Söpörjük ki együtt a várat !


Komárom város képviselő-testületének idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottsága, valamit a Pro Castello Comaromiensis nonprofit szervezet május 29-én, szombaton 9 és 13 óra között tavaszi nagytakarítást szervez az Öreg- és Újvár területén. A szervezők egy vidám hangulatú, de eredményes társadalmi munkára várnak önkénteseket. Aki teheti, hozzon magával munkaruhát és kerti szerszámokat. Találkozó május 29-én, reggel  9 órakor az Újvár Lipót kapuja előtt. A együttes, közösségért végzett munka remek lehetőséget kínál a vár belső részének megismerésére is. Köztudott, hogy a szovjet hadsereg katasztrofális állapotban hagyta hátra az történelmi épületkomplexumot és ezért csak szervezett csoportokban látogatható, vezetővel.

6 hozzaszolas a “Söpörjük ki együtt a várat !” bejegyzeshez

 1. Boszajános – Akkor Geroj blogján lesznek képek, majd megnézem. Ami a komposztálást illeti Dél-Komárom rendelkezik aprítóval és használja is azt. A családi házakban keletkező tavaszi gallyakat a lomtalanítás során az utcán aprítja össze majd szállítja el a SAXUM kft. Szerintem méltányos bérleti díj fejében kölcsönadták volna…

 2. Voltam, de nagyon el is szomorodtam azon a látványon, ami ott fogadott, bemásolom amit a bummra írtam:

  komarom írta:
  UFF- nálam már május 25.-én fent volt.
  Abraka-szerintem a 30 nem rossz! Nincsenek fényképeid?

  Stubendek fia fényképezett, egyébként, ami ott zajlik az kész röhej.
  Mi kivágtuk az ecetfákat, az a 19 városi vármunkás feldarabolja, konténerbe rakja majd elviszik egy konténert kb. 60-70 Euróért, de csak az általunk kivágott bokrok, ecetfák töredéke fér bele a konténerbe a többi vagy még 2-3 konténerbe kell rakni, vagy rohadni kezd. Város fizet 19 embert azért, hogy évről évre ugyanazt a helyet megtisztítsák, majd fizet a konténerért. Mi lenne ha valaki gondolkodna is, pl. vehetne leasingre a város egy komposztáló gépet kb 3-4 ezer Euróért, majd ezt a konténerek fizetése helyett, megspórolva, 1-2 év múlva tiszta bevételhez jutna, lenne pénz rengeteg dologra, önellátó lehetne a vár karbantartási részlege.
  Másik a Újvár végében lévő garázsok téglából vannak, elég egy vállalkozóval megegyezni, övé az összes tégla, de bontsa el a saját költségén és rakja rendbe a terepet, alattuk mindenütt panel van. Mondjam tovább, de minek egy nemakaró és vak városvezetés csak a saját zsebeinek a megtömésével törődik, pedig néha nem ártana egy kis egészséges paraszti gondolkodás, sok jó ötlet elképzelés születhetne, ami a közügyet és a város érdekeit szolgálhatná.

 3. boszajános- Nekem volt szerencsém 1991-ben a Szovjet hadsereg kivonulása után, részt venni az épületek egy részének felújításán. Mivel feladatom a munkák felügyeletében kimerült, így volt bőven időm végigjárni az épületeket. Egyszer le is buktam. Ki gondolta volna, hogy hadititok… Azóta megvan a véleményem a Szovjet kúturáról.

 4. én is elmegyek, egy bokorvágó nagy nyíróollóval, lehet, hogy hasznát veszem, másrészt bevallom kiváncsi is vagyok, hogy a vár milyen állapotban van.

Comments are closed.