Új Buszjárat avagy együtt olcsóbb


Az általam felvázolt útvonal két meglévő járat vonalát egyesíti. Északon a 2. vonal egy részét míg Délen a 3-as vonal egy részét. Mindkét vonalrészlet az útvonal legforgalmasabb szakaszait tartalmazza. Ezek egyesítésével jöhetne létre a  23 -as vonal.
Mivel a jelenlegi jogszabályok értelmében ez nemzetközi járatnak tekintendő, így egyedi díjszabás is alkalmazható lenne.
Jól meghatározott menetrenddel a már problémás járatsűrűség is növelhető lenne a 2.-es busz vonalán. Sajnos míg Északon a tömegközlekedés este 6-kor leáll, délen  éjjel 11-kor indul az utolsó busz. Ezt a különbséget is orvosolni lehetne az új járat beindításával.
Már több fórumon felvetettem  a járattal kapcolatban a TESCO bevonását. A legtöbb településen vagy ingyenes Tesco-busz vagy a Tesco-t érintő egyéb városi vonalakat finanszírozza a Tesco. A környékünkön Érsekújvárott  Tesco finanszírozású több városi vonal /3,5,11/ , amelyet így az utasok ingyen használhatnak. A járatok követési ideje átlagban 30 perc.
Javaslatomat azzal a kritikával  illették, hogy a Tesco járatnak nem örülnének a városban letelepedett hipermarketek. Ezt soha sem tudtam megérteni. Az útvonaltervből egyértelműen látszik, hogy  a busz érinti a városban megtalálható mindhárom nagy bevásárlóközpontot. Tehát csak a boltok kínálatán, reklámján múlik, hogy a vevők hová is mennek a javasolt busszal bevásárolni.
Javaslatom része még egy újonnan kialakítandó megálló a Lúdpiac téren. Ez szintén nem járna plusz költséggel, mert Szent István lovasszobrának felállítása kapcsán a tér rendezésre kerül és erre már megvan  a pénz.
Ha már a megálló szóba került.Több évtizedes kérése Komárom lakóinak, hogy a 2-es busz megálljon a KÓRHÁZ előtt. Ez szintén beépíthető lenne a tervbe, mivel a kórház előtti útszakasz átépítése szintén tervben van.
Ezzel a kiegészítéssel a 23-as vonal része lenne a Stop shop, Aldi, Kaufland, Hypernova, Familly center, Nay, Billa, Lidl-Sk,  Tesco, Spar, Lidl-HU és a Peny market is.
Ma 2009 július 9.-én a Bumm híre alapján megpróbál betörni Komárom város közösségi közlekedésébe Paksi úr is. Én egyet értek ezzel, és fontosnak tartom a több szolgáltatós rendszer megvalósítását. Az SAD sajnos úgy érzi az õ helyzete végleges és kizárólagos a közösségi közlekedés terén. Minden javaslatot rendszeresen lesöpörnek az asztalról.
A pénzhiány megoldásaként csak a járatok csökkentést látja.  Többször és több helyen írtam már, hogy szerintem ez a legrosszabb megoldás. Miután a legkihasználtabb vonal autóbuszait elterelték a II. lakótelepről , a buszközlekedés egyszerűen eltűnt az ott lakók tudatából. Mivel nem látják a buszokat, így nem is gondolnak arra, hogy esetleg utazzanak  rajtuk.   Nem tartom meggyőző érvnek azt, hogy jelentős üzemanyag megtakarítás érhető el azzal ha  busz 2 X 400 métert nem tesz meg így kihagyva 4 megállót. Hangsúlyozom, ezek a megállók a lakótelep központjában vannak arról nem is beszélve, hogy a lerövidített útvonal elkerül egy iskolát is. Ez szerintem példa nélküli. Nem olyan régen komoly vita folyt az új lakópark felépítéséről, amely szintén ezen a vonalszakaszon épül majd fel. 400 lakásról van szó a Béke és az Építők utcája közti pillanatnyilag még mezőgazdasági területen. Tehát az érintett terület lakossága a közeljövőben nőni fog. Aki régen nem járt arra, tegyen egy sétát a II.-es  lakótelepen. Pillanatnyilag ez a város legdinamikusabban megújuló területe.
