Akadálymentesítés Komáromban


Nyitra közösségi közlekedését biztosító cég  a Veolia Transport, nemrégiben vásárolt a Cseh SOR Libochavy cég akadálymentesített városi autóbuszaiból. Ugyanezt a típust vásárolta nagyobb mennyiségben Prága és tervezi Pozsony városa is. A környező városok mindegyike – Dunaszerdahely, Párkány, Dél-Komárom-  rendelkezik ilyen járművekkel.Már többször felvetettem, hogy elképzelhetetlen az EU-ban és a 21. században az, hogy egy mozgásában korlátozott személy ne tudja egyedül elintézni mindennapi ügyeit, mert például Örsújfalulól képtelen beutazni a központba. Nem hiszem, hogy épp Komárom ne tudna beszerezni egy buszt. A  vázolt probléma 1 darab akadálymentesített autóbusz beszerzésével megoldható lenne. A menetrendben megfelelő módon megjelölve mindenki számára egyértelművé válna, hogy melyik busszal tud probléma mentesen közlekedni. Megtervezheti, mikor indul el az orvoshoz és melyik az a busz amellyel délután haza tud majd utazni. A pályázat kiírásánál miért nem volt még soha feltétel az akadálymentes autóbusz  ???  Tény, hogy egyes megállóink elég rossz állapotúak, de ha már az utazni vágyó eljut a megállóig akkor ne érje őt ott sérelem. Az utazáshoz mindenkinek joga van és nem zárható ki senki a közösségi közlekedésből csak azért mert mozgásában korlátozott. Nehéz meggyőzni egy olyan önkormányzatot egy akadálymentes autóbusz megvásárlásának támogatásáról, amely egy utca felújításánál fontosabbnak tartotta 15 parkolóhely kijelölését mint a járda kiszélesítését. A Jókai utca egyes szakaszain a járda szélessége nem haladja meg az 1 métert. Itt nem hogy két kerekesszékes, de még  két gyalogos sem tud elmenni egymás mellett. Az említett utcában nagy a gyalogos forgalom. Ajánlom kedves képviselőinknek, hogy próbáljanak meg ott eljutni babakocsival, szabályosan a járdán a Klapka tértől a vásárcsarnokig. Nem kis feladat!  Szerény véleményem szerint nem értelmetlen kompjárat indítására kéne az Uniónál pályázni, hanem egy akadálymentes autóbusz beszerzésére, megálló akadálymentesítésre. Valószínűleg erre a közeljövőben nem lesz lehetőség, hiszen épp a közösségi közlekedés egészének leépítése folyik. Dél-Komárom már hosszabb ideje szorgalmazza a két városrész közösségi közlekedésének egyesítését. Erre  az északi képviselők sajnos egyáltalán nem fogékonyak. Itt az ideje a változásnak!




2 hozzaszolas a “Akadálymentesítés Komáromban” bejegyzeshez

  1. abraka- tudod ezzel az a gond,hogy bármennyire is hihetetlen a Jókai utca belvárosi térköves részén az ott lakók kérték, hogy legyen sétálóutca. Mégsem lett az! A képviselők nem fogadták el a javaslatot.

  2. A Jókai utcából automentes utcát kéne csinálni, egészen a piactérig. A Thaly utcát pedig fordított egyirányú utcává kéne megtenni, így körbe megköztelíthető lenne a sétáló jókai utca. Ennyire egyszerű.

Comments are closed.