Az új Duna híd kapcsán kialakult vita mérete meghaladta az általam feltételezettet. Nyilvánvalóvá vált hogy igencsak nagy az érdeklődés és a véleménykülönbség  is a kérdésben. Sajnálatosan a vitából számomra az derült ki, hogy az összetartás helyett inkább a széthúzás volt a jellemző. Véleményem szerint  Komárom városa csak együtt képes leküzdeni a gazdasági válság kihívásait, illetve azt saját hasznára fordítani.  A Bumm portálon a hozzászólók azon vitáztak hogy miért nem a város keleti részén építik azt fel. Én fontosnak tartom hogy viták helyett inkább jobban utána kéne nézi az elérhető információknak és hosszútávon kéne nézni a dolgokat. A tervben Komárom város  mindkét oldalán szerepel hídépítés. A most elfogadott nyugati oldali híd egy több éves, évtizedes munka eredménye. A bejegyzés írása közben épp a Dél-Komáromi testület ülésének ismétlése megy a városi tévében ahol Zatykó úr sajnálatosnak nevezte, hogy a híd helye körül kialakult vita miatt csúszott a szerződés aláírása egy évet. Egyetértek vele. Sajnos az öröm helyett inkább vitázunk. A nyugati híd megépítésével a város egy lépést tesz előbbre. A nyugati híd kapcsán már megkezdődtek a várost délről elkerülő út építési munkálatai. Az út célja épp a híd összekötése az M1-es autópályával illetve az 1-es és 13-as út összekötése a város területén kívül.

Az elkerülő út megvalósításával az 1. számú főút és a 13. számú főút közötti forgalomtól tehermentesítődik Komárom városközpontja, ezzel jelentősen javítva a város életkörülményein, zajterhelésén, forgalombiztonságán. Az elkerülő út biztosítja továbbá az 1. sz. főút, valamint a komáromi ipari park forgalmának M1 autópálya felé történő levezetését. 2007 októberében elkészül a Komárno-Komárom közötti új, közúti Duna-határhíd engedélyezési tervdokumentációja, amely az INTERREG európai uniós pályázatból kerül finanszírozásra. Az elkerülő út fogja biztosítani a határhíd kiépítését követően kialakuló észak-déli kapcsolatot a 13-as számú főúton keresztül az M1 autópálya felé.

Az elkerülő második szakasza a 13-as út összekötése az egyes úttal keleti irányban. Amennyiben a teljes elkerülőút elkészül úgy ez az út összeköti a két új építendő Duna hidat. Ezzel lényegében feleslegessé válna Észak-Komáromot északról elkerülő út . A déli elkerülőút tehermentesíthetné Észak-Komárom belvárosát a kamionforgalom alól. Megoldást jelent mint a Pozsony mint az Érsekújvár felől érkező és Magyarországra tartó teherforgalomra.  Az északi elkerülőút  két új híd megépítését is feltételezi (Holtvág és Vág-Duna) . Mint ahogy azt már Geroj is felvetette biztosan szükség van egy híd építésére egy üdülőövezet felett? Vajon mennyibe is kerülne az. Kíváncsi lennék a most  Kabátfalun házat építők véleményére is.

23 hozzaszolas a “A Déli Elkerülő Út” bejegyzeshez

  1. akkor mas nem kell, csak egy elszant vallalkozoi csoport, olyan emberekkel, akik kepesek lemondani a koz javara egy-egy nagyobb osszegrol es a tobbit ossze kalapozni…

    Hiszem, osszefogassal meglehetne csinalni…

  2. UFF- az új KELETI Híd a Székesfehérvár(M7)-Kisbér-Komárom(M1)- Ógyalla- Érsekújvár- Nyitra gyorsforgalmi út részét képezné. Ez olyan útvonal amelyet nem hagy támogatás nélkül az unió.

