Érdekes ellentmondást vélek felfedezni Komárom város közlekedési koncepciójában. A Város két nagy fő gyűjtőútjának kereszteződéseit az utóbbi időben megpróbáljuk biztonságosabbá tenni, de eközben megfeledkezünk arról, hogy ezek városon keresztül haladó tranzit útvonalak is.  A  jól működő osztályozósávos kereszteződést  a Kossuth téren szinte egy sávossá építették át. Feleslegesen terelnek minden járművet a korforgalomba, hiszen a Budapest felől érkezők nagy része  Nyitra felé halad tovább. Ennek a forgalomnak a kereszteződésen történő átvezetése egy egérúttal megvalósítható lett volna. Ezzel folyamatos lenne a  járműáramlás és nem torlódnának fel feleslegesen a járművek a kereszteződés előtt. A helyismerettel nem rendelkezők számára is LOGIKUS volna, hogy a jobb oldali sávból jobbra, míg a bal oldaliból balra kanyarodhat. A város gerinchálózatát képező 63 illetve 64-es út a város szinte egész területén kétszer  két forgalmi sávos , néhol elválasztó szigetekkel vagy szalagkorláttal. Ezeket nagy sebességű áthaladásra tervezték. A fokozatos modernizációs folyamatok következtében sajnos ezek áteresztő képessége egyre kisebbé vált.A kertész utca Budapest-Nyitra/Pozsony irányban egysávossá szűkült. Ennek látható hatása, hogy a járművek egy re nagyobb számban már a Priornál is a belső sávot használják, hiszen ez biztosít folyamatos haladást mindkét irányba, míg a szélső sáv zsákutca. Nem kéne ekkora hibákat elkövetni egy város forgalmának megszervezésekor. Én nagy bakinak tartom a Kossuth téri körforgalmat, de még a hiba korrigálható. A Kossuth térre vezető egérutat kell megszüntetni és  közvetlen Nyitra felé vezető egérúttá építeni. Ezt követően teljesértékűen használhatóvá válik a Kertész utca a Duna hídtól a körforgalomig. Így már kihelyezhető lenne egy tábla akár az úttest fölé is amely egyértelműen útba igazítaná az autósokat. Belső sáv POZSONY, külső sáv NYITRA. Ebben az esetben mindenkinek volna elég ideje a megfelelő sávba történő besorolásra.  Biztos vagyok abban, hogy egy bonyolult körforgalmat ábrázoló táblánál hatékonyabb a sáv felett elhelyezett , egyértelmű és egy várost feltüntető közlekedési tábla.

Nézzük a többi kereszteződést.  Mielőtt belevágnánk a kereszteződések átalakításába, a legfontosabb meghatározni, hogy városi vagy tranzit útként képzeljük el azokat a jövőben. Ha tranzit út akkor maradunk a Lámpás forgalomirányításnál, hiszen ezzel lehet a legegyértelműbben és leggyorsabban biztosítani a lehető legtöbb tranzit jármű áthaladását. Ha úgy döntünk, hogy egy elkerülőúttal a tranzit forgalmat a városon kívülre szeretnénk szorítani akkor kezdhetjük a körforgalmak építését, amelyek lassúbbak, de sokkal biztonságosabbak. A Kossuth téri  körforgalom megépítése arra utal, hogy ez utóbbi lehet a koncepció. Ebben az esetben leggyorsabban a Temető sori kereszteződés átépítése volna fontos.  Én ide – ha már körforgalom- egy excentrikusan elhelyezett körforgalmat támogatnék. Belváros – Pozsony irányában a szélső forgalmi sávot a körforgalmon kívül vezetném tovább. Így a körforgalomba csak a Poszony – Belváros illetve a Belváros- Temetősor forgalma kerülne. Ez a variáció is nagyban lassítja az áthaladást de biztonságossá teszi azt. Én nem tartom valószínűnek, hogy ide körforgalom kerülne. Valószínűbb egy jelzőlámpás kereszteződés kialakítása , ez szerepel ajánlásként is egy  idei közlekedési tanulmányban is.

