Többen meglepetéssel fogadták egy hete, hogy a Cseh RegioJet vasúttársaság megszerezte a Komárom-Pozsony vasútvonal üzemeltetési jogát 2012 és 2020 között.  Köztudottan az eddigi szlovák kormányok háttérbe szorították ezt a vasútvonalat. A cseh befektető viszont tervei szerint a jelenlegi 700 ezer utas helyett évente  1,9 millió szállításával számol. A december 27.-én aláírt szerződés értelmében a jelenlegi napi 8 vonatpár helyett  kora reggeltől késő estig óránként indít majd vonatokat Komárom – Pozsony Főpályaudvar vonalon. Csúcsidőben ezeket Pozsony Újváros – Dunaszerdahely szakaszon közvetlen, express vonatokkal egészíti ki 30 percenként, ezzel támogatva az elővárosi közlekedést. Dunaszerdahelyen P+R parkolót is létesítenek a város környékéről Pozsonyba utazók segítésére. A mai sajtótájékoztató során kiderült, hogy a RegioJet új Bombardier Talent motorvonatokat vásárol. Ezekkel a korszerű, akadálymentes, klimatizált és biztonsági kamerákkal felszerelt szerelvényekkel a jelenlegi 4,78€ jegyáron szállítják majd az utasokat Komárom és Pozsony közt. Az utazás színvonalát ingyen Wifi-vel, napilapokkal, üdítőkkel és állandó utaskísérőkkel  emelnék.  A RegioJet 80 munkahelyet teremt.  A menetjegyek megvásárolhatóak lesznek a minden jegypénztárban, interneten és ami újdonság, SMS-ben is. Természetesen a vonat személyzeténél lehetőség nyílik menetjegyváltásra,  ők is elfogadnak majd bank, illetve hitelkártyát is. Törzsutasaik számára 10 % kedvezményt biztosítanak majd. Szintén újdonság lesz az 1. osztályú szakasz bevezetése a személyvonaton.  TEREVEZETT MENETREND

Az első Bombardier Talent szerelvényeket már az idén február – márciusban, próbajáratok keretében bemutatja majd a RegioJet. A menetrend szerinti közlekedés 2012 márciusában, a tavaszi menetrend életbe lépésekor indul meg.

Az akadálymentes közlekedés érdekében fontos volna megemelni a peronszintet, hiszen  8 éven keresztül ezek az új sárga vonatok bonyolítják majd le a vasúti forgalmat Komárom és Pozsony közt. Mint a fenti videón is látszik,  Komárom város Déli pályaudvarán ezt nem tették meg, így nem olyan egyszerű egy mozgásában korlátozott utas feljutása a vonatra. A RegioJet a videón látható szerelvény dízel változatát vásárolja meg és üzemelteti majd.

Komárom város közlekedésében nagy előrelépést jelentett a magán busztársaságok  megjelenése is. Ezek, modern klimatizált járműveikkel az utazás új dimenzióját hozták el városunkba. Most újabb kihívás elé néznek majd , hiszen a RegioJet  a kényelmen kívül gyorsaságot is ígér. Komárom – Dunaszerdahely vonalon az utasok nagyrészét a diákok alkotják. A reggeli első autóbusz utasait szinte kizárólag ők alkotják. Többségük Komáromban a Kauflandnál száll le a buszról, hiszen vagy a sarki szakmunkásképzőbe, vagy a Selye János Egyetem tanárképző karára siet a Sirály komplexumba.  Számukra a járatsűrűség miatt pozitív változást jelentene, ha a RegioJet vonatok megállnának Komárom gyárváros megállóhelyen. Tény, hogy ez a vasúti megállóhely a buszmegállótól 800 méter távolságban van, de a rendszeres 60 perces járműkövetési intervallum vonzóvá teheti azt a diákok számára.

Szintén megfontolandónak tartanám egy vasúti megállóhely létesítését Komáromban az Építők utcája végénél. Ez a megállóhely segítséget nyújtana az utcában található szakközépiskola diákjainak. Ez a megálló közelebb lenne a pillanatnyilag az ingázó diákok által használt Hajógyár buszpályaudvarnál. A távolságon kívül, ismét a járműkövetési idő teheti vonzóvá ez a megállóhelyet.

14 hozzaszolas a “Jön a RegioJet” bejegyzeshez

  1. Nagyon szép. De jó lenne ha tovább is közlekedne mint régen egészen Budapestig.
    Meg van egy olyan gondom ha hozom a mozgáskorlátozott ismerősömet hiába jelentettem be előre nem tudták biztosítani a leszálását a vonatról. Mivel keskeny a perón is ezért még nehezebb volt a leemelése a vonatról Utasokat kellett megkérni hog segítenek az oda vissza utazásnál Komáromba.