  3. meg nem akartam elkuldeni…

    Ha ezt az osszeget vesszuk figyelembe, azzal, hogy az EU allja a koltsegek 90%-at, akkor nekunk “mindossze” 4.4 millioba kerul az uj hid… aminek a fele csak 2.2 millio…
    Tehat meg, ha a teljes osszeget is vesszuk akkor is 6.7 millioba kerul…

    Maradjunk a 4.4 milliosnal
    egy regionalis dolog, tehat vegyuk a KN jarast (ha jol emlekezem kb 150.000 lakik itt) + del-komaromi “jarast”, nem akarom az egesz megyet figyelembe venni, inkabb azokat, akiket az uj hid kozvetlenul erint, bar ezt itt lehat ki kellene boviteni, mivel Tbanya es Gyor is olyan kozel van (itt is lehet kb 150.000 emberrel, de itt inkabb 400.000 kellene szamolni)

    Ez kb 300.000 ember, ami kb 100.000 csalad, tehat ha minden csalad blefizetni 44 eurot meg lenne az alap arra, hogy nekialljunk a keleti hidnak…

    Ez egy fajta teglajegyes program lenne, onkentesekkel, reklammal es foleg vallakozoi hatszellel…

    vamali olyan szlogennel, hogy: Egymasert, magunkert…

    Persze nagy kerdes, hogy az EU “erezne-e” prioritast 5-10 even belul uj hidat epiteni egy azon regioba…

  4. ezt az osszeget ismerem a bummrol…
    Ezzel csak az a gond, hogy nem tudjuk, mennyi jon az ilyen meg az olyan fejlesztesi alapokbol…
    Elmeletileg, ilyen kalibaru beruhazasoknal az EU a teljes osszeg kb 90%-at allja.
    En ugy szamolom, hogy a ravezetout + ilyen-olyan terulet rendezes a szlovak oldalon elvisz kb 5 milliot, ami utan marad 22 millio – ez elmeletileg a fele a hidepitesre szant osszegnek, tehat magat a hidat 44 milliobol epitik fel, elmeletileg…
    Ha ezt az osszeget vesszuk figyelembe, azzal, hogy az EU

  5. A híd megépítése kevesebb, mint 67 millió euróba kerül, amiből kb. 40 millió eurót a magyar oldalon és kb. 27 millió eurót a szlovák oldalon történő munkálatokra kell költeni. (bumm)

  6. Komarom, egesz jol ertesultnek latszol, nem tudod, hogy hogyan oszlik el a 65 millio? Mennyivel száll be az EU, H, SR? Mennyi a ravezetout (KN foutrol a hidig eljutni), hid, ravezeto-, elkerulout (H oldalon) koltsege…

    Abraka, nem hiszem, hogy jo otlet lenne megtorpedozni az uj hidat es elkezdeni a keleti hidert lobbiz…
    Te magad is tudod, hogy 20 eltelt es meg mindig nem all a Pasztor altal megalmodott hid…
    Ha most elkezdenek ujratervezni a dolgokat, az is konnyen elofordulhatna, hogy semmilyen hidat nem kapnank…
    Amugy meg ne igyunk elore a medve borere, az hogy magyar oldalon megepitik az utakat, az meg nem kjelnti azt, hogy a hid is ilyen utemben fog megepulni…
    Nyugtaval dicserjuk a napot…

    Ha valaki megtudja mondani, hogy a 65 milliobol mennyi jut magara a hidra, akkor en megmondom neked, hogy hogyan lehetne eloteremteni a keleti hid finanszirozasat…

  7. Abraka, igazad van de ha kap a város egy hidat akkor annak örüljünk. Ünnepeljük meg és kezdjünk el lobbizni a következő hídért, a Komárom – Nyitra gyorsforgalmi útért. Ennek realitása most sokkal nagyobb, hiszen az M1,M7 közvetlen gyorsforgalmi összeköttetést kap Komárommal. Tehát logikus erre rákapcsolni a Szlovák gyorsforgalmi hálózatot és nem Esztergom felé vezetve az M2, M0-ra.

  8. Kimentem megnézni, hogy áll az építkezés. A hídhoz vezető elkerülő út, vasutat átívelő és az 1-es utat átívelő felüljárójának vasbeton lába már elkészült. Az emelkedőt építik pillanatnyilag.

