Bejegyzésem alcíme lehetne az is, hogy miként növeljük a dugók számát egy jó közlekedésű városban. Folyamatban van és hamarosan átadásra kerül majd Komáromban a Kossuth téri körforgalom. Nagy hírveréssel kezdődött meg a beruházás. Mint régebbi bejegyzésem hozzászólásaiban szerepel már akkor több problémát véltek felfedezni a körforgalom szerkezetében. Ezek közül az egyik legjelentősebb a radikális sávcsökkentés. Az Erzsébet híd, belváros irányából érkező nemzetközi forgalom két sávban halad végig a Kertész utcán, ahol a forgalom ketté ágazik. A járművek egyik része Pozsony irányába, míg a másik része Nyitra felé halad tovább. Az eddigi sávkiosztás lehetővé tette, hogy útiránynak megfelelőnek a járművek már a Kertász utca elején sávot választanak . Ezt a jól működő rendszert borítja most fel a véleményem szerint nem végiggondolt körforgalmi megoldás. Mi a gond? Ha megnézzük a Kereszteződésen áthaladó járművek útvonalát akkor a következőket tapasztaljuk. A hagyományos kereszteződésben Pozsony felé egy sáv kanyarodott- ez volt a belső sáv. Nyitra felé a szélső sáv ketté válva, folyamatos haladást biztosítva kanyarodik. Tehát a forgalom 90%-át lebonyolító útvonal Három fő sávon haladt. Ezt most a szakemberek EGY közös sávba terelik.

Megoldás: A Komárom-Nyitra vonalon haladó járművek számára egérút kialakítása. Teljesen értelmetlennek tartom a tervekben meglévő egérút megépítését a Kossuth téri egyirányú, kis forgalmú utca számára. Az eredeti terveket megnézve egy közvetlen balesetveszélyt okozó megoldást is találtam. A Kossuth téri egyirányú utcába két irányból is be lehet hajtani. Egy közvetlen egérúttal és a körforgalomból kihajtva a nyitrai kihajtón. Ez utóbbi esetben szinte derékszögben kell bekanyarodni jobbra. Miután a körforgalomból történő kihajtáskor szintén a jobb irányjelzőt kell használni így nem egyértelmű az előttünk haladó irányváltoztatási szándéka. Ebből adódóan megnő a ráhajtásos, koccanásos balesetek szám. A képen Piros háromszöggel jelöltem azt a pontot, ahol véleményem szerint több koccanásos baleset történik majd. Remélem egyszer megtudom, hogy miért kellett előnyben részesíteni egy egyirányú forgalmat lebonyolító mellékutcát egy nemzetközi főútvonallal szemben. A másik két irányban ugyanis kiépül a közvetlen kanyarodó sáv. Nyitráról Pozsony felé, illetve Pozsony felől Budapest irányába közvetlenül  be lehet a kiépített egérutak segítségével kanyarodni. Mivel Budapest irányából a körforgalom felé haladva a Kertész utcán egy sávvá szűkül az út a körforgalom előtt, ezért szinte feleslegessé válik majd a szélső forgalmi sáv, hiszen az csak és kizárólag a Kossuth térre vezet majd. Ennek logikus következménye az is, hogy a járművek már az előző kereszteződésnél a belső sávba sorolnak be. Még idejében kéne átgondolni , hogy mi is volna a legjobb megoldás ha már egyszer épp a forgalom biztonságosabbá tétele érdekében építjük a körforgalmat.


2010 május 25 – Bósza János polgármester-jelölt , beadvánnyal fordult Komárom város önkormányzatához az épülő Kossuth téri körforgalom ésszerűsítése érdekében.


26 hozzaszolas a “Körforgalom II.” bejegyzeshez

  1. Úgy néz ki hogy a hétvégén aszfaltozzák a körforgalmat,ezért le lesz zárva az út minden irányból!
    Szintén megkezdődött a szoborcsoport (C&M) alapjainak és a hozzá tartozó diszkivilágitás kiépitése.
    Megj.
    Valami azt súgja,hogy ez a beruházás talán nem is a közlekedést hivatott hatékonyabbá tenni,hanem valami mást!