A következő fontosabb helyszín a Pozsonyi út-Mezőgazdasági iskola utca. Itt is gyakoriak a koccanások, bár az utca nem annyira forgalmas mint az imént említett Temető sor, viszont országos főút (573). Itt is egy elavult koncepció része ez a főút, amely családi házak közt vezet és egy domb tetején csatlakozik a másik főúthoz (63). Már rég meg kellett volna változtatni a főút vonalvezetését, hiszen pár  száz méterrel nyugatabbra  az említett út Gadóci útként , körforgalmi csomóponttal csatlakozik a 63-as úthoz a Kaufland mellett. Itt gondolom ismét csak egy döntésről volna szó, egy íróasztal mellett. Az említett Hajógyár melletti csomópontban a már említett tanulmány jelzőlámpás forgalomirányítást irányoz elő.

A Petőfi utcai kereszteződés átépítése egyértelmű, hiszen ez megoldást jelentene a belváros felőli balra kanyarodásra is. Fontos, hogy ne maradjon ki egy egérút megépítése sem, ezzel biztosítva a meglévő sávok teljes kihasználtságát. A Kórház ki és behajtójáról sem volna szabad megfeledkezni.

A Komensky utcával van egy nagy gond. A 80-as évek lakótelep építési boomjában, megfeledkeztek a megfelelő szélességű infrastruktúra kiépítéséről. Konkrétan a  Komensky utca-Naputca- Augusztus 29 utca, mint városi főútvonal kialakításának elmulasztásáról van szó. A Singellő forgalmát ez az utca lett volna hivatott a 63-as útra vezetni. Sajnos a Nap utca szűk keresztmetszete miatt ez pillanatnyilag csak telekkisajátításokkal volna megvalósítható. Ezt ma egy polgármester sem merné megtenni , pedig a közérdek ezt diktálná. Szóval a gond az, hogy a sok egyirányú utca miatt a Komensky utca is szinte  zsákutcává vált, miközben  ez a legrövidebb módja a Singellő bekapcsolásának a város vérkeringésébe, meg kéne fontolni, miként lehetne a Nap utcát megfelelő szélességűvé alakítani a kétirányú forgalom biztosítása számára. A Komensky utca-Nap utca- Augusztus 29 utca közvetlenül kapcsolódik a Singellő két nagy  gyűjtő útjára a Klapka György utcára és a Komáromi Kacz Endre utcához. Ez a két utca gyűjti össze a Singellő városrész járműforgalmának nagyrészét. Itt egy lakótelep és egy kertvárosi rész teljes forgalmáról van szó. Pillanatnyilag csak az augusztus 29-nap utca vonalán található közúti aluljáró biztosít állandó és biztonságos áthaladást a vasúti sínek alatt. Egy újabb alagút fúrása a Petőfi utca végénél a vasútállomás alatt is meoldás lehetne, de annak költségei sokkal magasabbak lennének.

[nggallery id=60]

29 hozzaszolas a “Kereszteződéseink” bejegyzeshez

  1. a virtuális gyerekeket a virtuális barátaik csapatba verődve nem tudják megvédeni edzésről, suliból hazajövet.Manapság már fiúk se kísérgetnek lányokat.

  2. XY- ebben egyetértünk. Láttam pár felmérést ami épp arról szól, hogy legjobban azokat a gyermekeket féltik a szüleik, akikkel még soha nem esett meg semmi rossz.

    Én a II-en nőttem fel és élek. Este 5 kor sötétben mentem haza suliból a kubai vendégmunkások szállója mellett. Soha senki nem akart megtámadni vagy kirabolni. A Legtöbb komáromi mégis retteg a mai napig ettől a szerintem legzöldebb és leggyermekbarátabb városrésztől.

  3. Nekem is később jutott eszembe a jelenlegi legnagyobb dugógenerátor, mégpedig a gyerekek sulibahordása. Nem kell hozzá tanulmány, hogy lássuk mennyire ritka a forgalom azokon a napokon, mikor tanítási szünet van. A szülőkbe a média virtuális veszélyérzetet hipnotizál, ezzel is növelve a fogyasztást, valamint a gyerekekből olyan korcsokat nevel, akik segítség nélkül egy másik városba se tudnak eljutni.

  4. xy- igen, biztosítani kell alternatívákat. A (nagyobb) gyereket nem kell feltétlenül kocsival vinni iskolába, edzésre, de sajnos pillanatnyilag nem igazán van használható alternatíva. Kerékpárút, őrzött kerékpártároló nincs, Buszok meg épp az esti edzések idején nem közlekednek.

