Ma a BUMM portálon megjelent egy írás az érsekújvári utcák neveivel kapcsolatban. Egyszerű szinte már nevetséges vitáról van szó, konkrétan Dosztojevszkij nevének írásmódjáról az utcanévtáblákon.  Erről ismételten eszembe jutott a tavaly tavasszal felvetett kérdés Komárom város közterületeinek elnevezéséről és a város területén található buszmegállók elnevezéséről.  Az új kétnyelvű menetrend első elolvasásakor szemet szúrt, hogy a gyerekkorom óta Kisér sor ként ismert, kórház mögötti utca itt Kisér utcaként van megjelölve. Csepregi urat tájékoztattam erről az észrevételemről. Aki nem ismerné, Ő az az ember akinek köszönhetően tavaly májusban megjelentek a kétnyelvű autóbusz menetrendek.  Szóval megtudtam, hogy a menetrendben a település hivatalos utcajegyzékében szereplő név szerepelhet. Ebben biztosan igaza van, ő a szakember ezen a területen. Biztosított róla, hogy amennyiben az utcajegyzék megváltoztatásra kerül, ő azonnal intézkedik és lecserélik a menetrendeket. Ehhez ugye testületi döntésre van szükség. Ezt a pársoros beterjesztést egy év alatt nem tudták megtenni a mi választott képviselőink. Szintén a menetrend böngészése kapcsán vetettem fel , hogy a Lehár park melletti megálló miért nem viselheti Komárom büszke zeneszerzőjének nevét a “HALAS” megállónév helyett.  Komáromi ként tudom, hogy a halas név a 20 évvel ezelőtti közétkeztetési egységre utal, de ezt a fiatalok már nem ismerik. Az autóbusszal közlekedő egyetemisták a Lehár épületet keresik, hiszen itt található az egyetem nyelvi központja. Ezt a döntést szintén a képviselőinknek kell meghozniuk. Szintén többször felmerült már a Határőr utca régi nevének visszaállítása. Mivel ebben az utcában már megszűnt a határőr laktanya, így ez a név is indokolatlan már. Az eredeti Deák Ferenc utca jobban kapcsolódna a város szellemiségéhez.  Ami a Szent István teret illeti, itt már nem vagyok ennyi re határozott. Ott a jelenlegi Lúdpiac tér név egy hagyományos és a tér egykori funkcióját kifejező név. Elgondolkodtató viszont, hogy hol is vannak egyes közterületeink határai. Amennyiben igaz az az állítás hogy a Kertész utca a Kossuth tér sarkától az államhatárig tart, mit ahogy ezt a google térképe is jelöli, nem értem hogy az Általános hitelbank (VÚB) Miért a Lúdpiactéren van, valamint a Shoping center címe miért Stefánik tér?  Mindkét épület a Kertész utca mellett van. A Shopping center még érdekesebb ugyanis annak bejárata a a Hatérőr utca/Széna térre esik. Jó megoldás lehetne a Lúdpiactér kettéosztása. A Hitelbank előtt maradhatna Lúdpiac tér, míg a Dexia előtt lehetne  Szent István tér.

Van még egy gondolat amit meg kéne fontolni.  Javasolnám hogy üljön össze egy közös bizottság észak és dél Komárom szakembereiből és hozzanak egy szándéknyilatkozatot az közterületek neveinek összehangolásáról. Erre azért van szükség, hogy ha egy komáromi utca vagy tér neve elhangzik akkor abból egyértelműen megállapítható legyen hogy az melyik városrészben található. A rádió hirdetésekben mindkét városrész hirdetői Komáromot jelölik meg és azonos utcaneveknél ez megtévesztő lehet. Nagyon jó megoldás az ami most is létezik, vagyis minden komáromi tudja , hogy Jókai UTCA északon míg Jókai TÉR délen található. Ezt nagyon jó megoldásnak találom. Nekem már okozott gondot a Jedlik Ányos utca megtalálása egy rádióhirdetés kapcsán, amely mindkét városrészben megtalálható.

