A BUMM portálon folytatódik a parkolással kapcsolatos vita. A legutóbbi testületi ülésen felmerült, hogy az első 30 percre ingyenessé kéne tenni a belvárosi parkolást. A javaslatot jóváhagyták. Én már akkor jeleztem, hogy ez egy felesleges lépés és annak megvalósítását is nehézkesnek tartom.  A jelzett 30 perc semmire sem elég! A parkolódíj a parkolóhelyek dinamikus kihasználtságát szolgálja biztosítani. Ennek hiányában a Lehár utcában a Kormoránnál vagy a vársoron az önkormányzati irodák környékén szinte biztosan nem volna üres parkolóhely. Viszont olyan helyeken mint a Belsőkörút(strand), Európával szembeni parkolóban ezt a feladatot nem látja el a rendszer. Ott egész nap van szabad parkolóhely.

Bennem csak az a kérdés merül fel, hogy mire is költi az önkormányzat a parkolási díjakból befolyt összeget. Logikus volna, hogy azok felújítására használná, de sajnos ennek nyomát sem látom. A Kormorán környékén a járda az úttest is felújításra szorulna. Nem ártana a Lehár parknál lévő buszmegállóöblöt rendesen kialakítani. Meglepő az is, hogy épp ebben a megállóban rendszeresen autók parkolnak és még soha nem láttam, hogy bárki is bírságot kapott volna e miatt. A KRESZ vonatkozó rendelkezéseit nem ellenőrzi senki?  A bumm írásában felmerült a Vár előtti Központi parkolókén hirdetett parkoló ingyenessé tétele. Ez a parkoló tényleg 5 perc sétára van a belvárostól, de elhagyatott és kihalt. Szerintem nincs ember aki jószívvel hagyná ott a gépjárművét. Megoldást jelentene az Európaudvar eddig meg nem valósított nagy felszíni parkolója a komplexum nyugati részén. A tervek megvannak, feltételezhetően az engedélyeket is beszerezték már vagy 10 éve. Ez a parkoló a belváros szívében található. Lehetőség volna itt esetleg egy többszintes parkoló kialakítására is. Tudom, hogy pillanatnyilag az Europália már létező földalatti parkolóháza is kihasználatlan, de ennek szerintem inkább marketing jellegű okai vannak. Sok turista keresi fel ezt a látványosságot de nem tudják, hogy a tér alatt, fedett és őrzött helyen parkolhatnak 50 centért óránként.

2010.március 12

A fenti térképen pirossal jelölt utcákban tartom jogosnak a parkolódíjat. A sárga területen lehetne kialakítani a többszintes parkolóházat. Ez a parkoló közvetlen összeköttetéssel rendelkezik az Európa udvar két nyugati kapujával, illetve a föld alatti Europália bevásárlóközpont szintén két darab előkészített kijáratával. Amennyiben ez a beruházás megvalósulna, újra életet vihetne a mára már teljesen kihalt Europáliába. Innen egyszerűen és pillanatok alatt, akadálymentesen elérhető a bíróság a Jókai utca a Klapka tér és a Megye utca is. A behajtást a volt járási hivatal kapuján keresztül tervezték, ezzel természetesen a hivatal dolgozóinak  és az oda ügyintézni érkezők parkolási gondja is megoldódna.

Kapcsolódó bejegyzések:

Parkolás vagy politika

4 hozzaszolas a “Ismét parkolás” bejegyzeshez

  1. A szándék hiányzik elsősorban, de az Európa udvar tulajdonjogi dolgait is rendezni kéne. Sajnos,A parkolási díj bevezetése kapcsán a város megfeledkezett egy fontos dologról és ez az alternatívák biztosítása. Azt mondják, hogy nem menj kocsival, de kerékpárral sem mert nincs hová rakni, busszal sem mert azt meg már megszüntettem.

  2. igen tudom es azert irtam hogy ott ugyanugy lehetne megoldani vagy akar az europa udvarhoz hasonloan ketszintes parkolo is lehetne azaz egy az europa udvarban levo parkolo szintjen a masik az europalia szimtjen!!!

  3. Karesz70 -Maga az Európa udvar lényegében az emelet. Magyarul a nyugati oldali parkoló amely az Europáliával egy szintben lenne , minden látszat ellenére a földfelszínnel egy szintben van. Nem kell lefelé ásni. Tehát az általad javasolt parkot kell csak az emeleten kialakítva egy szintbe hozni az Európa udvar két nyugati kapujával. Jó ötlet ez a park a parkoló felett. Már csak az Európa udvar rendezetlen tulajdonviszonyit kéne helyrerakni…

  4. lenne meg egy javaslatom!!! a lodiar mellet levo romos epulet helyett illetve onnan egesz a wigwamig huzodo teruleten!!! nincs messze a belvarostol!!! az altalad javasolt hely se rossz mert az europa udvarbol arra a tersegre ket kijaro is van ami most csak zsakutca!!! de a ket resz kozti szintkulombseg miatt akar foldalatti parkolo is lehetne es folotta kialakithato lenne egy ter vagy park!!!

Comments are closed.