Mint a képen is látható 400 új családi ház, bevásárló központ. Mindez Közösségi közlekedés nélkül?  Több ezer ember betelepüléséről van szó. Számukra fontos a közlekedés. Többségük valószínűleg saját gépjárművét használja majd, de a gyerekek rá lesznek kényszerülve a közösségi közlekedés használatára. Ez az új lakópark könnyedén bekapcsolható a város vérkeringésébe, hiszen az Építők utcája meghosszabbítható a lakópark irányába a vasúton keresztül . A Béke utca meg már ma is a lakóparkig vezet. Célszerű volna a vasút alatt átvezetni az új utat, ezzel elkerülni a torlódásokat.
Szintén létezik terv, illetve már elkezdődött a Vág holtágának rehabilitációja. Itt üdülő, pihenő övezetet szeretnének kialakítani. Még mindenki emlékszik a 80-as évek ott töltött nyaraira. A strand tömve volt. Remélem ezt sikerül ismét megvalósítani. Amennyiben sikerül ,így használható lesz az új buszjárat lakóparki megállója a Holtvág megközelítésére is.
Miután a kórház környéke átépítésre kerül a körforgalom, illetve a LIDL áruház miatt, így az új megálló nem okozhat kirívó többletköltséget. Az érintett két élelmiszer áruház is bizonyára örömmel fogadná az új megállót. Hosszú idő után végre lehetőség nyílna  megálló létesítésére a kórház és a túloldalon a színház előtt. Ez a megálló régi vágya az utazóknak. Két ilyen fontos létesítmény Komáromban nem rendelkezik megállóhellyel, pedig megérdemelnék azt. A 3-as busz megáll a kórház mellett, de csak naponta 8-szor közlekedik. Ebből reggel 6 és 8 óra között 6-szor majd egyszer délelőtt és egyszer délután kettőkor. Ugye nem hajnalban járnak az emberek orvoshoz?  A javasolt új megálló révén a kórház is bekapcsolódna a város közösségi közlekedésébe a 2-es busz vonalán napi 19 buszjárattal. Minél többet írok a témáról, annál átgondolatlanabbnak találom a  közlekedési rendszert.
Összegzés:
Tehát az általam javasolt 23-as busz útvonala a város minden fontosabb pontját érintené. Konkrétan:
STOP SHOP  – ALDI – KAUFLAND – SZAKMUNKÁSKÉPZŐ- HYPERNOVA- FAMILY CENTER, NAY – SIRÁLY KOLLÉGIUM, SELYE JÁNOS EGYETEM – HAJÓGYÁR -II.LTP , SZAKMUNKÁSKÉPZÕ ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA- 3 -AS  POSTA – ÚJ LAKÓPARK, HOLTVÁG – II. LTP, JÓKAI MÓR ÁLLTALÁNOS ISKOLA- I.LTP – TEMETÕ – KÓRHÁZ – JÓKAI SZÍNHÁZ- LIDL sk – BILLA – KOSSUTH TÉR, RENDÕRSÉG- SHOPPING CENTER,GIMNÁZIUM, BELVÁROS- SZENT ISTVÁN TÉR, BELVÁROS –  ERZSÉBET SZIGET, FÖLDHIVATAL – TESCO – BUSZ PÁLYAUDVAR, VASÚTÁLLOMÁS – SPAR, DUNA ÁRUHÁZ – POLGÁRMESTERI HIVATAL – TERMÁLFÜRDŐ.  3 KÖZÉPISKOLA – LIDL hu – PENY MARKET.
A komáromi taxik leggyakoribb uticélja a Tesco áruház és a pályaudvar. E két célpont jelentős bevételt indikál ezen társaságoknál. Ez elég bizonyíték a járat gazdaságosságára. Több város vezetése örülne egy ilyen lehetőségnek. Egy vonalon ennyi a finanszírozásba is bevonható vállalkozás kevés városban van. Megkereste a város vezetése bármelyiküket is??  Eddig még sajnos nem. Véleményem szerint kár kihagyni egy ilyen lehetőséget.

