Egy tévé vásárlás tanulságai.


Az eddigi legtöbb hozzászólás a belváros elnéptelenedésével foglalkozó írósomhoz érkezett. Több hozzászólás is arra utalt, hogy rengeteg esetben a kereskedő hozzáállása tehető felelőssé azért, hogy inkább más városban vásárolunk. Én, hosszú kereskedelmi gyakorlatom alapján próbáltam megvédeni a város kereskedőit. Több alkalommal  végeztem mistery shoppingot  (titkos próba vásárlást), tudom mik azok az elvárások amelyeket ilyen esetben pontokban kifejezve értékelnek.  Az első ilyen szempont a vevő fogadása, üdvözlése. Egy ilyen jelentéktelennek tűnő kapcsolatteremtésből, több információra is szert tehet a szemfüles kereskedő. Komárom kapcsán ezek egyik legfontosabbja a vásárló nyelve. A sikeres üzleti kommunikáció a vásárló megnyerésén alapszik. Ha nem alakul ki a bizalom az első pillanatban akkor abból bizony nem lesz üzletkötés. Ezt nagyon sokan elfelejtik. Miért is írom ez? Történetesen ma dél körül elromlott édesanyám egyik tévékészüléke, amelyen kedvenc PS játékait szokta játszani. Nem volt mit tenni kocsiba ültünk és a város, szombat  délután egyetlen nyitva  tartó elektronikai áruházába hajtottunk. Az áruház láthatóan kongott az ürességtől. A pénztár környékén  beszélgetett magyarul  négy áruházi egyenruhát viselő fiatalember. Miután tudtuk, hogy tévére van szükségünk azonnal ezt a részleget vettük célba. Mi is az üres áruházban jól hallható módon magyarul beszélgettünk. Valahonnan a semmiből előkerült egy szőke kislány aki szlovákul megkérdezte, hogy segíthet-e? Nézelődünk, válaszoltunk  magyarul. Kis idővel később ismét megjelent a szlovák kislány aki szlovákul megkérdezte, hogy segíthet-e. Miután lassan leesett neki, hogy magyarul beszélünk megkérdezte szintén szlovákul, hogy küldjön-e egy magyarul beszélő munkatársat. Megjegyzem, mint ahogy már írtam rajta kívül az áruházban jelen lévő összes eladó jól hallhatóan magyarul beszélt. A kislány természetesen, nagyon rendes volt amikor megkérdezte, hogy küldjön-e magyarul beszélő eladót, de ezt a kérdését is szlovákul tette fel, ami ugye elég abszurd. A hozzánk irányított kollégája nagyon előzékeny volt. A kiválasztott tévéhez, azonnal ajánlott különböző kiegészítőket, tisztítószereket is. El is viccelődtünk. Meg is jegyeztem, hogy egy mistery shopingnál bizony jó néhány piros pontott gyűjtött volna össze. Ezen kissé meglepődött, talán megijedt, hiszen nem kizárt, hogy tényleg titkos próbavásárlásró vagyok. A nagyobb üzletláncoknál ez rendszeres és bevett formája ugyanis az alkalmazott munkájának értékelésére.

Most visszatérve a bejegyzés elejére. Ha az áruház személyzete a bejáratnál köszön, vagy csak az ürességtől kongó áruházban figyel egy kicsit a magyarul beszélgető társaságra, akkor bizony eszébe sem jut az áruház egyetlen szlovák alkalmazottját odaküldeni… Nem szeretném senki érzékenységét bántani, de egy 400€-s vásárlásnál, már had döntsem el én, hogy kivel és milyen nyelven szeretnék üzletet kötni. Természetesen itt is igaz, a kereskedők által gyűlölt mondat, hogy mindenki eldöntheti hol vásárol.  Sajnos ezt a komáromi kereskedők többsége még mindig nem értette meg. A pénz a vevőnél van és ha nem úgy szólítják meg, ahogy az neki tetsző bizony azt a pénzt máshol is el tudja költeni! Csak akkor ne sírjon senki, hogy Győrbe járunk vásárolni!

