A kettős állampolgárságról


Ismét rá lettem kényszerítve, hogy politikáról írjak. Igaz ez a téma erősen kapcsolódik Komáromhoz .  Ismét heves vita alakul ki a határon túli MAGYAROK kettős állampolgárságáról.  Érdemes ilyen esetben az érzelmek helyett mindig a tényekre hagyatkozni. Vágjunk bele! A leggyakrabban felmerülő kérdés ebben a témában a szavazójog. Aki az egymás szavába kiabáló politikusok helyett inkább a törvényekre figyel az egyértelműen tudja, hogy a választás és a választhatóság feltétele az állampolgárságon kívül az állandó magyarországi lakhely is. A Magyar parlament a Szlovákkal ellentétben egyéni képviselőkből áll és az ország minden régiója képviselteti magát.  Itt most a régió alatt az egyéni választókörzeteket értem, tehát esetünkben Komárom-Esztergom megye 5 egyéni választókerületét (Tata, Tatabánya, Esztergom,Komárom, Kisbér).  Nem tartom valószínűnek, hogy egy szavazat miatt emberek vagyonokat költve tömegesen települnének új városba, hátrahagyva eddigi munkájukat, életüket. A következő gyakran felmerülő kijelentés a tömeges áttelepülőktől való félelem. Itt sajnos megint csak riogatásról van szó, hiszen az Európai Gazdasági Közösség, népszerű nevén az Unió minden polgára szabadon megválaszthatja, hogy a közösség melyik tagállamában telepszik le és vállal munkát. Ez csak saját anyagi lehetőségének függvénye. Magyarországról is bárki kimehet munkát vállalni Hollandiába vagy Franciaországba, de ezt mégsem teszi meg! Egészségügyi ellátás– ez bizony szintén nem igaz, mert mindkét érintett országban az egészségügyi, kórházi ellátás biztosításalapú. Komárom esetében meg ugye nem kell összehasonlítani a hatalmas Északi kórházkomplexumot a szőnyi intézménnyel.  Van még egy 2004-be erősen elhallgatott tény. Ez a népesség fogyása. Magyarország lakóssága mint a legtöbb európai országé lassan teljesen elöregszik. Ennek következtében lassan de határozottan fogy. Az ország megmaradásának feltétele a betelepítés. Franciaországban ezt afrikai bevándorlókkal oldották meg. Magyarország 2004-ben úgy döntött, hogy a népességfogyás megállítására nem a Magyarokat, hanem a Kínaiakat és egyéb harmadik világbeli betelepülni szándékozókat támogatja.

Visszatekintés

A fenti térképről egyértelműen kiderül, hogy az emlékezetes 2004. december 5.-i népszavazáson a résztvevő Komáromiak többsége elutasította az állampolgárság megadását úgy, hogy a városlakók 80%-nak van rokona a határ túloldalán, vagy épp az ő nagyapja menekült onnan, esetleg az én nagyapámmal védte a hidat. Ne értsen félre senki tudom, hogy alacsony volt a részvétel és eredménytelenül zárult a népszavazás, de mutasson nekem bárki még egy olyan nemzetet amely saját maga ellen szavaz. Egy olyan nemzetet, amely saját himnuszának költőjét idegenként kezeli.  A Himnusz költője, Kölcsey Ferenc, ha -a népszavazás időpontjában (2004)- élt volna, nem érvényesülhetett volna az anyanyelvén, nem intézhette volna hivatali ügyeit magyarul, Magyarországra csak 500 euró felmutatása árán léphetett volna be, fél évben csak 90 napot tölthetett volna itt, s ha valamiért túllépte volna ezt az időt, az idegenrendészet hosszú időre kitilthatta volna az országból.

Kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredményei
(2004. december 5.)
A szavazásra jogosultak száma 8 048 739 fő 100%
A megjelentek száma 3 017 739 fő 37,49%
  • Ebből érvénytelen szavazat
61 168 a megjelentek
2,03%-a
  • Ebből érvényes szavazat
Válaszok száma százalék
Igen 1 521 271 51,57
Nem 1 428 578 48,43
Összesen 2 949 849 100

2010. május 13– Rémhír terjed a városban Fico mai kijelentésével kapcsolatban. A tény a következő: A szlovák állampolgárság senkitől sem vonható meg akarata ellenére. Ezt a a Szlovák köztársaság alkotmányának 5. cikkelyének második bekezdése TILTJA!  Az önkéntes lemondás feltételeit ITT találod.

A Facebook közösségi portálon csatlakozhatsz a ” Kettős állampolgárságot szeretnék! ” csoporthoz: ITT

2010.5.14  19:50– A Magyar Parlament alakuló ülését a Szózat eléneklése után a Székely Himnusz éneklésével zárta. Éneklés közben Gyurcsány Ferenc kivonult a teremből!   ITT

Akik ma nem lehetnének magyar állampolgárok  ITT

10 hozzaszolas a “A kettős állampolgárságról” bejegyzeshez

  1. Fürkész- köszönjük a hírt. Én is néztem a parlamenti közvetítést. Tanulságos nagyon. Fico holnap összedugja a fejét pár okossal. Kíváncsi leszek mire jutnak…

  2. “Friss hír:
    A kormánypártok tervei szerint az augusztus 20-án életbe lépő, de csak 2011-től induló eljárásokban alkalmazott törvény szövege szerint “kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja.”

    Külön szeretném felhívni minden szlovák állampolgár figyelmét arra a pozitívumra, hogy minden szlovák állampolgár (majdnem minden) felmenője magyar állampolgár volt, így minden különösebb vizsgálat nélkül – szemben Romániával és Szerbiával – egyszerűen magyar állampolgár lehet mindenki Szlovákiában. Ez nagy dolog! Ha Fico megvonja – ami egyébként nem lehetséges a szlovák állampolgárságot – akkor Szlovákiának EU képviselői helyeket is át kell adni Magyarországnak, hiszen kb.létszámarányos a képviselet az EU-ban.

  3. Abraka- a hírek szerint több parlamenti képviselő is kettős állampolgár. Ők nem fognak megszavazni egy alkotmánymódosítást. Nem hinném hogy SNS-es képviselők lemondanának Svájci állampolgárságukról…

    Egyébként meg hogyan bizonyítható rá pl. Csákyra hogy ő a szlovákon kívül Magyarország állampolgára is? Házkutatást tartanak nála, hogy megkeressék a magyar útlevelét??? A Magyar állampolgárságára senki sem fog szlovákiában hivatkozni, azt a világ más pontján használja.

    A cseheknek anno egyszerű dolguk volt, hiszen egyértelmű volt, hogy aki szlovákia területén született anyakönyvi kivonata szerint az az érvényes szabályok szerint szlovák állampolgár volt. Ha szeretett volna Csehországban maradni és cseh állampolgárságot szerezni, le kellett mondania szlovák állampolgárságáról. – Családi tapasztalat.

  4. Egyébként a június 4-i pozsonyi békés megmozdulás megint minden felvidéki média, kivétel a kukac.sk, hírzárlat alá helyezte, még MTI-nek is elkültem nem baj, ez van, ilyenek vagyunk mi. De, hogy Hlina BP-re megy minket provokálni azt minden média nagy dobra verte, pedig még belgiumból is kaptam visszajelzést, hogy eljönnének támogatni, mi pedig hírzárlatot rendelünk el. És most ezek kezdtek kulccsörgetésbe megint, mint 89-ben a kommunisták.

  5. Kettősállampolgársági jog, minden ember saját döntése. Aki akarja és nem fél lérni, az kérni fogja, aki nem meri, vagy más személyes okból kifolyólag nem tudja, az nem fog vele élni. Én személyesen a politikusainkra vagyok kiváncsi Csáky, Duray és többi MKP-s, mert ha a szlovák parlament elfogad egy törvényt, hogy a magyar állampolgárság felvétele a szlovák elvesztésével jár, akkor nem lehetnek képviselők a szlovák parlamentben. Ha szavahihetők akarnak lenni, akkor ezt bevállalják, de amennire ismerem őket, kibúbókat fognak keresni, mint ahogyan eddig is tették. Én biztosan kérni fogom az elsők között, pedig előre elkönyvelhetem, hogy tőlem biztosan megvonják, a megélhetési politikusaink ők legrosszabb esetben gyorsan átfutnak magyarba és még hősöket is csinálnak belőlük, pedig ezt a lehetetlen állapotot nekik köszönhetjük. Én maradok!!!

