Már több alkalommal írtam a rosszul megtervezett körforgalom miatti balesetveszélyről. Eddig mindig süket fülekre találtam. Bósza úr beadvánnyal is fordult Komárom város önkormányzatához, eredménytelenül. A teljesen értelmetlen, egyirányu utcába vezető felesleges egérút helyett egy  Nyitra felé vezető egérutat kellett volna kiépíteni. Tegnap kimentem a helyszínre fotózni  és terepszemlét tartani. Nem voltam hosszú ideig a színhelyen, talán 10 percet tölthettem ott fotózással. Ezalatt az idő alatt 7 jármű tévedt el! Ez nagyon rossz arány! A többségük nem komáromi rendszámú volt. A helybeliek már megszokták ezt a furcsa és szerintem egyedi megoldást. Volt aki zavartan nézelődött a Kossuth téren, más érdeklődött. Voltak vakmerőek is mint a képen is látható motoros aki a forgalommal szemben  hajtott be a körforgalomba. Rajta kívül egy cseh rendszámú személygépkocsi is a forgalommal szemben próbált meg jó irányba jutni. Ha  ez nem balesetveszélyes, akkor mi az???  Nem mindenki járt sikerrel a fordulásnál, mint ahogy azt az egy hónapja átadott körforgalom megrongálódott korlátja is igazolja.  Meddig kell még várni arra, hogy Budapest felől közvetlenül lehessen Nyitra felé kanyarodni. Érdemes szemügyre venni a tájékoztató táblát is. Egy átutazó tíz másodperc alatt képtelen ez alapján jó sávot választani. Egy egyszerű módosítással kiküszöbölhető lenne az értelmetlen és balesetveszélyes állapot.

Kapcsolódó bejegyzésem:   Körforgalom sávkiosztása

[nggallery id=24]

15 hozzaszolas a “Körforgalom, még mindig !” bejegyzeshez

  1. Visszajelzés: ÚJ PARKOLÓHELYEK
  2. Bósza János- lehet, hogy igazad lesz és tényleg a Petőfi utcai körforgalommal fog Basti kampányolni. Ha minden információm helyes, akkor az idén hatalmas viadal alakul majd ki a polgármesteri székért. Még az is előfordulhat, hogy női polgármestere lesz komáromnak.

  3. Igen basti még 2006-ban azzal kampányolt, hogy 2007-ben három körforgalom kész lesz. Hazudott!!!
    A kauflandinak minimum egérutakkal, vagy kétsávosnak kellett volna lennie, a Kossuth tériből hiányzik az újvári egérút és felesleges a körforgalmi csemadokos lejáró, valamint a bemenetelt is biztosítani kellett volna és a Csemadoktól már kétirányúvá minősíteni, hogy vissza lehessen jutni a Kossuth térről az újvári egérútra, ha lenne ilyen.
    A harmadik körforgalom a korházi meghát a mennyekben van, kiváncsi leszek, hogy fog-e ezzel megint kampányolni a folytonosság jegyében, mint a egyetemi híddal teszi, fogja tenni most, tette 2006-ban.

  4. Zoli- igen, láttam a NR BA útburkolati jelet, amely tényleg csak annak szól aki tudja, hogy ez mit jelent, a másik meg ha valaki tudja is, már nem tud sávot váltani. Mondhatnám, hogy a Prior melletti lámpa fölé a belső sávban tegyenek egy Pozsony, Nyitra táblát, de az csak egy probléma “foltozgatása “lenne. A megoldás a Nyitra irányába vezető egérút megépítése. Értelmetlen minden autóst egy forgalmi sávba terelni egy két sávos úton….

  5. Lenne még néhány észrevételem:
    -Kifestették az útra Budapest felől, hogy “NR” és “BA”. A szlovákiai autósokon kívül hányan értik még ezeket a rövidítéseket? 5-10%??
    -Amikor a lidl előtt megcsinálták azt az elválasztó szigetet, miért nem aszfaltoztatták le az egész sávot mindkét oldalon? Elég rossz a belső sávban menni főleg BA-NR irányban.
    -Szerintem fölösleges két gyalogosátkelő a Nyitra-Pozsony irányban, egyet rakhattak volna középre…

  6. XY- Basti tavaly jelentette be a Színház melletti körforgalmat. Már akkor sem értettem, hogy miért épp úgy építik át az utat ahogy azt tették…Szeretünk mindent többször feltúrni!

  7. Megyercsi és Petőfi utca kereszteződés átépítése??? Ezek ugye remélhetőleg az 50-éves tervben szerepelnek, mivel nincs egy éve, hogy át lett építve. Az Eötvös utcát javasolnám a sport jegyében extrém hegyikerékpár pályának átminősíteni minimális átalakítással, Béci lehet szerezne pár újabb szavazatot a sportkedvelők körében és felvehetnénk rá uniós pénzeket. Ja, és reggel nyolc előtt szinte Újfaluig áll a forgalom a Kauflandos körforgalomnál, nem csak a délután problémás. Legyünk kicsit pozitívak- 2 éven belül akár az összes komáromi szupersztrádán száguldhat- igaz csak optikai kábelen.

  8. xy- Még a szobor világításáért sem fizet senki, ha jók az információim. Ami a forgalom folyamatosságát illeti, tervben van a Rákoczi utca Komensky utca kereszteződésének körforgalmúvá alakítása – Aquario fizette volna. Szintén tervben van a Petőfi utca, Megyercsi utca kereszteződésének átépítése is. Ide a 80 as években még gyalogos aluljárót is terveztek 🙂

    Ugyan ennyire értelmetlen volt a Kauflandnál levő körforgalom is amelynek kereszmetszete szűk és a gadóc felé vezető egérút túl rövid. Ott is beáll a forgalom délután 5 óra körül. Ezen a szakaszon a tervek 2×2 forgalmi sáv kiépítését irányozzák elő a Hypernova- SAD szakaszon az új hídról levezető csomópontig.