23 hozzaszolas a “Egy tévé vásárlás tanulságai.” bejegyzeshez

  1. nem kell ebbol ekkora nemzeti kerdest csinalni. a boltvezeto hibaja, hogy nem tanitja meg erre figyelni az alkalmazottakat. dolgoztam olyan helyen, ahol kulfoldiek voltak a vendegek. mivel egy ido utan a vendeglatasban dolgozok meg tudjak mondjuk mondani, hogy ki honnan jott, ezert mar alapbol a megfelelo nyelven beszelo kollega fogadta a vendeget, vagy legalabbis a nyelvek kozul a “legkisebb kozos tobbszorost” valasztottuk. es orult a szlovak es cseh vendeg, amikor nem is szamitott arra, hogy majd valakivel anyanyelven kommunikalhat.

    es nem lehet a kerdest sarkitani sem, hogy nyelvtudas vagy eladoi keszseg. mert mi van, ha a fiatal elado lany kivalo elado, de csak egy nyelven tud. es a masik fiu meg harom nyelven, de csak kozepes elado. akkor 1×1 egyenlo 1/2×2? hosszu tavon ugyis kibukik, hogy kinek milyen eredmenyei vannak.

    a nayban egyebkent nekem felemasak a nyelvi tapasztalataim. a vasarlast segito kollegak tudnak magyarul, de a kasszanal csak szlovakul szolaltak eddig meg.

    abban egyetertek Harayval, hogy a nyelvet nem kell elsajatitani. abban viszont nem, hogy hianyzik az elozekenyseg. mivel itt egy uzleti viszonyrol beszelunk, ahol az eladonak (ahogy Komarom is tobbszor leirta) az alapveto erdeke es celja, hogy eladjon, ezert azt a legegyszerubben, leggyorsabban, leghatekonyabban kell megtennie. ennek egyik eszkoze a nyelv. tehat nem a vevonek kell valtania, hanem az eladonak.

    termeszetesen a felvideki magyar van annyira elozekeny (direkt nem azt irom, hogy birka), hogy nyelvet valt. ezert is gondoljak a boltvezetok, hogy eleg ide a szlovak nyelv. 🙁

    multkor lattam a Kaufland billboardjat Del-Komaromban, az magyarul volt. mar csak a boltban kene a zoldsegek piktogramjai fole kiirni magyarul a neveket… 😀

  2. A szöszi azt gondolta, pár perc alatt megtanulsz miatta szlovákul beszélni(vagy behódolsz, csak hogy megkaphasd a szaros tévéjüket), azért ment vissza mégegyszer ugyanazt kérdezve. Nem hiába szőke…..

  3. HARAY- a szőke csaj nem teljesíti a munkája szakszerű ellátásának alapfeltételét. A vásárlók egy csoportjával nem tud kommunikálni. Tehát alkalmatlan! A munkaerőpiac nyitott. Keressen képességeinek megfelelő munkát.

  4. Komárom, értem hogy miről beszélsz, de nyilvánvaló, hogy a probléma nem magyar-szlovák, hanem árjellegű. Erről a témáról ilyen kontextusban beszélni pedig – minden tisztelettel – minimum hangulatkeltő.

  5. haray- amit leírsz az mind szép és jó,de itt másról van szó. Az alapprobléma az, hogy Komáromban mindenki panaszkodik, hogy nincs vevő a boltokban. Ilyenkor a vevőt bevonzani a feladat és nem elriasztani. Lehet a dolgokat szabályozni, de a vevő választ!

    Itt mindenki sír, hogy nincsenek vevői, de nem tesz semmit annak érdekében, hogy aki még megvan az se menjen máshová. Egy ismerősöm ruhát akart venni pár napja. A boltba belépése után az eladó hölgy közölte vele, hogy ez az üzlet nem neki való. Történetesen az ismerősnek jól mennek a vállalkozásai és ha akarná a két eladóval együtt ott a helyszínen meg tudná venni az egész boltot. Mint látod a hozzáállás a gond. Ha véletlenül belép valaki , még azt is sikerül elriasztani.

    A nay több szempontból is hátrányos helyzetben van, de főként az árai miatt a TV-t amelyet 400€ -ért vettük ott ,azt Győrben de akár csak a déli Euronicsban is 20-30% kedvezménnyel vehettük volna meg. A más szemlélet bizonyítására csak annyit tudok leírni, hogy az Euronics-ban 50.000 HUF kedvezményt kaptam egy előző tv árából, de még Győrben az Árkádban is a DVD-íróra 20.000 forint kedvezményt adott a segítőkész eladó úgy, hogy ezt nem saját hatáskörében tette, hanem hátra ment az osztályvezetőhöz, mert csak ő jogosult kedvezményt adni.

