Péntek este egy érdekes dologra figyeltem fel. Nem ma születtem és nem is pár éve élek Komáromban, mégis érnek rendszeresen meglepetések. Péntek esti bevásárlás után a havas, csúszós úton haladtunk a Hajógyártól a belváros felé a Pozsonyi úti felüljárón (vajon miért nincs neve?) amikor a sofőr a síkos úton történő fékezést elkerülendő, szóban próbálta meg inspirálni a felüljáró végén álló közlekedési lámpát, hogy váltson zöldre  amire mi odaérünk.  Nem tudtam, hogy  honnan tudta milyen színű a lámpa, hiszen az a kanyar íve miatt nem látható. Ekkor legnagyobb meglepetésemre a négy sávos út túloldalára mutatott. Tényleg van ott is egy közlekedési lámpa. Én még soha sem figyeltem fel erre. Meg sem fordult volna a fejemben, hogy egy négy forgalmi sávos, osztott pályás út túloldalára a gyalogos lámpával egy magasságban valakinek eszébe jut közlekedési lámpát elhelyezni. Értem a szándékot, de szinte biztos vagyok abban, hogy ezt a lámpát még a komáromi rendszeresen vezetők  többsége sem ismeri, csak ha a városban tanult meg vezetni és oktatója erre külön felhívta a figyelmét.

[nggallery id=58]

18 hozzaszolas a “Ki látta már ezt a lámpát?” bejegyzeshez

  1. Dév- itt épp a lámpa “LÁTHATATLANSÁGA” a téma. Nem az út szélén, hanem egy gyalogos járdasziget gyalogos lámpájával egy magasságban van és a zebra felé néz.

    Én egy egyszerű kérdést tettem fel és a tapasztalat bizony az, hogy sokan nem ismerik ezt a lámpát. Ha az írásnak köszönhetően ezt most megismerték az már eredmény.

  2. Nem tudom, hogy hogyan szereztél jogosítványt, de minden valamire való oktató elmagyarázza és minden jogosítvány megszerzésére hajtó diák tudja, hogy a több sávos közlekedési lámpával irányított útkereszteződésben KÖTELEZŐ az úttest jobb és bal oldalán vagy ha megoldható az úttest fölött is lámpát elhelyezni. Hogy a fenébe látná mondjuk a 2. vagy 3. sávban várakozó ha az elsőben egy teherautó várakozik?! Nem úgy kell vezetni, hogy tudod, hol vannak a táblák! Ha téged úgy tanított meg az oktatód, féljenek az emberek az utakon! A táblákat, fényjelzéseket nem emlékezetből kell ismerni hanem vezetés közben kell felismerni és betartani! Az, hogy a szembejövő sáv oldalán van még nem jelenti azt, hogy rájuk vonatkozik, hisz nem feléjük irányul. Én még nem is láttam olyan többsávos útkereszteződést, ahol ne lett volna ilyen közlekedési lámpa. 😛 Az lenne inkább a hír, hogy nincs, nem az, hogy van pedig az oktatód ezt nem mutatta meg. Komáromon kívül hogyan vezetsz? Oda is viszel oktatót aki megmutatja, hogy hol vannak a közlekedési táblák? Nonszensz egy hozzáállás a hír pedig még inkább. 😛

  3. Bocsi, de én az szerint közelítettem meg mindig a kereszteződést és ha a belső sávban állok az szint indulok, mióta ott van azt nézem. nem furcsálottam, hanem megszoktam.

  4. Érzékelem a jószándékot, a pokolba vezető út is azzal van kikövezve 🙂 Ilyenkor kell belógatni a forgalmi sávok fölé a jelzőlámpát, és amennyiben szükséges előjelző táblát kihelyezni. Hoppá, mégis meglehet oldani egyértelműen és szabályosan…

  5. András- itt a cél az volt, hogy a kanyar íve miatt látható legyen nagyobb távolságból is, hogy milyen színű lesz a lámpa amikorra TE a kereszteződéshez érsz. Ezt mindenütt más módszerrel próbálják meg megoldani, mert erre nem létezik egységes szabályozás. Van ahol sokkal nagyobb méretű piros lámpát helyeznek el de pl. Budapesten az Árpád híd pesti oldalán villogó sárga lámpák jelzik, hogy amire a kereszteződéshez érsz ott Piros lesz a lámpa. Ez sem egyértelmű és kevesen tudják, hogy ott az a csak sárgán villogó lámpa mit is szeretne jelezni….