  9. Szerintem a demokrácia lényege, pedig pontosan az, hogy az emberek valamit akarnak, küzdenek az igazságukért, majd születik egy demokratikus döntés. De a demokrácia adta jogokkal élni kel poliszolni (a város ügyeivel foglalkozni) kell, utánna tudhatjuk meg, hogy mennyire voltunk sikeresek.
    A politika az ókori görög független városállam (a polisz) nevéből ered, jelentése: „a város ügyeinek intézésével kapcsolatos dolgok”

  10. De nem tartom valószínűnek hogy egy 1 osztályú országos főútvonalon jóváhagyná a közlekedésrendészet a teljes kamiontilalmat. El tudod képzelni hogy pl Pozsony-Komárom vonalon kitiltanák a kamionforgalmat a települések? Kihozná az élelmiszert? A helyi vállalkozók (választóid), bocs de “eltörnék a nyakad”.

  11. Az igaz, hogy
    Dopravné značenie schvaluje okresný dopravný inšpektorát. … idézet, a városvezetőség dönt, hol mi legyen így nyomást lehet gyakorolni, ha az kevés akár népszavazással is rá lehet a döntéshozót arra kényszeríteni, hogy a polgárok érdekében hozzon jó döntést.

  12. Nemzeti fejlesztési ügynökség:
    Az elkészült forgalmi vizsgálat alapján az elkerülő útra terhelődne át a jelenlegi forgalomból 20% a Koppánymonostorból a 13 sz. főút felé közlekedőkből, 80% az 1 sz. főúton áthaladókból, 30% a 13 sz. főúton haladókból és 90% a szlovák határ felől érkező nehézforgalomból.
    A beruházás megvalósítását indokolja a tervezett Komárom-Komárno közötti új közúti Duna-híd országos közúthálózattal történő összekötése is. A majdani, interregionális kapcsolatot biztosító híd forgalmát ez az elkerülő út hivatott elvezetni az M1 autópálya felé.
    A kivitelezés befejezése 2010. június 30-án, az út forgalomba helyezése 2010. augusztus végén várható.

  13. Abraka- a súlykorlátozás ha jól tudom, nem polgármesteri hatáskör. Egy apró észrevétel. Abraka minden megvalósuló fejlesztésnek örülni kell. Te is tudod mekkora gondot okoz a lezárt Erzsébet-híd. Az, hogy távlatilag a keleti híd jobb lenne egy dolog, de te is tudod a szlovák kormány nem arról híres, hogy épp Komárom terveit támogatja. Örülni kell a most megvalósítandó hídnak és dolgozni a következő tervezésén! Ez a cél és a város érdeke.Tudod épp a Komárom-Fehérvár 4 sávos útnak köszönhetően megnő az átutazók száma(Balaton, Adria). Őket kéne megállásra kényszeríteni megfelelő programokkal.