    Van ahol a tömött boltban figyelik a vásárlók igényeit és van ahol az üres boltban sem. A kereskedelem arról szól, hogy fel kell tudni fedezni a vásárlási szándékot a vevőben. Ha valaki venni akar az már nyeremény. Arra bármit el lehet adni, mert nála a pénz és azt el is akarja költeni!

    Egy nézelődőt nehéz rávenni a vásárlásra, de aki már kiválasztott egy terméket az nyitott a pénzköltésre.


    Vannak TŰRENDŐ dolgok pl. személyazonosító igazolvány csak egy helyen igényelhető. ezen nem tudsz változtatni.
    Van a VÁLASZTHATÓ , ilyenek a boltok! Ott vásárolsz ahol akarsz!

  6. Sziasztok. Én is hozzászólnék, mert azért nem teljesen értek egyet az itt elhangzottakkal.
    Az együttélés a reciprocitás elvén működik. Ahogy mi is tiltakozunk, hogy erőszakkal kényszerítenének minket egyesek a szlovák nyelv megtanulására és használatára, úgy a szlovákoknak sem kötelező megtanulni a magyart. Ez opció, választható dolog. Aki megtanulja mindkét nyelvet, annak könnyebb a boldogulás, és egyszerűbb errefelé az élet. Idegen nyelvet beszélni ráadásul becsülendő dolog.

    És most rátérve a történetedre: bementetek a Nay-ba, magyarul beszélgettetek. Az áruházi dolgozók ott hibáztak, hogy nem magyarul beszélő kollégát küldtek oda. Az is megeshet, hogy a kislány magától ment oda, nem küldte senki. A vevő az vevő, a kiszolgáló pedig kiszolgáló, az interakció pedig nyilván a vevő és a kiszolgáló között jön létre, ebben nincs hiba. Ahogy te feltételeznéd, hogy ő beszél magyarul, úgy ő is feltételezhette, hogy te beszélsz szlovákul. Ebben nincs is gond, hiszen a kapcsolatotok nem magyar-szlovák kapcsolat, hanem eladó-vevő kapcsolat.

    Az előzékenység ott hibázik, hogy nem váltottál szlovákra, hiszen ha beszéled a nyelvet, egyszerűbb lett volna az üzletkötés. A kislány végül előzékenyen küldött egy magyarul beszélő kollégát, nem hörögte be véres szájjal, hogy Naslovensku poslovensky (ebben az esetben jogos lenne a felháborodás, én sarkon fordultam volna, és távoztam volna magyarosan). A probléma megoldva, az üzletet nyélbe ütöttétek.

    A komáromi vásárló nem hülye. Ha bemegy a Nayba, ő is kérhet magyar munkatársat, vagy szlovákra vált. Ha van benne egy kis előzékenység, nem akad fenn a problémán.

  7. Itt Szlovákiába kötelező a szlovák nyelv és egyesek azt gondolják a déli vidékre ide költöznek akkor itt is.Igaza van Komáromnak nem szolalt meg szlovákul.Komárom MAGYAR város.Tehát ha az eladó nem tud magyarul hívjon olyant aki tud mert itt kötelező a magyar nyelv tudás.Miota a nyelvtörvény életbe lépet egyáltalán nem szolalok meg szlovákul.Pláne üzletbe ahol az eladó van értem és nem fordítva. Szomoru,hogy ilyen is mint a LIDL a pénztárba egyes eladok egyáltalán nem beszélik a nyelvet.Miért nem? Én személy szerint nem szívesen vásárolok olyan közegbe ahol nem beszélik az anyanyelvemet. Akkor valóba átmegyek magyarba és ott vásárolok.Ahol a nyelvemen kinyalják a s*gg*m és nem nekem kell szégyenkeznem az eladó nem érti a zömébe magyarok lakta területen a beszédemet.Magyarba az árak ugyan az tehát semmit se vesztek eseleg a váltáson de ennyit ez nekem megér!