  6. Ugyan ez a magyar Kresz, de EU kompatibilis.
    (2) Az (1) bekezdés a)-d) pontjában említett fényjelző készüléket – a (3) bekezdésben említett kivétellel – az úttest mellett, a menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A fényjelző készüléket a bal oldalon, illetőleg az úttest felett megismételhetik. A fényjelző készülék jelzése – a (3) bekezdésben említett esetet kivéve – a fényjelzéssel szemben közlekedő minden járműre vonatkozik.

    (3) Ahol a menetirány szerinti jobb oldalon útburkolati jellel jelölt két vagy több forgalmi sáv van és minden forgalmi sáv mellett, illetőleg felett – az (1) bekezdés a) pontjában említett – külön fényjelző készülék működik,

    a) az úttest mellett, a jobb oldalon elhelyezett készülék jelzése a jobb szélső forgalmi sávban;

    b) a belső forgalmi sáv mellett a bal oldalon elhelyezett készülék jelzése a belső forgalmi sávban;

    c) a forgalmi sáv felett elhelyezett készülék jelzése az alatta levő forgalmi sávban közlekedő járműre vonatkozik.

    Tehát 2 szembejövő sáv után elhelyezett lámpa senkit nem érdekel.

  7. Szerintem a Kresz szerint nincs is ilyen jelzőlámpa. Ezzel az erővel pakolhatnák akár három szembejövő sáv túloldalára is egy jobbra kanyarodást szabályozó lámpát. Vagy egy sarokkal arrébb. Vagy másik városba…

  8. Sajnos igazad van, de mint ahogy az előző kommentemben megfogalmaztam, ezt a körforgalmat is a nálunk “okosabbak” tervezték.

  9. Zeg-az a gond az általad említett kereszteződéssel is, hogy az egy TRANZIT úton van. A Körforgalom biztonságossá teszi a kereszteződést, de leszűkíti a az út profilját és lassítja az áthaladást. Pillanatnyilag Kelet-nyugati irányban mindenképp szükség van körforgalomra vagy egyéb közlekedéstechnikai megoldásra a Komensky a Petőfi utcánál a Temetősornál és a hajógyár mellett a Mezőgazdasági iskola utcánál. Ha ezt végig gondolod, nagyban lelassítja majd az átmenő forgalmat. A kérdés, hogy mi a cél?

    A Kossuth téri körforgalom szerintem elhibázott megoldás volt, mert 3+1 sáv forgalmát a térnél egy sávba sűrítette be (2 Nyitra+1 pozsony+ 1Kossuth tér). Felesleges volt Budapest-Nyitra forgalmat bevezetni a többi jármű közé a körforgalomba. Megoldható lett volna egérúttal, úgy mint Pozsony-Budapest vagy Nyitra-Pozsony

  10. Azt hiszem, hogy mindenkivel előfordul az ilyesmi. Bár személy szerint én tudtam a lámpáról.
    Inkább arról kéne beszélnünk, hogyan lehetne megoldani a Komensky utcai kereszteződést? Mert ugye a nálam okosabbak azt állították, hogy oda körforgalom nem kerülhet, mert túl közel van a másik. ???????????

  11. Én is mindig ezt a lámpát figyelem. Már kiskorom óta tudom, hogy ott van… Inkább legyen több lámpa, mint kevesebb! Angliában például mindenhol így van.

  12. Engem autósuliban nem oktattak erre a lámpára, mégis szoktam használni, mivel hamarabb meglátom rajta, hogy milyen színű lámpa világít rajta.

Comments are closed.