.
    Viszont nem értem, hogy a Szabadság térnél az iskola előtt ahol a gyalogosnak szintén 4 sávot kell kereszteznie és nagymértékű a gyermekforgalom, miért nem került járdasziget kiépítésre.

    Vértesszőlősön is két ilyen lámpa van a település végén. Az általad leírt problémát ismerem, én is álltam már egy gyorshajtó miatt a sorban.Lassíts A módszert én alapvetően jónak tartom apróbb módosításokkal. A pirosat nem feltétlenül 50 Km/h -ra kell állítani és előre feltűnően jelezni, hogy ha túlléped a sebességkorlátot akkor a lámpa meg fog állítani. Ez lélektani korlátot hoz létre és jobban odafigyelsz majd a sebességre. Komáromiként gondolom te is ismered a teljesen feleslegesen kihelyezett lámpákat, mint például a Hotel Korner sarkán. Ott is hasznosabb lett volna egy “zebrasziget” kiépítése, mint a jelzőlámpa . A posta mellett meg véleményem szerint kidobott pénz. Abban az utcában alig van járműforgalom, amely az óvódások testi épségét veszélyeztetné. Épp ennyire érthetetlen számomra, hogy miért működnek a közlekedési lámpát a Peny Market melletti kereszteződésben, olyankor is amikor a bolt zárva tart vagy épp éjszaka van. A közeli Bem József utca, Mártirok útja kereszteződésében szerintem nagyobb a kanyarodó forgalom, sőt ez még tömegközlekedési útvonal is és nem szokott nagyobb torlódás kialakulni.

  8. Én pár hete láttam közelebbről, azt hittem azóta végeztek mára munkával :S egyébként szerintem igenis lassítják a forgalmat, ezért lesz biztonságos az átkelés, illetve könnyebb, hiszen egy sávon kel át az ember egyszerre. A vértesszőlősi megoldás jó ötletnek tűnhet, de szerintem úgy rossz ahogy van, az előtted haladó gyorshajtó miatt egy egész kocsisort is büntethet akár (velem történt már ilyen); mellesleg ez a módszer ellenemre van, hiszen nem elég rugalmas: 53 km/h nem fogja a baleset kockázatát lényegesen növelni, de elég arra, h feleslegesen megálljon az ember, a sok ilyen megoldás súlyos torlódás(oka)t is okozhat, stb. A beépített szigetek éppen ezért jobbak szerintem.

  9. Viktor- itt az úton átkelő gyalogosok biztonságáról van szó. Ez nem mindig függ az áthaladó gépjárművek sűrűségétől, illetve gyakoriságától. Az elkerülő út elkészültét sokan várják, mert az 1-es út melletti lakások zajterhelése azzal jelentősen csökkenne.

    A nyugati- elkerülő építése jól halad, tehát a körforgalomtól nyugatra élők már az idei ősz végétől nyugodtabban aludhatnak majd. Az elkerülő keleti szakaszának megépítési időpontjáról még információim sincsenek. Csak terv van.

  10. A felvetés teljesen jogos, nyugodtan építhetnének még ilyen zebraszigeteket; bár én ezeket csak azzal a fenntartással támogatom, hogy csak az elkerülőgyűrű elkészülte után, mert így azok jelentősen lassítanák az áthaladó forgalmat, az előzékeny (átengedem a gyalogost) viselkedés miatt. Ha ugyanis elkészülne az elkerülő, akkor elképzelhető, hogy annyira lecsökken a forgalom, hogy ezek megépítése feleslegessé válik.

Comments are closed.