Úgy néz ki mégsem rugaszkodnak el a gondolataim a valóságtól olyan nagy mértékben, mint azt már többen gondolták. A múlt héten a Mc Donald’s elhelyezésével kapcsolatban vetettem fel a volt határállomás területét. A bontás kapcsán írtam már az útpálya kiegyebesítéséről és felmerült már bennem az Erzsébet szigeti személykikötő kombinálása egy bevásárlóközponttal a mai “öreggyár” helyén. Beigazolódni látszik, hogy többen gondolkodunk hasonlóképpen. Az új híd kapcsán belemerültem a területrendezési tervekbe és rábukkantam saját ötleteimre. Mivel a város ugyan az előírásoknak megfelelően közzé teszi azokat, de lényegében a nagyközönség számára nehezen hozzáférhető módon, megpróbálom én érthetőbbé tenni. A fenti képet nézve szembetűnő, hogy az úttestet kiegyenesítették. Pillanatnyilag még csak az egyik oldali tetőt sikerült elbontani. feltételezem, hogy a híd megnyitása után megkezdik a másik oldali tető bontását is, illetve a terület közepén található közvilágítás áthelyezését. Ezután már akadálymentesen kiegyenesíthető az úttest.  Nyáron több szállodahajó áll meg Komáromban. Pillanatnyilag ezek fogadására nincs felkészülve a város. A terven 11-es számmal jelölik az új személykikötőt és hajóállomást, amely kényelmes és korszerű utasfogadást tesz majd lehetővé. A hajóállomás egy épületben kap helyet az új kongresszusi központtal és bevásárlóközponttal. Az épületkomplexumban  posta, bank, kiállítóterem, gyorsétterem és mozi is lesz valamint egy 4 csillagos 80 szobás szálloda dunai panorámával. Mivel az épületegyüttes árterületen található, ezért a Centrál Ofice-hoz hasonlóan az alsó szinten parkolóhelyek létesülnek, amelyekben az esetleges ár illetve talajvíz nem tesz kárt. A kongresszusi központ parkolóházában 1200 jármű parkolására nyílik majd lehetőség. A tervekben szerepel a védőgátrendszer kiterjesztése erre a területre is. A sziget keleti részén park és nemzetközi kishajókikötő megépítése is szerepel.  Ami a I/64 es út és az Erzsébet szigeti gyűjtőutak kereszteződését illeti én inkább egy központi körforgalomban gondolkodnék a Pokol szálló térségében. Ez megkönnyítené a közlekedést és egy későbbi (mostanában gyakori), hídlezárás kapcsán egyszerűvé teszi a forgalom elterelését az Erzsébet híd – Erzsébet sziget vonalon az egyik kijárat lezárásával. Elkerülnénk ezzel a mai táblaerdőt.

A 2006-ban készült tervből eddig a következők valósultak meg:

  • A Pokol szálló
  • A Nagyduna-parti kerékpárút egy része
  • A volt határállomás bontásának egy része

9 hozzaszolas a “Kongresszusi központ” bejegyzeshez

  1. Karesz, nem tudom ki vagy, tehát rád nem! A múzeumból elég sok embert ismerek és nincsenek oda a saját munkájukért- megvan kötve a kezük! Szabadság nélkül semmi sem az igazi.

  2. csak melto nagysagu legyen a tarlat!!! mert ugyebar ami a hajozast illeti itt voltak pl. a hires komaromi naszadosok a komaromi kereskedok a hajogyartasnal meg egy unicum az hogy belfoldi orszagkent tengerjarok voltak gyartva!!! no es persze a komaromi halaszatot is meglehetne emliteni akik halakkal ellattak meg a becsi udvart is!!!

  3. remelhetoleg nemfeledkeznek meg a komaromi hajogyartasi es hajozasi tradiciokrol es lessz muzeum!!! de nem am hogy egy kis helysegbe par kep lessz kialitva es ezzel letudjak!!! mert amilyen multja van itt a hajogyartasnak es foleg a hajozasnak meg azt is megerdemelne hogy az oreggyar egesz terulete muzeum legyen!!!

  4. az oreggyar teruleten elsosorban hajogyartasi muzeumot kellene letesiteni!!! a hotel vagy akar a kongresszusi kozpont is belefer de egy bevasarlokozpontra elherdalni ezt a teruletet vetek lenne!!! ha ott lessz a kikoto akkor a posta jo otlet es habar a hotelben lessz etterem akar megy egy etterem is lehet es az igenyteleb kirandulok miatt meg gyorsbufe is elferne!!!

  5. Nekem ez tetszene:) Egy normális kikötő már ránk férne és mikor beérkezik egy hajónyi turista legalább nem azt a lepusztult részt látnák meg először ebből a városból.
    Nem beszélve arról, hogy mekkora élmény lenne újra hajóval menni Pestre ,Pozsonyba vagy Bécsbe. Még emlékszem rá mikor szárnyas hajóval mentünk Pozsonyba kirándulni 🙂 Szuper volt

Comments are closed.