Miért kell a Komáromiakat provokálni?


Lassan, de biztosan összeállt végre Komárom város minden évben ismétlődő rendezvénysorozata a Komáromi Napok. Ez egy olyan esemény amelyet minden komáromi magáénak vall. Mindenki talál magának és családjának olyan programot, amely felhőtlenné és kicsit boldogabbá teszi a napját. Ez a rendezvénysorozat mára már nemzetközi hírűvé vált. Sokan látogatnak el hozzánk. Kiszivárgott hírek szerint az április 27.-i programban szerepel egy zártkörű diákelőadás a VMK-ban is, amelyre egy tavalyi felkérés alapján ellátogat Szlovákia elnöke is, hangsúlyozottan magánemberként. Mint magánember, azt tesz amit akar, mégha mi Komáromiak tudjuk is, hogy épp az ő véleménye más ebben a témában. Miután egy kis és szűk csoportot érintő iskolai előadásról van szó, amelyre legfeljebb 100 főt várnak a rendezők a kiadott műsorterv alapján, ez senkinek sem bántotta volna az érzékenységét. Sajnálatos módon viszont Komárom város Északi részének polgármestere Anton Marek ,  bejelentette, hogy április 27-én a városba érkezik Ivan Gašparovič. Ezt Anton Marek  Polgármesterként jelentette ki. Ebből arra lehet következtetni, hogy  az Ő vendégeként érkezik Komáromba. A polgármester vendége pedig a város vendége. Kiszivárgott, de meg nem erősített hírek szerint sajtótájékoztatót is rendez vendégének.  Ha a polgármester úr vendéget hív abba a városba, amelynek a lakóit ő képviseli, miért nem választ erre egy alkalmasabb időpontot. Aki megnézi az aznapi műsortervet az láthatja , hogy szinte egész nap rendezvények zajlanának a Klapka téren. Diákok, zenekarok lesznek a téren. Mindannyian tudjuk, hogy egy elnöki vizit milyen biztosítást igényel, főleg ha az kiemelt kockázatú helyen zajlik. Magának a polgármesternek is van “kötelező ” programja aznap délutánra, hiszen épp az elnöki látogatás idején kéne megkoszorúznia Lehár Ferenc szobrát a Lehár Napok keretében. Csak nem fordít hátat polgármesterünk egy elnöki kézszorítás miatt a választóinak??  Tény, hogy ezzel az elnöki találkozóval csak veszíthet. Szlovák választói egy részét a Híd képviseli, amellyel a kapcsolata nem mondható felhőtlennek. Komáromiak másik nagy csoportját az MKP tömöríti, amely eddig ott állt mögötte, de láthatóan egyre csalódottabb tevékenysége miatt. Ezzel a “meghívással” most Marek Úr elveszít egy újabb választói csoportot és talán egy támogató pártot is. Én tartok tőle, hogy egyedül marad bezárkózva.

A meghívottról tudni kell, hogy Ő nem írta alá a pénzbírság eltörlését kimondó módosítást az államnyelv védelméről szóló törvényből. Kérte hogy az ne január elsején -szlovákia megalakulásának évfordulója – lépjen hatályba , valamint támogatja saját állampolgárainak állampolgárságuktól való megfosztását.  Ez utóbbi törekvésének egy kivételével kizárólag magukat szlovák nemzetiségűnek valló áldozatai vannak.

A látogatás pár nappal a  Komáromi Véres Május Elseje évfordulója előtt zajlik. Polgármesterünknek ezt tudnia kell. Az említett 1919. május 1-jén a  34. csehszlovák gyalogezredet lemészárolt 121 munkást és katonát, köztük 12 éves gyermeket is Komáromban az Erzsébet szigeten .

Az államfő az államot, a polgármester a várost testesíti meg. Vajon kit képvisel Anton Marek ?

8 hozzaszolas a “Miért kell a Komáromiakat provokálni?” bejegyzeshez

  1. Fény mindíg jo ido” van,neked csak a Májusi meleg jo mint a szerecseneknek?Lehet,hogy nem vagy o”shonos ezen atályon?Mi van januárban nem lehet kint strandolni és futni?Judeokeresztény latymatagság o”l,tudd,hogy meg van írva a testu”nk is az Isteni lélek temploma!Igaz az Adamita bu”n nyomaszt de jobban tennéd ha elhagynád,mivel Judás volt a kitalálloja ennek a baromságnak, nem az aki elmondta az embreknek,hogy hogyan váltsák meg saját,magukat!