    Jobb megoldás volna a 2 sávos csigavonalú vagy a minden irányba egérúttal ellátott körforgalom. A forgalom osztályozása gyorsabb haladást eredményez. Akinek nem kell az ne menjen be a körforgaloma.

  9. A körforgalomról azt tanultam,hogy a célja a forgalom folyamatosságának a biztosítása ellentétben a szemaforral, ami adott esetben blokkol bizonyos irányokat függetlenül attól, van-e az adott irányból forgalom. Namármost ha a forgalom Pozsony és Budapest irányából feltölti azt az alig 50m-t a következő szemaforig Nyitra irányába, teljesen beblokkolhatja a Budapest irányába történő forgalmat is. Kétlem, hogy bármiféle szakképzettsége lenne a körforgalom tervezőjének, mivel ezt az alapkövetelményt se biztosítja az általatok felsorolt részleteken felül. Ha a körforgalom célja a városon átmenő forgalom gyorsítása volt, akkor nagyon nem sikerült. A balesetekből keletkező károkat számon kéne kérni a körforgalom tervezőjén és jóváhagyóján, valamint az utólagos korrekciókkal kapcsolatos számlát is a nevükre kéne kiállítani, nem pedig a város és az adófizetők pénzét használni fel erre a célra. Biztos sokat csuklana a tervező, ha az útirányjelző táblán feltüntetnék a nevét.

  10. András a körforgalom mint forgalomtechnikai, mint forgalom-dinamikai szempontból átgondolatlan. Rengeteg dolgot figyelmen kívül hagy. Maga a körforgalom illetve a kivitelezési munka tetszetős-leszámítva a szobrot- hiszen figyelembe vettét a mozgásukban korlátozottak illetve a vak és gyengénlátók igényeit is.
    Hogy egy mérnök figyelmen kívül hagyna egy táblával jelölt megállóhelyet, nem hinném. Szándékosan senki sem alakít ki olyan folyamatos haladó sávot, amelyen egy buszmegálló teljesen megbénítja a forgalmat. Egy buszmegálló öböl sem volna megoldás, hiszen az autóbusz az út széléről, közvetlenül a belső sávba kanyarodva halad a külváros felé már 40 éve. Ezt valaki nagyon figyelmen kívül hagyta. Szabályosan nem tud a busz a megfelelő sávba besorolni. A következő gond meg az, hogy a busznak meg kell várnia, amíg Budapest irányából a lámpák pirosra váltanak, mert a sávok leszűkítése miatt az összes autó egy sávba kényszerül besorolni.
    Erre írtam még májusban, hogy badarság a meglévő öt sávot egy sávvá szűkíteni….

  11. Katasztrófa ami a körforgalom körül van, hogy stílszerű legyek. Ide a rozsdás bökőt, hogy a sok kapkodás, és átgondolotlanság közvetlenül a szoborállítás, illetve avatás miatt jött létre. Kiváncsi vagyok a polgármesteri hivatal hogyan kommunikálja a jelenlegi helyzetet, illetve mit tett, vagy szándékozik tenni a hiányosságok pótlásának érdekében. Ezalatt nem a szobor körüli vitát értem, mert annak semmi köze nincs a forgalomtechnikához, és ebből a szempontból nem is érdekel.

  12. András- tegnap én meglepve tapasztaltam, hogy a Kossuth térről a Kertész utca rendőrség felöli oldalára gyalogosan átkelni nem gyerekjáték. A gyalogos semmit nem lát! Még az úttestre lépve sem látja az egérúton Budapest irányából érkező autókat!
    Ami a buszt illeti, igazad van. A körforgalom tervezője nem tarthatott környezettanulmányt és csak magát a kereszteződést vizsgálta a kapcsolódó utcák és a környezet helyett. Ezért lehet az is, hogy az egyirányú helyi utcácska előnyt élvezett egy nemzetközi tranzitút előtt.

  13. Én 2 dolgot látok még aggályosnak a körforgalomban. A Google Maps utcaneveit használom, mert azt bárki megnézheti. Tehát az első a Zahradnicka- Kapitánova utca kereszteződésénél található a körforgalom irányában, a buszmegálló személyében. A probléma a következő: a menetrend szerinti buszok a jobb szélső sávban megállnak a buszmegállóban, a posztban is emlegetett egérút kezdeténél, ahol már a 2 egymás melletti sávot záróvonal választja el egymástól, tehát lényegében a kanyarodó sávban. Majd miután felvette illetve lerakta az utasokat, balra indexelve átlépi a záróvonalat, és behajt a körforgalomba. Hoppá. Ezt most hogy?
    Illetve ha busz áll a megállóban, szabályosan hogyan lehet megközelíteni az “egérutat”? Nyilván nem mehetek el mellette, hogy a belső sávból jobbra indexelve a záróvonalon keresztül soroljak ki. zebra
    A másik, amit már megírtam több fórumon, főleg amikor beláthatósági paraméterekről vitáztak, a Medercska utca kórház oldalán lévő gyalogátkelőhely. Gyalogosként baromira nem látható mi jön balról, autósként meg, hogy ki akar-e lépni valaki a tuják közül. kilatasNem értem, hogyan lehet ekkora bakokat lőni, pedíg elvileg egy körforgalom megépítésével egy kereszteződést egyszerűsítenek. Gratulálok, ezt még gyakorolni kell.

Comments are closed.