Pár észrevétel a Közösségi közlekedéssel kapcsolatban:
A Képviselő-testület 2009. szeptember 17-i ülésén a 189. számú előterjesztés – részletek.
“Tudjuk, hogy a menetrend szerinti személyszállítás a lakosság mindennapi életvitelét jelentősen befolyásoló közszolgáltatás, az utazási igények forgalmi és környezetvédelmi szempontból kedvező kielégítésén túl kiemelt szerepet játszik a települések népességmegtartásában.
Alapvető társadalmi-gazdasági, közlekedéspolitikai érdekek fűződnek tehát ahhoz, hogy mindenkor a lehető legmagasabb színvonalú, megfizethető menetrendszerinti autóbuszos tömegközlekedés álljon az utazóközönség rendelkezésére”

“A városi önkormányzatnak az az érdeke, hogy az általa kiválasztott szolgáltató a város lakosainak minél jobb szolgáltatást nyújtson. A város számára megfelelő, megfizethető anyagi feltételekkel és eszközökkel, az utaztatáshoz értő, udvarias szakember gárdával.
A változtatásra szükség van ahhoz, hogy a helyi önkormányzat teljes egészében maga dönthessen a városi tömegközlekedés ügyében.

A Vértes Volán által működtetett többségében öreg Ikaruszok helyett Unió kompatibilis buszok ( alacsony padlós, kis légszennyezésű motorral ellátott, mozgáskorlátozottak számára használható ) is működtethetők, igény szerinti befogadó képességgel, bizonyítja ezt az is, hogy az  alvállalkozó már most is ilyen minőségű autóbuszokkal látja el a feladatát. ”

“Tudni kell azt is, hogy a helyi járatos közlekedés rentábilisan sehol nem közlekedtethető, de nem mindegy mekkora összeggel kell hozzájárulni.  ”

“A költségvonzat csökkenthető, amennyiben az utazók biztosak lehetnek abban, hogy utazási feltételeik javulnak, a bekövetkező kisebb menetrendi változtatások az Ő érdekeiket szolgálják, mindenkor számíthatnak a közlekedési eszköz érkezésére, egyre többen térnek át a tömegközlekedésre. (bizonyítja már ma is a Volán statisztikai adata, miszerint egyedül Komáromban nem csökkent, sőt némi többletet is mutat az utazók száma)”

6 hozzaszolas a “Új Buszjárat avagy együtt olcsóbb” bejegyzeshez

  1. Visszajelzés: ÚJRAINDULÓ Buszjárat !
  2. Komáromportál: Tudod itt épp a pénz a gond. Valójában 2 meglévő vonal egyesítéséről lenne szó.Ez nem kéne, hogy többletköltséggel járjon. Az Északi tömegközlekedési vállalat párkányi igazgatója Csepregi úr(rendszeres fórumozó), jónak tartja az ötletet.Mivel a szabályok szerint nemzetközi vonalról lenne szó amelyre 5 éves engedélyt adnak és ezalatt végig üzemeltetni kell a járatot és vonal módosításra sincs lehetőség, nem meri senki vállalni a felelősséget. Ezért vetettem fel a Tesco bevonását a vonal működtetésébe. A tescobusz nem menetrendszerinti közlekedés hanem szerződéses járat és arra más szabályok vonatkoznak.

  3. Csepregi úrtól megtudtam, hogy a vonal nemzetközisége okozza a legnagyobb gondot, mert ott a licensz minimális ideje 5 év. Pillanatnyilag nincs aki vállalná az öt éves működtetés költségeit.

Comments are closed.