  5. Hosszú távon mindenképpen az egyirányúsítás és a szembeforgalmat keresztező letérési lehetőségek csökkentése tud csak folyamatos gyors haladást biztosítani. Kényelmi szempontból és anyagi lehetőségeik miatt már nagyon sokan az öt perc gyaloglás helyett az autózást választják, ha a belvárosba mennek(sajnos néha én is). Ezért van az, hogy a nagyvárosokban sokszor több tíz kilométert kell autózniuk, ha egy 1km-re levő pontba akarnak eljutni. Aki feladja az idejét és a pénzét a kényelméért, ám tegye, csak az a gond , hogy ezáltal olyanoknak is ártanak, akiknek nincs más választásuk. A tömegközlekedést semmikép se jó ötlet csökkenteni, hanem ellenkezőleg növelni vagy megtartani kéne mintegy alternatívát szolgáltatva azoknak, akik a hiánya miatt inkább az autózást választják. Címszavakba sorolva a következő dolgok vagy ezek hiánya együttesen generálják a forgalmi dugókat:
    parkolók, tömegközlekedés, biztonságos közlekedés, kerékpározás, biciklilopás, kényelmesség, tranzit forgalom, járdák és állapotuk,közbiztonság, közelekedésirányítás stb.
    Ebből kikövetkeztetve látszik, hogy bármelyiket kiragadva és megoldva nem biztos, hogy megszüntethető a globális probléma.

  6. Parkoló házakat még el tudok képzelni, de földalatti parkolókat már nehezen. Szerintem arra azért Komárom kis város.

  7. Zoli- én már régóta szeretnék írni a lakótelepi parkolás gondjairól, de ahhoz képek kellenek. A képek meg bizonyítékként szolgálhatnak a rendőröknek a bírságok kiszabásához….. A legtöbb helyen 2-3 sorban parkolnak az autók a játszótereken -NINCS más lehetőségük!
    MAREK pakolóházakat meg földalatti parkolókat ígér. Miből??

  8. Sok helyen gond a parkolás, szinte egyetlen lakótelepen nincs normálisan megoldva. A Víz utcán van egy belső parkoló, ami gondolom a lakótelep építésekor elegendő volt, de ma már szintúgy nem megfelelő – de ez egész jó megoldásnak tűnik. A Pertőfi utcán nyugodtan be lehetne áldozni egy kis zöld területet, nem olyan fotnos az a sok helyen gyamos-sáros alig 1 méteres “zöld”

  9. Minden nap van több olyan időszak, amikor a Kis ér sor-ról alig lehet autóval a Petőfi utcára kijutni, perceket kell várni. Ezt csak egy megjegyzésnek szántam.

  10. A fák közé most is be lehetne süllyeszteni parkolóhelyeket és máris szélesebb az úttest. Sajnos mint a legtöbb lakótelepen a Petőfi utcán is Kényszerből parkolnak a helyben lakók a főutak szélén. Nincs másutt hely. Fontos volna Parkolóhelyeket kialakítani az épületek mögött a lakóknak parkolóhelyeket. A kórház melletti LESZÁLLÓHELYET is ki lehetne építeni, de legalább felfesteni. Ott reggel fél 8 körül 3-4 autóbusz is egyszerre áll meg és teszi le az iskolába igyekvő vidékieket.

  11. A 1. gond az, hogy mind a kettő pályaudvar mintha zsákutcában lenne és máshonnan szinte megközelíthetetlen (gyakorlatilag a buszok számára az is). A 2. pedig, hogy a Petőfi utca a mostani formájában nem nem alkalmas ilyen forgalom elvezetésére. Az 1+1 sáv az kevés, sok a parkoló autó és a gyalogos, valamint az út minősége olyan, ami Kirgizisztánban és Tadzsikisztánban megfelel, de nem az Európai Unióban… (ezt a megtisztelő címet az Eötvös utca is megérdemli)

  12. Zoli, épp ezért kell a lehető legtöbb járművet egérúttal a körforgalom mellett elvezetni. Reggelenként Komáromban is gondot okoz a Kaufland-i kereszteződésnél a Hypernova piros lámpája. A Pozsony felől érkezők a körforgalmon keresztül várakoznak a zöldre, eközben teljesen blokkolva az áthaladást minden irányból. Ez a körforgalmak hátránya

  13. Nekem nem fontos, hogy mindenhol legyen, azzal is megelékszek, ha újragondolják az egész közlekedést Komáromban és ésszerűsítik. Ha kell a körforgalom, legyen, amúgy semmi bajom vele, szeretem is, persze csak azokat, amelyeket nem a hasukra ütve találtak ki.