  2. Abraka- Az önkormányzat véleményét mindig mellékelni kell, mert a városfejlesztési illetve a régiofejlesztési tervbe bele kell illenie az építkezésnek. Tudomásom szerint az építési engedélyt az önkormányzat építési osztálya adja ki.

    Én csak azt nem értem, hogy milyen forgalomszámlálási adatok támasztják alá azt, hogy egy egyirányú mellékutca forgalma nagyobb mint egy nemzetközi főúté…

  3. Mejött a válasz, hogy a Komáromi Városi Hivatalnak semmi köze nincs a körforgalomhoz. A Nyitrai Kerületi Közúti és Közlekedési Hivatal hagyta jová és a Szlovák Közutak Igazgatósához forduljak.

    Megáll az ész tehát a város nem szólhat bele hogyan nézzen ki, ez lehetséges? Nem hinném szerintem a városnak véleményeznie kellet és akár utólag is kérvényezhetné a változtatást.
    Márcsak egy költői kérdés marad, ha a városnak semmi köze hozzá, akkkor Bastrnák polgármester miért kampányolt a körforgalmakkal.
    A 2006-os folytonossági programjában benne van:
    Három körforgalom építése Kaufland, Színház, Kossuth tér.

    Ha ez mind igaz, akkor Bastrnák hazudozott nekünk.

  4. Abaraka- És ez még csak rosszabb lesz. Jön a nyári turistaszezon. Egy halom ember megy majd a tenger felé Komáromon keresztül és fordítva. Nem értem, miért nem gondolta ezt végig senki!

  5. Ma bekeveredtem a körforgalomba és megtörtént az amire már régóta figyelmeztetjük Komárom városvezetését. HOgy a MO felöli és Érsekújvár felé vezető egérút hiánya borzalmas dugókat fog eredményezni. Kildánál volt a kocsisor vége, de a korház felől sem volt jobb a helyzet. Két órával később ugyanaz volt a helyzet. Mai napig a beadványomra nem kaptam választ és a munkák a rossz tervek alapján folytatódnak tovább. A városvezetés hanyag munkájának már isszuk a levét.

  6. Akkor talán kéne találni két olyan utcát, pl. lehetne az egyik a Kertész utca a másik a megyercsi, vagy pl a villanytelepi utca helyett lehetne az Alamtolma váralapító, vár mellett.
    Holnap születésnapi ajándékot kapok a kettősállampolgárság formájában, ha tényleg holnap fognak erről dönteni, akkor holnap irány Pozsony is. A tiltakozó szövegeket már elkészítettem, nem sértőek, de figyelmeztetés értékűek, mert büntetlenül senki sem játszhatja az Isten szerepét. Kiváncsi leszek hány magyar mer odajönni tiltakozni. Bocs megint eltértem a témától. Van mit csinálni Komáromban bevallom napról-napra jobban megvagyok arról győződve, ami itt nálunk van az nem csak hogy természetellenes, de nagyon beteges és ami a legrosszabb mi mindannyian megérezzük a bőrünkön. Van három olyan kérdéskör, ami engemet nagyon izgat, cigánykérdés megoldása, a gazdag vállalkozók nagyobb szolidaritásának a fokozása közérdekből, valamint a munkahelyteremtés. Mind a háromra van elképzelésem, persze nem kiforrott állapotban, majd dizkuziókon keresztül pontosítani lehetne.

  7. A Stúr utca egy igen rövidke és ismeretlen utcácska, ott nem lenne gond, de Coménius már más dolog. Ott ugyanis egy szlovák iskola van és gondolom tiltakozna az iskola vezetése a névváltoztatás szándékának hallatán. Félreértés ne essék, nem a szlovák utcanév a gond, hanem az hogy nem kötődik a városhoz.