  14. Kedves Komárom, azt írod a másik elterelő út 2020-ban lesz megépítve, vagy szeretnék. A mostani első híd megépítését úgy tudom keleten még Pásztor kommunista polgármester igérte 1989 előtt, hogy a kilencvenes évek közepéig meg lesz építve. Eltelt lassan 20 év és megcsak a terveknél járunk, ha meg is épül mégiscsak a nyugati híd, amit bizony már nagyon nehéz megakadályozni, a másik hamarabb, mint 2040-ben nem lenne. Továbbra is azt állítom rossz első megoldás a basti féle nyugati, mert először a keleti hídnak kellett volna megépülnie, kitolva egy kicsit az eredeti elképzeléseket, valahol Izsa és Komárom közé, a vasúti kikötőt érintve, egyúttal ott, mellette lehetett volna Észak-Komárom élelmiszeripari parkja.
    Szumma-szummárum a nyugati elhamarkodott megoldás, maradnunk kellett volna az eredeti elképzelések mellett. Beszélünk sokat a medvei hídról is, igen korszerűtlen, ezért valahol Gönyünél, ahol az MO-s oldalon épül az új vizi kikötő, oda kellett volna építeni a másikat. Egy Komárom tehermentesítve lehetne mind a két oldalról és hamarabb lehetett volna pénzt is biztosítani rá. Ha marad a nyugati megoldás a basti féle nyugati híd, azt még a gyerekeink átkozni fogják, vele minket is, hogy nem tiltakoztunk kellőképpen, hogy nem akadályoztuk meg.
    Rekapituláció, ha már két híd akkor az első Izsa és Komárom közé, a másik Nagy-Keszi és Gönyüt kötötte volna össze rácsatlakozva az M1-re. Komárom így teljesen tehermentesítve lehetne, de mégis központi szerepet játszhatna egy szebb jövőkép érdekében, mert minden nagyobb beruzházás oda megy ahol az infrastruktúra ki van építve. Ha én leszek Öregkomárom polgármestere, a polgároktól erre felhatalmazást kapok és mégiscsak felépül a nyugati híd, akkor az egész város területéről kitiltatom a 3 tonna feletti teherjárműveket. Így talán majd rá lehet kényszeríteni a MO-s és SK-s mindenkori kormányokat, hogy ha folyamatos átkelést és forgalmat akarnak, akkor adjanak pénzt is a másik hídra is és épüljön meg minél hamarabb. Komárom polgárainak az érdeke fontosabb mindenfajta gazdasági lobbival szemben, sőt így lehetne legjobban lobbizni a városért is.

  15. Felsmann Balázs, az infrastruktúra-ügyekért felelős szakállamtitkár válasza Győrnek a 81-es út fejlesztésével kapcsolatban amelyet csak 2020-2030ra ütemezett:

    “Nem érdekünk, hogy a hazai gazdaság szereplői számára a szlovákiai Komárno kikötőjét tegyük preferálttá, a gyõr-gönyüi kikötő helyett. A vízközlekedés elősegítése érdekében tett gyorsforgalmi útépítésnek nagyobb az esélye EU-s támogatásra, amely lehetőséget mindenképpen élni kell”

    Tehát a magyar kormány döntése Nekünk kedvez és nem Győrnek. 2013 ra tervezik a lent jelzett autóutat.

  16. Uff a távlati tervekben szerepel a Komárom-Kisbér (Komárom M1) majd a Kisbér- Székesfehérvár (M1-M7) autóút megépítése. Magyarul a Kamionok Komáromon keresztül fognak dél felé közlekedni. Ez egyrészt jó mert Komárom lehet logisztikai központ , másrészt teher az Újfalusiaknak a megnövekvő kamionforgalom miatt.

  17. Miért is? az már egy kicsit talán messze lenne…

    Tudja valaki, hogy a 65 millio hogyan oszlik el? Mennyivel száll be az EU, H, SR?

  18. abraka- az elkerüléshez mindenképp két Duna hídra van szükség. Mindkettő tervben van. Tény, hogy csak 2020 környékén. A városrendezési terv meg tartalmazza az északi elkerülőt 2 híddal a Holt-Vág és a Vág-Duna felett.
    A keleti Duna hidat is megépíteni sokkal olcsóbb mint az északi elkerülőt plusz 2 híddal.

  19. Két híd remélem ezt viccnek számtad, az egyre is alig lesz pénz. Elfejtetted említeni, hogy a keleti megoldást is szakemberek tervezték meg és korrábban volt. Ha ez a híd épülne fel és Dél-Komárom, ahogyan írod megépíti a saját elkerülő útját, akkor nincs szükség a nyugati hídra és az északi elterelő útra sem. Erre nem gondoltál. Én már ezt szajkozom két éve, ha déli Komárom ígyis-úgyis megépíti az elterelő útját, akkor nekik mindegy, hol lesz a híd, de nekünk nem. Néha már az az érzésem, mintha tudatos mellébeszélés zajlana. Most ezzel az írással az én igazamat bizonyítottad.

Comments are closed.