  14. KM-pillanatnyilag csak youtube videot tudsz automatikusan beilleszteni. A LINKET tedd az üzenetbe és azt magától beágyazza a rendszer.
    Képnél ha szeretnéd hogy megjelenjen szintén tedd be a kép linkjét az üzenetedbe és én manuálisan beagyazom neked.

  15. Már talán egyszer írtam ide, tessék megnézni Szerdahelyt. Két körforgalom van egymás után (kb. 500 m) és bizony a másodikban igen nagy torlódások vannak reggelenként 4-5 percbe telik átjutni azon az 500 méteren. Pedig szerdahelynek van a várost elkerülő főútja is ugyebár, úgyhogy csak óvatosan a körforgalmakkal.

  16. És ha lenne minden irányba egérút, akkor a forgalom jelentős részét elvezetné a kereszteződésen kívül.

  17. Ez igaz, nem sokan tudnának benne közlekedni, csak egy ötlet volt. Viszont az olyan, amiből pl. Angliában is sok van, az jó lenne. Ott a körforgalomban nincs lámpa, csak előtte. Egyszerre csak 1 irányból engedik az autókat…

  18. KM- igen, állítólag a jelzőlámpás csigavonalú körforgalmi kereszteződés a jövő, de nekem vannak ezzel szemben fenntartásaim. Egy körforgalom ingyenesen üzemeltethető, bármikor tehetsz még egy kört, ha túlmentél a kihajtódon. A győri körforgalom+jelzőlámpa, szerintem túl bonyolult. Ha rossz sávot választatsz nincs lehetőség korrekcióra és ugye megmarad a LÁMPA ciklikussága, nem folyamatos a haladás.

  19. Akármit is akarnak változtatni a kereszteződésen, az a legfontosabb, hogy minden irányba legyen egérút!!! Mindenki láthatott már Győrben jelzőlámpás körforgalmat. Ha nincsen nagyon túlcicomázva, azzal is megoldható.

  20. Petöfi utca-Megyercsi utca sarok problémás számomra ezen a képen. A Külső sáv megszűnik, illetve kilép abban a pontban ahol új belépő járművek vannak. Ha valaki a pályaudvar irányából a színház felé menne, meg kell várnia amíg mindkét sáv üres lesz…Ez olyan mintha egy mellékutcából kereszteznél egy 2 sávos forgalmas utat.

  21. Ebben igazad van, de hosszútávon mindenképp forgalom növekedéssel kell számolni. A Kossuth téren Budapest irányából már ma is hosszú sor alakul ki Körforgalomnál, pedig a Nyitra-Pozsony vonal forgalma nem érinti a körforgalmat.

  22. Ezt elfogadom és tisztában vagyok vele, hogy előfordulhatnának ilyen helyzetek. De szerintem műkodhetne. A pályaudvarok felelől Kórház felé tartó forgalom szerintem nem lenne annyira jelentős, hogy ez komoly gondokat okozzon. Dugót egészen a Kossuth térig semmiféleképpen sem. A körforgalmakban pont az a szép, hogy a haladás folyamatos, még ha lassú is. Én nem hinném, hogy itt annyira feltorlódnának a járművek.

  23. Érdekes elképzelés. Örülök, hogy másokat is foglalkoztat ez a kérdés. Viszont a 2 körforgalom egymás mellett dugóhoz vezet. PL: Nyitra felől érkező jármű kanyarodik a Petőfi utcára az Állomás felé. Az első körforgalomból kilépve, ha nem tud azonnal besorolni a másodikba, akkor blokkolja az első körforgalmat és dugót okoz Nyitra-Pozsony vonalon akár a Kossuth térig is.

Comments are closed.