  8. Igen ezzel számolok én is. DE!! Az azt is bizonyítani fogja, hogy olyanok irányítják a várost akik, csak dicsekedni tudnak egy rossz tervezéssel, minthogy előtte kikérték volna az emberek véleményét. Egyébként a rossz tervezési és a utólagos javítási költségeket rá lehetne hárítani az államra, aki az út tulajdonosa. Csakhogy ezt biztosan a városatyák is jóváhagyták. Ebből is látni, milyen lehetetlen állapotok és tehetetlenek uralkodnak Komáromban.
    Egyszer kérdezted, hogy a Határőr utcát, ha megtehetném visszaállítanám-e Deák utcává, akkor azt mondtam igen, ma még azt is hozzáteszem, hogy Ketelről és Alaptolmáról utcát kéne elnevezni, nekik volt közük Komáromhoz, de Komenskynek és Stúrnak semmi, pl. ezt a két utcát el lehetne nevezni a városalapítóinkról.

  9. A blogban megjelent adatok, információk mindenki számára szabadon hozzáférhetőek, tehát nem kell engedélyt kérned. Véleményem szerint a válasz 30 nap múlva, ha megérkezik azt fogja tartalmazni, hogy későn fordultál a hivatalhoz. A kivitelezési munkák már olyan stádiumban vannak, amelyben már nincs mód a beavatkozásra. Ezen túl, állami tulajdonú főútról van szó amely nem tartozik a város hatáskörébe.

  10. Ma beadtam, ha nem nem baj a te általad kidolgozott magyarázatot is felhasználtam a képekkel együtt.
    Utólagos beleegyezzésedet kérem. A hivatkozási http megadtam a levelemben. Kértem a munkálatok leállítását, az adott részen (másutt folytathatják), új tervek kidolgozást és ha kell konzultálni is hajéandó vagyok velük, akár a terepen, akár irodában náluk.
    BJ

  11. Kész a beadvány, ma keden adom be, mert a tegnapi napom elment a pozsonyi tüntetéssel kapcsolatos újboli teendőkkel, mert elutasították, rengeteg telefonálás, új beadvány elkészítése és úgy voltam vele, a mai napot arra fogom szánni, hogy a kinti teendőimet intézem, egy tucatnyi ami felhallmozódott, orvostól kezdve, festéshez szükséges anyagvásárláson át, a postára és a városházára való látogatáson át, rengeteg dolog, magán igért, közügy felhallmozódott. Sőt ma még Pozsonyba is el akartam menni tüntetni a parlament előtt, hogy diszkriminálni akarnak minket, de ezt már csak holnap, vagy amikor a parlamentünk úlésezni fog. Tudod kiderült, ha egy ember tüntet azt be sem kell jelenteni, ezt a Kalinák minisztériuma adta ki hivatalos formában a pozsonyi óvárosi városi hivatalnak írásban, kértem egy másolatot.
    Eltértem a kérdésedtől, de tudod nálam nagyon sokminden összefolyik, mert a dolgok néha sokkal komplikáltabbak, ha a gyökerekhez, a megoldásokhoz, az akarathoz fordulunk a hibák, hibáink orvoslása végett. Néha még leírni is nehéz, megpróbáltam.

  12. novissimus a kamionok most nem járhatnak Komáromon keresztül, de ha elkészül az új híd akkor a városon keresztül fognak dübörögni, ide-oda alapon, tehát a forgalom növekedni fog.
    A kocsik számbelileg napról-napra gyarapodnak, tehát a forgalom sehol sem csökken, mindenütt növekszik.
    Egy kereszteződést, ahol eddig három kimenő út volt most majd csak egy lesz, úgy hogy a forgalom nem fog csökkenni ez furcsa megoldás, mondhatnám rossz.
    Ja és akik Tatabány felé, vagy az M1-re mennek (Székesfehérvár, Budapest) továbbra is az öreghidat fogják használni, nem fognak feleslegesen 4 km kerülő utat tenni. Még navigációs berendezések is ezt az útvonalat fogják 5 tonnáig megadni.
    Elárulok egy titkot az új híd nem tehetmentesíteni fog, hanem tehernövekedést eredményez, gondolom ez világo mindenki számára.