  8. Mondjuk az említett áruházban nekem is vannak jó illetve rossz tapasztalataim is. A “szlovák” kislány hozzám is odajött párszor, készséges volt, de nem kínálta fel, hogy hív olyat, aki beszél magyarul. Ismerek ott egy-két srácot, akik jól értenek az elektronikához, meg persze engem sem vezetnének meg, mert azért valamit konyítok hozzá, de vannak olyan eladók is, akiknek még én mondtam újdonságokat azokkal a termékekkel kapcsolatban, amelyek iránt érdeklődtem. Szóval, nagyon sok eladó van, aki nem ért hozzá abszolút, ha magyar-ha szlovák nyelven beszél, főleg a nők. Az megint egy más kérdés, hogy dekoratívak, de inkább menjenek felszolgálni kávézóba, ott szívesen legeltetem a szemem rajtuk, de ahol tobb száz eurós termékről van szó, ott szakszerűen szolgáljanak ki, és aprólékosan tájékoztassanak mindenről. Sokra megyek vele, ha álló farokkal térek haza, és egy “gagyi termékkel”…

  9. komarom megye ha olvastad a hozzaszolasomat ott irtam a nemet nyelv szuksegessegerol is!!! probald ki hany uzletben tudnad itt hasznalni!!! sot meg az angolt se pedig azt ma mar az alapsuli elso osztalyatol tanuljak!!!

    komarom itt a szuk kis patriankban ezek nehezkes dolgok!!! itt vannak akik nembeszelnek magyarul a hatar masik oldalara pedig az itteni szlovakok nemigen tudnak menni mert ott nembeszelik a nyelvuket!!! pedig jarnanak mert sok dolog olcsob mind itt. igy marad a gyor ahol mas a helyzet mivel mar az atkosban is megertettek magukat szlovakul mert oda sokan jartak annak idejen pozsonybol is sot tavolabrol is!!! ott rajottek hogy az jot tesz uzletnek!!!

  10. Karesz70- másként teszem fel a kérdést: Te kit alkalmaznál, egy 2-3 nyelven beszélő eladót, vagy 3 embert aki fejenként csak egy nyelvet beszél?

    Egy munkakörre három bért fizetnél? Szerintem nem!

    Komárom megye – én bizony rendeltem 4 nyelvű reklámot és az euro bevezetése kapcsán is fontosnak tartottam, hogy németül és angolul is kint legyen a tájékoztatás.

  11. Ez egy végtelen vita a “semmiről”… Az én meglátásom szerint nem az a legnagyobb probléma, hogy nem beszélt magyarul a csaj, hanem hogy nincs benne annyi, hogy a vevőt megtisztelve magyarul mondjon 1-2 mondatot. Csak annyit például, hogy hív valaki mást, aki jobban tud magyarul. És mindjárt más a leányzó fekvése. Sokkal kedvesebbnek, kultúráltabbnak tűnne… És hogyha egy német turista álllítana be? Manapság a fiatalok közül nagyon kevesen beszélnek németül, inkább az angolt tanulják. Vagy nincs kapacitásuk megtanulni pár mondatot más nyelven??? Aki szerint nincs igazam, kövezzen meg…

  12. de ha bejonnek szlovakajku vasarlok (komaromban de a kornyeken is van eleg) akkor a csajnak is megugrik!!! lehet adott esetben epp az ove lessz jobb!!! szoval akkor melyiket alkalmaznad? tudod az ilyen egy-ket peldabol levonhato kovetkeztetesek nagyon csalokak lehetnek. persze a ketnyelvuseg noveli az eselyeket.
    amugy meg ami a tobbi nyelvet illeti az angol es komaromban a nemet nyelvtudas is alap kellene hogy legyen!!! kivancsi lennek hogy az eladok kozott mennyit lehetne talalni akik megfelelo szinten tudnak!?

  13. Karesz-Győrben a szlovák nyelv ismerete nem igazán lehet feltétel, mert nem élnek ott szlovákok, tehát csak előny lehet. Viszont az angol illetve német nyelv ismerete feltétel.

    Multinacionális cég folyékony angol nyelvtudás nélkül szóba sem áll veled. Bármilyen talpraesett is az eladó, nyelvtudás nélkül értéktelen. Ez nem diszkrimináció. A vállalkozás általában profitorientált. Profit csak eladás útján realizálható. Ha nincs eladás, nincs profit. Az üzletek eladói általában konkrét és objektív mutatók alapján kapják a munkabérüket. Ilyen a Konverziós arány, tehát a boltba belépő és ott vásárlók aránya vagy a UPT, amely az egy vásárlásra eső darabok száma. Épp ez utóbbi miatt volt ügyes a srác, hiszen egy tévét akartunk venni, mégis rábeszélt minket még két olyan dologra amire talán soha sem lett volna szükségünk.

