Hipermarket és Komárom


Városunkban van egy létesítmény amelyt minden komáromi rendszeresen felkeres. Ezt a vagyonvédelmi törvény 28§ 2. pontja  a közönség számára nyilvános magánterületként határozza meg. Ezen objektum védelmére is az említett jogszabály rendelkezései vonatkoznak. Aki még nem jött volna rá annak elmondom, hogy a helyi hipermarketről van szó. Köztudott, hogy ez az a létesítmény amely a többi áruháztól eltérően, gondolom költségmegtakarítás céljából csak a főbejárathoz szereltetett elektronikus áruvédelmi kapukat. Ez még az említett áruházláncra sem jellemző. Áruházaik többségében nagyon helyesen, minden pénztárhoz felszereltek ilyen kapukat. Mi is gond a komáromi rendszerrel? Aki már járt az említett helyen, az tudja  hogy bizony folyamatosan sípolnak a bejárati kapuk. Ennek oka általában az alkalmi pénztárosok hiányos munkája. Gyakran felejtik el eltávolítani a biztonsági elemeket a megvásárolt termékekről. Mivel ez a pénztárnál nem derül ki, így a kijáratnál hozzák kellemetlen helyzetbe a becsületes vásárlókat. Kereskedőként tudom, hogy az emberek bizony lopnak DE nem volna szabad megalázó helyzetbe hozni olyan vásárlókat akik fizettek az áruért. A hosszú bevezető után térjünk rá egy konkrét esetre. Karácsonyi bevásárlás alkalmával egy ismerősöm  vásárolt pár üveg alkoholt. A pénztárnál kifizette a többi termékkel együtt és elindult a megpakolt bevásárlókocsival a kijárat felé. Igen, vadul sípolni kezdett a kapu. Erre odarohant a szolgálatát teljesítő biztonsági őr és az ismerős kezéből kitépte a blokkját és megragadta a az egyik üveget a kosárban azzal hogy azt nem fizette ki. Hangsúlyozom a kosár teli volt. Ez még csak a történet kezdete, de már itt fontosnak tartok idézni a vagyonvédelmi törvény rendelkezéseiből.

28§ (1)  A vagyonőrzési feladatot ellátó személy a csomag tartalmának, jármű és szállítmány bemutatására a szerződésből fakadó kötelezettségei érvényesítése céljából, a tervezett intézkedése okának és céljának közlése mellett akkor hívhat fel, ha
a) megalapozottan feltehető, hogy az érintett bűncselekményből vagy szabálysértésből származó olyan dolgot tart magánál, amelynek őrzése a vagyonőrnek szerződésből fakadó kötelezettsége;
b) e dolgot a felszólítás ellenére sem adja át; és
c) az intézkedés a jogsértő cselekmény megelőzése, megszakítása érdekében szükséges.

Tehát, köteles bemutatkozni és elmondani a problémáját. Miután ezt megtette megkérheti a vásárlót a bevásárlókocsi tartalmának bemutatására. Nem veheti el a vásárló blokkját és nem nyúlhat bele a kosarába.  Mint az idézett szövegből is látszik ,amennyiben az őr feltételezi hogy a kosár tartalmaz olyan dolgot amelyet jogszerűtlenül szeretnénk az áruházból kivinni akkor ezt neki kell bizonyítania a rendelkezésre álló eszközeivel.

Esetünkben a biztonsági szolgálat alkalmazottja nem mutatkozott be, nem kért fel sőt erőszakkal kitépte a számlát a vásárló kezéből.A történet további folytatása sem kevésbé morbid. Az ártatlan vásárlót a vevőszolgálati pulthoz állították (pellengérre) amíg az esetet vizsgálták. Ezzel ismét szabályt sértettek. Az eset szenvedő alanya egy jól ismert komáromi polgár, akinek ezzel tekintélyét lerombolhatták.

29. § (1) A 26-28. §-okban szabályozott intézkedések végrehajtása során a vagyonőrzési feladatot ellátó személynek biztosítania kell, hogy az érintett személy személyes adatait, így különösen magántitkait és magánéletének körülményeit illetéktelen személy tudomására jutásától megóvja.