  2. Nagyon tetszik nekem is 🙂 e9n egy ezfcst bokale1ncot horodk, kis holdacske1val, te9len-nye1ron, e1llandf3an. De ez is nagyon tetszik, biztos szuperfcl csilingel, amikor le9psz 🙂

  3. Sziasztok örülök az uj vonatoknak, csak ez a csatlakozás nem a legjobb a di8kok számára, akik mondjuk busszal jutnak be Komáromba és vonattal mennek tovább!
    Csak egy példa: van olyan buszjárat ami (vasárnap 14:15kor van bent Komáromban és a vonat indulása 14:10), így plusz 1 – 2 órát kell várakozni a következő buszra illetve vonatra.

  4. Zoli-épp azt néztem, hogy Dunaszerdahelyről a diákok akik most a 6:20 as busszal jönnek reggel, nem fognak átszállni a vonatra. Az ugyanis rossz időpontban jön. 7:44 kor van Komáromban, vagyis elkésnek. A busz 7:20-kor van a kórháznál.

    Hazamenet sem jó, mert vonat és busz is 14:08 indul. Viszont aki lekési a 15:30 buszt az mehet 16:08-kor vonattal.

  5. Hát azért a reggeli időszakban egy kicsit jobb/sűrűbb menetrendre számítottam, meg valahogy a 2:14-es menetidő is elég hosszúnak tűnik, ami nem sokkal kevesebb a jelenleginél. Ilyen körülmények között 120 perces intervallum+ a távolság a megállótól mégsem lesz olyan vonzó a diákok számára. De majd meglátjuk mit hoz a jövő…

  6. Attila vágányfüggő a déliben. Pl Kelenföldön 14-15 vágány peronszintje megegyezik a Flirt-el. A lényeg nem ez hanem az, hogy Komárom – Pozsony vonalon mindenütt nagy a szintkülönbség. A RegioJet tervez állomásfelújításokat. Célszerű lenne erre felhívni a figyelmüket.

  7. Na 🙂 Ma voltam vonattal, csak hellyel-közzel figyeltem, Komáromban a kicsúszó lépcső a peronszint alatt van, bár így sem tökéletes, de kerekesszékkel fel lehet menni rá. A Déliben viszont a lépcső alatt van a peronszint.

  8. Attila, tudom, hogy a mozgássérült átjáró van a videón (ezért csalóka), de a peron többi részén is csak a kicsúszó lépcsővel tudsz felszállni a vonatra (Flirt). Nincs egy szintben az ajtó és a peron. Kivétel a BP-délit. A RegioJet reklámjaiban hangsúlyozza az akadálymentességet, viszont látszik több youtube videón, hogy bizony másznak az emberek vonatra (siemens), főleg a vidéki megállóhelyeken.A nagyobb utasforgalmat lebonyolító állomásokon célszerű volna ezeket egy szintbe hozni.Akadálymentesítésre Uniós támogatás igényelhető. Nézd meg a következő videót, Brünn Főpályaudvar.

    És ez az emelt peronszint (Flirt)

  9. A déli pályaudvar peronszintje jó, a videó csalóka, mert ott pont azon a részen készült a felvétel, ahol enyhén meg van süllyesztve, hogy autóval át lehessen kelni.
    A városon belüli több állomás szerintem is jó lenne, sőt. Ugyanúgy az újvárból érkező vonat is mehetne tovább, akár a hajógyárig (addig villamosított), de miért is ne tovább?

  10. A viteldíj a szerződés része, tehát nem emelhetik. Az autósok átszoktatása már kérdéses, mivel a vasútvonal pont Somorját nem érinti. Igaz itt a legközelebbi megállóhelynél P+R parkolót építenek, de ki meri ott hagyni majd az autóját. Szerdahely -Pozsony viszonylatában ezt elképzelhetőnek tartom a dugók miatt.

  11. Érdekes dolog lesz, hogy a 2 óra 40 perces menetidőt mennyire tudják lefaragni. Pár éve a Turancar és a SLovaklines buszjáratainak a sikere elsősorban annak volt köszönhető, hogy 1,5 óra alatt jutottak el Pozsonyba, és csak Szerdahelyen álltak meg. Egy ideig működött a dolog, de a válság óta nagyon visszaesett az utasforgalom. Jelen pillanatban 6 járat közlekedik egy munkanapon Pozsonyba (2-3 éve még napi 15-16 járt). A másik pozitívum a klíma (ami máshol, a mai távolsági közlekedésben egyáltalán nem luxus, de ezen a vonalon mégis az), wifi és egyéb plusz szolgáltatások a vonaton- ezek jelen pillanatban egyáltalán nincsenek ezen a vonalon.
    Ha azt akarják, hogy közel 3x-ra nőljön az utasforgalom, ahhoz jópár autóst meg kell győzni, hogy a vonat gyors, megbízható, elfogadtahtó árú és kényelmes. Főleg ha 60 perces intervallumot akarnak tartani változatlan áron.

Comments are closed.