13 hozzaszolas a “Utcanevek és megállók” bejegyzeshez

  1. Az utcanevek kapcsán lenne egy javaslatom. Igaz, már több éve próbálom javasolni, de nagyon eltérőek a vélemények. Mégpedig, a komáromi KFC stadionjának, illetve az előtte lévő utca nevéről lenne szó. Maga a Sport utca ugyan frappáns megnevezés, de Komáromnak annyi jeles sportolója volt és van, hogy bűn lenne ezt nem kihasználni egy ilyen terület elnevezésénél. Konkrétan, a stadion elnevezésének van aktualitása is, hiszen a KFC idén ünnepli 110. születésnapját. Ha minden igaz, az ünnepségek július elején csócsosodnak ki, amikor az Újpest FC látogat Komáromba. (Időpont tárgyalás alatt). Javaslatom az lenne, ha ezen a rokonszenves oldalon, megszavaztatnánk a komáromiakkal, milyen nevet javasolnának a stadionnak, ami az utca neve is lenne. Rossz ötlet?

  2. egyreszbol az hogy parkolo van ott nem rossz mert a varosban nincs valami sok parkolohely de amugy meg szerintem az se lenne csunya ha szepen ellenne rendezve es a kozepen szobor vagy szokokut lenne!!! olyan hangulatos kis terecske lehetne!!!

  3. igen a parkolót már körbekerítették egy ideje.Pár éve, vagy egy évtizede is van már talán, építkezni szerettünk volna arra a telekre az Olivérrel együtt. Nem sikerült megvenni a telket. Érdekes előre dőlő épület lett volna. Végül Olivér 2 telekkel arrébb a híd mellett kezdett építkezésbe a híd lábánál.

  4. ma pont a ludpiac ternel jartam es a szent istvan szobornak szembeni parkolon egy undorito csuf deszkakerites van!!! mindez a varos legforgalmassab reszeben!!!

  5. Pillanatnyilag csak elméletben működik a közös munka. Remélhetően a választások után változni fog a helyzet.

    Sikerült még egy fordítandó programrészt találni: “Responses to” . Megoldottam!

  6. igen jo lenne osszehozni erre a celra kozos bizotsagot!!! vegr egy varosban kellene gondolkodniuk itt is ott is!!! ez a kozos toegkozlekedesre is ervenyes!!!

  7. a ma létező megduplázott utcanevekkel talán gond lenne eldönteni hogy melyik varos(rész) változtasson!!! a logika azt mondana hogy a deli rész (újszony) mivel az északi a régebbi azaz a történelmi komarom!!! de ebbe nembiztos hogy a deli rész vezetése beleegyezne!!! lásd pl.hogy az új híd is oda épül ahol dél komaromnak felel meg!!!

    Karesz70 a dupla utcanevek megváltoztatása talán nehézkes, de én inkább a jövőbe tekintenék. Azt kéne megelőzni, hogy újabb kettősségek alakuljanak ki

  8. ja a ma letezo megduplazot utcanevekkel talan gond lenne eldonteni hogy melyik varos(resz) valtoztasson!!! a logika azt mondana hogy a deli resz (ujszony) mivel az eszaki a regebbi azaz a tortenelmi komarom!!! de ebbe nembiztos hogy a deli resz vezetese beleegyezne!!! lasd pl.hogy az uj hid is oda epul ahol del komaromnak felel meg!!!

  9. a szent istvan terrel kapocslatban ugyanezt irtam a bummra meg a multkor!!! ez igy megoldhato lenne mert az a resz ahol most a szobor van az egykori kishid utca ea csak kesobb lett a ludpiac ter resze!!! a kertesz utca a google terkep szerint lehet hogy a hatarig van de ez nem fedi a valosagot es azelot is csak a mai ter sarkaig ert mert ott a trinitarianus kolostor kesobb katonakorhaz kertje volt!!! a hataror utca lehetne deak ferenc utca de ugyanugy lehetne nagy mihaly vagy leany utca mert ezek meg a regebbi nevei!!! ami a shopping centert illeti az a stefanik terhez tartozik es valaha meg a prior korszakban a bejarata is a terre nyilt!!! az eszak es del komaromi utca elnevezesek szetosztasa nem rossz otlet hiszen ha meg a hatar is valasztja megis egy varos!!! de az altalad emlitett jokai utca itt a ter ott logika se lett volna ha sikerult volna kialakitani a muzeum elotti jokai teret!!! persze ha egyszer megis sor kerul ra akkor lehetne nyugodtan szent andras ter is!!!

Comments are closed.