Megnézték a pénztár biztonsági kameráinak felvételét. Megállapították, hogy az említett alkohol teljesen szabályosan a pénztáron keresztül hagyta el az eladóteret. Ezután az őr megállapította, hogy ismeretlen módon mégsem került az üveg alkohol a számlára. Javasolta, hogy  azt fizesse ki.  Szegény hölgy egy majd egy órás megalázó procedúra után, úgy döntött, hogy megteszi azt csak szabadulhasson. Kifizette. Miután otthon elmesélte mi is történt vele, a férj végignézte a blokkot. Ekkor jött a meglepetés. Az a bizonyos üveg amelyet kifizettettek a vásárlóval szerepel a blokkon, amelyet a biztonsági kitépett a vevő kezéből és azt végig magánál tartott. másnap visszament a hölgy és kérdőre vonta az őrt. Elnézést kértek tőle és kapott egy üveg (kétszer kifizetett) italt.

Miután elpanaszolta a dolgot, azonnal a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordultam. A panaszomat kivizsgálták. A biztonsági szolgálat vezetője elismerte a történteket. Az őr azóta már nem dolgozik az áruházban.

Az esettel kapcsolatban azt nehezményezem, hogy miért a vásárlón csattan az ostor amikor tényszerűen az áruház személyzete nem végezte rendesen a munkáját. A pénztáros nem távolította el a termék összes biztonsági elemét. Tudni kell, hogy elég gyakran egy dobozon belül 3-4 ilyen is található. Udvariasságot megkövetelni nem lehet senkitől, de a kiválasztás folyamatában talán nem a legolcsóbb munkaerőt kell előnyben részesíteni. Amennyiben ekkora gondokat okoz az áruvédelmi kapu elhelyezése, miért nem tervezik át a rendszert? Megfigyeltem hogy nem egyszer az áruházba belépők táskájában is kutatnak teljesen jogszerűtlenül.

Fontos tudni, az őr köteles bemutatkozni és közölni velünk mit is szeretne. Nem veheti el a blokkunkat. Az egy adásvételi szerződés minket megillető része. Az áruház rendelkezik annak másolatával amelyet saját érdekében az őr rendelkezésére bocsájt. Megkérhet a táskánk tartalmának bemutatására, de nem nyúlhat bele. Saját tapasztalatom, hogy amennyiben azonnal közöljük az őrrel, hogy rendőrt hívunk és itt a helyszínen megvárjuk vele, gyorsan elköszön tőlünk.  A biztonsági szolgálattal célszerű  együtt működni, de csak addig amíg ők betartják a munkájuk végzését szabályozó rendelkezéseket. Minden esetben írjunk be a vásárlók könyvébe.

5 hozzaszolas a “Hipermarket és Komárom” bejegyzeshez

  1. Ok persze hogy joga van hozzá, de a másik oldal hozzáállása borzasztó. Ok követnek el hibát és rád néznek úgy mintha te akarnál lopni tőlük vagy mit tudom én…Szóval ha tartod magad a jogaidhoz igazából téged aláznak meg egészen addig amíg ki nem derül az igazság vagy akár utána is. Ez a hozzáállás félelmetes, a vevőközpontúság valahogy ilyenkor eltűnik.

  2. Bocky- a vevőnek jogában áll pénztárzárást kérni ilyen esetben. Ha erre a bolt nem hajlandó rendőrt kell hívni. Kissebb boltok ettől óckodnak mert a pénztár tartalma soha nem egyezik a záráson szereplő összeggel, és ha ilyenkor a rendőr jegyzőkönyvet vesz fel akkor a különbözet miatt APEH bírságra is számíthat.
    A vásárlók könyvébe mindenképp be kell jegyezni az eseményt. Tudom hogy ilyen helyzetben ez nehéz, de visszamehetsz nyugodtan másnap is ezt megtenni.

  3. Sajnos ez mindennapi eset.Barátnőm fizetésnél járt úgy, hogy neki kellett bizonygatni, hogy nem 5000 hanem 10 000,- Ft-t fizetett.És természetesen itt is a pénztárosnak állt feljebb mikor tartotta magát a mondottakhoz és kérte hogy ha másképp nem képesek megoldani a dolgot akkor nézzék vissza a videót vagy számolják át a pénztár tartalmát. Természetesen az ott dolgozók mind megjegyzéseket tettek rá, akik mögötte álltak a sorban szidalmazták, hogy fenntartja őket.Igy elképzelhetjük milyen lelkiállapotban volt, amikor 30 perc után tényleg kiderült, hogy neki van igaza, őt akarták megkárositani és mindezek fejében még ő az aki pironkodik és rosszul érzi magát a bőrében.Pedig ugye csak kiállt saját igazáért és jogaiért…Kevés ember viszi ezt végig, igaz azóta inkább nem megy oda vagy ketten mennek párjával és ő fizet…

Comments are closed.