  6. A bumm.sk-ra irtam:

    Mit szolnatok ahhoz, ha MO visszaalitani a kiralyisagot, es a allamformat megvaltoztatna koztarsasagrol alkotmanyos monarchiara. Felkerne Habsburg Gyorgyot, hogy foglalja el a magyar tront…
    Kb olyan funkcioi lennenek, mint az eloknek…
    A parlament, torvenyhozas maradna…
    Az igaz, hogy nem o a kozvetlen tronorokos (6-8 a sorban), de az egyetlen, aki magyarnak vallja magat, MO-n el a csaladjaval…
    Minden magyar kiralya…

    Ki, mit gondol?

  7. Fürkész- örülök, hogy a témát jogi szempontok alapján közelíted meg és nem a több helyen jellemző mocskolódó stílusban. A felvetésed érdekes, elgondolkodtató. pillanatnyilag a téma felvetése is Fico malmára hajtja a vizet.
    Július 4.-én az emlékmű avatás napján, délelőtt az egyetemen előadásokat hallgathatsz meg e témában.
    Előadók: Koltay Gábor,Popély Gyula, Szakács Gábor, Dr. Tóth Zoltán József.

  8. Érdekes gondolatok, más aspektus. Véleményem szerint megér annyit, hogy elméletileg tűnödjünk rajta. Máshol találtam, nyelvtanilag nem tökéletes, de elgondolkodtató. Nem tudom, hogy szabad-e ilyet, de azért másoltam ide, mert Komárom is képbe kerül. bumm.sk-ról:

    “Trianon 90. évfordulóján megmozdulni látszik az állóviz. Szlovákia nemzetközi szintéren nem tehet semmit a kettős állampolgárság ellen, mert ha ez EU alapelv lesz, hogy nem lehetnek kettős állampolgárok, akkor nem lesznek portugál/brazil labdarúgók, de ami lényegesebb magyar-izraeli kettős állampolgárok sem. Ezt azért gondolom, nehéz elképzelni. A pikáns, hogy Szlovákia 1 négyzetcentiméter olyan területtel nem rendelkezik, mely nem a Magyar Királyság része volt, így a magyar állampolgár felmenőkkel rendelkező szlovák állampolgárok Slota, Fico stb. mindanyian ilyen v.olyan jogcímen igényelhetik a magyar állampolgárságot. (ez a különbség Románia és Szlovákia között, mert ott egy “kifli rész” a Kárpátokon túl megmarad) Magyarországnak elég megvárnia hogy 50%+1 fő szlovákia területén népszavazás keretében úgy dönt, hogy támogatja a Magyarországgal történő egyesülést. Még esetleg ez országos szinten 15-20 évet vesz igénybe, a koszovói modell szerint ezt hónapokon belül megteheti mondjuk a Komáromi (Komarnoi)Járás. Igy bekövetkezhet az ami már Kelet- és Nyugat-Berlin esetében bekövetkezezett Észak- és Dél-Komárom egyesül. Természetesen a téma jogi- és történelmi hivatkozással gyönyörűen levezethető, Én csak az ötletet szerettem volna adni, jóképességű történészeknek, jogászoknak, egyetemistáknak. Érdemes lenne idővel a témára vonatkozó tanulmányokat egy honlapon összegyűjteni. Kedves Fico, a történelemben semmi sem örök. Országokat ideig-óráig szét lehet szedni, de ugyan ezen módon össze is lehet rakni. (NSZK, NDK) Hogy egy magyar “klasszikussal éljek: “Nem kell félni, nem fog fájni!”

Comments are closed.