    Leegyszerűsítve a csaj esetén az eladás 0 db , a srácnál 3 termék és 400€. Te melyiket alkalmaznád?

  14. komarom ahogy irod a nyelv ismeret elony nem feltetel!!! ha egy szakmailag megfelelo eladot csupan a nyelvi hianyossaga miatt nemvesznek fel illetve kuldenek el az akkor mi ha nem diszkriminacio??? persze a tulaj valogathat a jelentkezok kozt ha van annyi de o is inkab egy ugyes eladot alkalmaz mind egy habar tobb nyelven beszelot de amugy semmire valot. ez is egy olyan asztalos-komuves hasonlat fele!!! ami gyort vagy mas varosokat illeti sokan nem annyira a nyelv mitde az arak miatt mennek!!! pl. ami a nay altal arusitott termekeket illet egy pl.media marktban vagy hasonlo uzletben joval olcsobban kaphatok!!! hidd el ha itt lenne uzlet ahol jo alacsony arak lennenek akkor akar tatarul is beszelhetnenek ott akkor is lenne vasarlo!!! persze mindenkinek jobb ha a sajat nyelven ertetheti meg magat!!! erre a tulajdonosoknak kellene gondolniuk es az a minimum hogy legyen biztositva hogy a szemelyzetben legyenek olanok (is) akik beszelik a vasarlok nyelvet!!!

  15. KARESZ70 – ez nem diszkrimináció. A vásárlóval vasló kommunikáció a kereskedelem alapja. Ha valaki ezt nem tudja teljesíteni, akkor a munkavégzés alapfeltételével nem bír, tehát alkalmatlan a feladata ellátására. Tudom, hogy a NAY folyamatosan hirdet, és munkatársakat keres…sajnos ez van. Létező dolog a munkaerőhiány és sajnos azt kényszerül alkalmazni aki hajlandó elmenni oda . Tudom, épp te szoktad folyamatosan a munkahelyteremtést ösztönözni, de mégis sok a betöltetlen munkahely.

    Leegyszerűsítve a dolgot : Te alkalmaznál egy asztalosműhelyben kőművest? Nem! Az asztalosnál az alapkövetelmény, hogy értsen a munkájához, a fához.

    Egy boltban alapkövetelmény, hogy az eladó akár több nyelven is kommunikálni tudjon a vásárlóval. Aki ennek nem felel meg, az alkalmatlan.

    Vége van már a szocializmusnak, amikor borítékot csúsztattunk az eladó zsebébe, hogy cserébe tévét kapjunk! Mindenki ott vásárol, ahol szeretne!

    Engem az zavar, hogy mindenki panaszkodik, hogy nem helyben vásárolunk hanem a fél város Győrbe jár plázázni. Ha az árkádos álláshirdetéseket megnézed, bizony előny a szlovák nyelv ismerete. Ők eladni akarnak!

  16. komarom azert neessunk at a lo tuloldalara!!! valakit diszkriminalni az allaskeresesben nyelvi alapon mar durva lenne!!! abban nekunk magyaroknak vannak rossz tapasztalataink!!! motivalni a dolgozokat hogy probaljanak komunikalni a vasarlo nyelven ok de az a vezetes feladata!!! de kenyszeriteni illetve ezert kizarni nos…!!!
    de ahogy magad irtad a dolog megoldodott es akadt magyarul beszelo elarusito!!! vannak helyek ahol ez sincs illetve nem hajlandok megszolalni!!! ujvarban volt mar ra pelda hogy nemakartak megszolalni pedig a csaj a kasszanal magyar volt!!! nem “kevert” mert a szlovakot ellege torte ami a “keverteknel” nincs!!! erdekes amikor azt mondtam hogy akkor ott hagyom a kasszanal az arut hirtelen akadt magyarul tudo is!!!
    de hogy nelegyek igazsagtalan talalkoztam mar olyan elarusitokkal akik szlovak letukre igaz nagyon torve de magyarul szolgaltak ki!!!

