2010 június elsején a Magyar Vöröskereszt véradást szervez Komáromban a Jedlik Ányos utcai közösségi házban. Minden önkéntes véradót szívesen várnak. A véradás közös érdekünk. senki sem tudhatja, hogy mikor lesz szüksége más önzetlen segítségére. A véradáskor mindössze 4,5 dl vért vesznek le, általában a benne levő plazmával és sejtekkel (teljes vér), de lehet csak plazmát illetve vérlemezkét is adni. Teljes vért, nők évente 3, férfiak 5 alkalommal adhatnak. Vérlemezkét, illetve plazmát hetente kétszer is adhatsz. Készülj úgy, hogy karod könnyen szabaddá tud tenni. Egyél előtte zsírmenteset és fogyassz sok folyadékot is. Tájékoztasd az orvost vagy az aszisztenst, ha szedsz valamilyen gyógyszert, illetve ha rosszul szoktál lenni a vérvétel során. A véred a levételt követően, egy steril vérvételi zsákba kerül, amely erre a célra készült, speciális anyagból és egyszer használatos, a hozzá csatlakozó vérvételi tűvel együtt. (Ezért sem fertőződhetsz meg.) A zsákban a vér alvadását gátló és a vérsejteket tápláló oldat van, a felhasználásig megelőzve ezzel a véralvadást és a vérsejtek éhezését.


Ki lehet véradó?
Bárki aki egészségesnek érzi magát és nem ájulékony, illetve …

* elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 60-at
* testsúlya meghaladja az 50 kg-ot
* nem vérzékeny
* nem ájulékony
* nem szoptató anyuka
* akinél van társadalombiztosítási (TAJ) és lakcímkártyája illetve fényképes igazolvány (pl.: útlevél, személyigazolvány, jogosítvány, diákigazolvány)


Észak-Komáromban az önkéntes véradókat minden héten pénteken 7:00-12:00 között várják a kórház Hematológiai és vértraszfúziós állomásán a Megyercsi utca 39 szám alatt. A kórház főbejárati portájával szemközti épületben. Felvilágosítást a 035/79 09 361 -es telefonszámon adnak.


Forrás: donor.hu, redcross.sk

2 hozzaszolas a “Véradás Komáromban” bejegyzeshez

Comments are closed.