  2. Az eszmeiséget le lehet fejteni de fel is lehet ruházni egy korra,mert utolag nehezen látunk bele az akkor élt emberek érzelemvilágába!Viszont tény és valo,hogy eltejedo”ben volt a vo”ro”s kor eszméje a kapitalista,soviniszta, világégés után,fo”leg a bolsi ,Leninista forradalom által kiengedett magyar hadifogjok ko”rében.!Jo lenne látni az akkori korok természet ellenes szellemiségeit,melyek ma is itt vannak és éltetik az mai ,liberális káoszrendszert!Nyelvi szinten mozgo,feljebrendu”ségi elveket u”ltettek a judások az akkori emberek fejébe s ennek tudatában nem volt nehéz a habiruknak egymás ellen huszíttani az Europai o”s-ember fajtát az saját faja kirtására!Ma is folyik a habiruk háboruja s szemétgyu”jtéssel eszt a fajta hadviselést nem lehet tulélni!

  3. Fürkész- a Sólyom látogatásnál épp ő nehezményezte az időpontot. Ott is történelmi eseményről volt szó.

    Ki tudja ki lesz az SNS-es aki ünnepi beszédet mond állítólag a Komáromi napok megnyitóján?

  4. Én nem érzem ilyen tragikusnak a helyzetet. Az elnök legalább látja, milyen kulturáltan zajlik a Komáromi Napok. Ki tudja, megtetszik talán felveszi a magyar állampolgárságot, ha már az ősei magyar állampolgárok voltak. Biztosan nem szégyenli őket……

    A május elsejének nem kell aktuálpolitikai színezetet adni, a történelemben minden átmeneti – 150 év török megszállás – és szubjektív. Mindenkinek joga és kötelessége is halottaira, hőseire emlékezni. 1919. május 1-én Komárom a Magyar Királyság része volt. Aki a hazája területi épségét védi az ideológiájára való tekintet nélkül hazája hőse. Az anyaországi és felvidéki magyarságnak “kötelező” fejet hajtani az áttörés halottai elött. Szlovákiának és a szlovákoknak ezt szeretni nem kell, de elfogadni, tudomásul venni igen.

    Az áttörés során életüket vesztett “légiósok” sírjánál is némán fejet kell hajtani. Minősítés nélkül, a halottak elött. Nem azért mert szeretnünk kellene őket, hanem mert így illik a halottakkal “bánni”..

    Egy kulturájára büszke ezerszáz éves állam, Magyarország nemzettestéhez tartozó emberekhez ez méltó. Példát kell mutatni a 20 éveseknek!!!

  5. Azok a srácok nem voltak se kommunisták, se soviniszták, hanem saját városukat-megyéjüket védő komáromi suhancok, tatai önkéntesek, győri melósok, a frontról hazatért katonák, stb., akik egy megszálló, akkor még nem is létező ország hadereje ellen felvették a harcot, és életüket adták az akkor még mindíg létező Magyarország területi épségének megtartásáért. Erre van egy találó kifejezés: honvédő hősök. (Az 56-os pesti srácok sem voltak komcsik vagy nácik). Tény: újoncok, tapasztalatlan civilek, komoly hadvezetés, felszerelés és haditerv nélkül, belesétáltak egy előre kitervelt csapdába, a visszavonulási útvonalak elzáródtak, ez igazából nem is végződhetett máshogyan, csak brutális mészárlással. A megszálló cseh légiósok kedvükre kitombolhatták magukat, a statárium alatt még egy kószáló gyereket is fejbelőttek, a többieket pedig módszeresen levadászták, és beletalicskázták egy közös gödörbe. Komáromot lábon még egy tízezres, jól képzett, felszerelt hadsereg sem tudja bevenni, ezek meg lehettek vagy ötszázan, szemben a beásott cseh-francia-olasz sereggel. Ami sikerult a Rongyos-gárdának, vagy a balassagyarmatiaknak, az Komáromnál a korszak legvéresebb tömegmészárlásával végződött. De ki beszél ma már erről? Ki émlékezik? Gašparko biztosan nem …

  6. Hát igen a véres Komáromi május !Arra nem igen szeretnek emlékezni se a komunisták se a kapitalisták!Miért?Mert a Cseh ,Kapitalista-soviniszta-katonák gyilka az Kun Béla féle komunizmus híveit irtotta,kik vala megvoltak spékelve jo adag bolsi sovinizmussal!
    Na ebbo”l szépen látni,hogy a két izmus hogy kezeli és tudja szíttani a nemzetiségi kérdéseket a saját fentartása,terjesztése céljábol!!!!Miért nem nyilváníttsa emléknappá a város eszt a Erzsébet szigeti to”megmészárlást????Ja tán nem a választott nemzethez tartoztak,mert,hogy az már régota feljebrendu” kasztá vala nyilvánítva,aszt kell siratni a to”bbi meg csak rabszolgának,áldozatnak valo állat,,, mi????

  7. Gáz-sparheltko szereti a liberalista kapitalizmust s aszt jol megspékeli, fu”szerezi is sovinizmussal!Jo”n az o”véihez mint jo pásztor a juhaihoz,bé-bé-jo sajt lészen belu”lletek az a jo bu”do”s fajta,jo megszedi magát s béget néki majd az a sok ,kapitalista, marha.

Comments are closed.