  17. Karesz az első mondatod sajnos tipikusan a fordítva lovon ülés esete. Nem azt kell elemezni, hogy az eladó mit hogyan csinált, hanem azt, hogy mit nem!

    A válasz arra a kérdésedre, hogy ki hibázott egyértelmű: az áruház vezetője! Az eladók munkája mindig a vezetés bizonyítványa.

    Az eladó srác nagyon felkészült volt. Tudta, hogy aki már egy terméket kiválasztott azt könnyű rábeszélni továbbiak megvásárlására is. Mi is három tételt vettünk, javítva ezzel a srác UPT -jét. Az ő munkájával kapcsolatosan semmilyen kifogás nem merülhet fel. Hibát az áruház vezetője követte el aki elnézi,hogy munkatársai a pénztárnál beszélgessenek miközben az eladótérben vevők vannak. A kislány viszont sajnos nem rendelkezik a munkaköre betöltéséhez elvárható nyelvi készségekkel, így alkalmatlan a rábízott munkakör betöltésére.

    A rendszerben egy nagy hiba van. Szlovákiában a legtöbb üzletlánc vezetője a szlovák nyelv tökéletes ismeretére épít, még azokban a régiókban is ahol ez nem igaz. Saját üzletláncunk is sokat költött olyan továbbképzésekre,amelyeken el kell sajátítani az adott termékcsoport szakkifejezéseit, eladási technikákat, kulcsmondatokat.

    Az eladás egy külön tudomány. A legtöbb elméleti úton megszerzett tudás sikerrel kamatoztatható a gyakorlatban, de sokszor megfeledkeznek a gyakorlatról. Velem előfordult, hogy az egyik márka képviselője Komáromban próbálta nekem demonstrálni azt, hogy miként is kell eladni. Három vevőnél próbálkozott az ő saját eladási technikájával (szlovákul), mindhárom faképnél hagyta őt. A következő 5 évben nem láttuk őt sem Komáromban, sem Párkányban, sem Dunaszerdahelyen.

    Saját üzletláncunkon belül is évekig tartott amíg a vezetés megértette, hogy sokszor az általánosnak vélt irányelvek is térségspecifikusak. Ami Pozsonyban fogy az Kassán eladhatatlan. Míg általánosan elfogadott tény, hogy a szemmagasságban elhelyezett termék fogy addig Kassán az alsó polcon lévőt veszik meg az emberek.

    Volt még egy érdekesség a kétezres évek közepén. Szlovákia egész területén az Adidas fogyott, míg a déli határ mentén szinte eladhatatlan volt. Miért? A szlovák Tv-ben Adidas reklámok mentek, a magyar tv-ben pedig NIKE.

  18. nos ha malajul ugyanugy hangzana az a szo hogy magyar akkor nemkellene langesznek lenni hogy rajojjon akarki hogy mit is kerdezhet. az lenne abszurd hogy ha magyarul tenne fel a kerdest mert akkor azt jelentene hogy tud de nemakar.
    ami a tobbit illeti igazad van de most ez kinek a bune? a kiszolgalni hajlando de magyarul nemtudo kislanye vagy a magyarul beszelo (lusta?) kolegake? mert ahogy irtad biztos hallottak hogy milyen nyelven beszeltek!

  19. Karesz 70- Az egész írás a vevőre nem figyelésen alapszik. Ha egy kicsit is figyel, akkor egy ilyen helyzet ki sem alakul. Mint írtam az áruházban a szőke csajon kívül MINDENKI magyarul beszélt.

    Miért abszurd? Képzeld, hogy oda meg hozzád egy maláj kislány és felteszi malájul ugyanezt a kérdést, majd várja a válaszodat. Ha nem tudod mit kérdeznek tőled, nem is fogsz válaszolni. Egy ilyen helyzet nyitott füllel kiküszöbölhető.

    Nem szabad elfelejteni a legfontosabbat: A vevő választ, üzletet, eladót !

  20. megkérdezte, hogy küldjön-e magyarul beszélő eladót, de ezt a kérdését is szlovákul tette fel, ami ugye elég abszurd.

    bocsi de szerintem az abszurd hogy ezt tartod abszurdnak. mer ha magyarul megtudta volna kerdezni akkor ugyebar tudna magyarul ergo nemkellet volna feltenni a kerdest.

Comments are closed.