  13. Ezt nem nagyon értem. Hogy növekedhet a forgalom a városban egy új híd kiépítésével? Ráadásul ha az a városon kívül épül? Honnan hová mennének azok a kamionok melyek a városon keresztül hajtanának? És hol vannak most? Hisz a tranzitútvonalak adva vannak. Épp csak a Galátáról és Dunaszerdahelyről Magyaroszágra tartó teherforgalom nem a medvei, hanem az új komáromi hidat veszi majd igénybe fölhajtva a déli elkerülőútra és az autópályának haladva. És hogy nem csökken a gépkocsiforgalom az Erzsébet hídon befelé Öregkomáromba? A nyugatról és délről Csallóközbe tartók nemfognak a városon keresztül hajtani, ha adva lesz egy rövidebb és gyorsabb útvonal. Senki sem fog ötvennel totyogni a városi forgalomban, ha csak nics itt dolga. Aki délről jön, vagy nyugatról az semmiféleképpen sem. A déli elkerulőút teljes elkészültével a keletről jövőknek sem lesz kérdés hogy merre mennyenek.

  14. A Színháznál nagy szükség volna a körforgalomra, mert csúcsidőben a helyközi buszjáratok a rövidre állított lámpák miatt nehezen tudnak a buszpályaudvar felé bekanyarodni. A másik előnye meg épp a balra kanyarodás lehetővé tétele lenne a Petőfi utca felé.

  15. A rossz helyre épülő új híd megépítése csak növelni fogja a forgalmat, főleg az MO-ból érkező forgalom lesz a kritikus, mert beviszi őket a körforgalomba, ezért is érthetetlen a dolog miért felejtették el az egérutat Mo-ból Ni felé. Az a tény, hogy a kamionak bejönnek a városba a rossz nyugati híd tervezése végett, majd egy rossz körforgalmi tervezés, erre mit mond Bastrnák úr, vagy hallgat, hallgat, folytassa a struccpolitikáját. 2006-ban a korház előtti körforgalommal is kampányolt, azzal mi a helyzet? Ja az a fránya hallgatás.

  16. novissimus- Egy kis egyirányú mellékutca, amely a következő kereszteződéstől is megközelíthető nagyobb prioritást élvezhet mint egy főútvonal?? Az új híd a kamion forgalomnak épül. A gépkocsiforgalom nem fog csökkenni az Erzsébet hídon.

  17. Szerintem a tervezésénél már az új híddal is számoltak, amely tehermentesíti a Kertész utcát a Pozsony felé haladó forgalomtól, és ezzel lényegesen csökken a körforgalom igénybevétele ebből az irányból. Másképpen nemtudnám elképzelni ennek a megoldásnak az indokoltságát. A Kossuth téri egérútra is kell hogy legyen valamilyen magyarázat. A Kossuth-teret átt akarják építeni, csak valahogy összefügg ezzel. Vagy hozzá nem értő emberek tervezték?

  18. Abraka- kíváncsi leszek az eredményre. Megmondhatná valaki, hogy mi indokolja az egyirányú utcánál a közvetlen sávot! Főleg úgy, hogy a tér parkosítása van tervben és pihenőövezetként funkcionálna. Valamint, hogy miért jó három sáv forgalmát egy sávba szűkíteni..

  19. Jól összegezted, ez a helyzet. Nem is értem, mindenfajta bántási szándék nélkül, miért is kapják a fizetésüket, a városháza illetékesei. És azt sem értem, hogy egyetlen egy képviselő sem figyelt fel erre abszurditásra, hogy miért marat kia MO felöli egérút Újvár irányába, miközben a másik kettőt fentartották. A körforgaloma elegendő autómennyiséget jelent, hacsak a balra kanyarodni (második kivezető) szándékozóak keverednek be.
    A héten elkészítek egy beadványt és legkésőbb hétfőn beadom az iktatóba.

Comments are closed.