Nevezzük el közösen a Stadiont !


Érdekes megkeresést kaptam. Nemrég írtam pár sort a komáromi utcanevekről. Felvetettem pár változtatási javaslatot is. Az egyik hozzászóló, Böröczky úr érdekes és logikus javaslattal állt elő. Mivel én sem értettem, hogy a Lehár parknál található buszmegálló miért nem a híres komáromi zeneszerző nevét viseli, Ő arra keres magyarázatot, hogy miért nem adtunk még nevet a KFC Stadionnak. Ebben sajnos egyet kell vele értenem. Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok nagy focirajongó, de annál nagyobb lokálpatrióta.  Számomra fontos, hogy  Komáromban olyan helyi emberekről legyenek elnevezve utcáink és közterületeink akik kötődnek a városunkhoz.  Ebben szeretném segítségeteket kérni. Böröcky úr javaslata alapján olyan híres komáromi focista nevét keressük akit a focibarátok szívesen látnának viszont utcanévként vagy stadionnévként. Bízom benne hogy Komárom város képviselőtestülete is a sportrajongók mellé áll majd a névadás kapcsán. Böröczky Úr által javasolt nevek valamint tevékenységük rövid leírását lejjebb találod. Nincs más teendőd mint végignézni a listát és a jobb oldalon található szavazódoboz segítségével leadni a szavazatodat. A rendszer ellenőrzi az IP címeket a többszörös szavazás elkerülésének megakadályozására. Egy felhasználó egy szavazat. Várom szavazataitokat!

A Komáromi Football Club legnagyobb személyiségei

Beliczay Endre, királyi mérnökAktív tagja volt az 1896-ban megalakult Komáromi Városi és Vármegyei Sport Egyletnek, ő volt a komáromi labdarúgás szellemi atyja, később alapító tagja (1900. április 29.) Nevéhez fűződik az egykori ráckerti sporttelep megépítése, amelyet 1905-ben adtak át rendeltetésének, és 1960-ig szolgálta a város sportját.

Follinus Árpád, városi főszámvevő – A KFC első elnöke, aki több éven keresztül látta el az elnöki teendőket, hihetetlen energiával és tekintéllyel. A csapatot az ő elnöklése alatt, „Follinus katonáinak” nevezték a komáromiak. Több találkozón pályára lépett, mint jobbhátvéd.

Höltzl Gyula – Minden idők leghűségesebb KFC tagja. Mint alapító tag, 1901-től 1934-ig (haláláig) ő látta el a klubigazgatói teendőket. Ezt a csúcsot soha nem döntötte meg senki, valószínűleg nem is fogja. Mint játékos, csak egyetlen mérkőzésen szerepelt, ez talán köpcösebb testalkatának is betudható. Csodálatos sportdiplomáciai tehetséggel volt megáldva, hiszen neki köszönhetően, valamennyi budapesti és bécsi csapat megfordult Komáromban. Úgyszintén az ő nevéhez fűződik az első diákmérkőzés megrendezése a mai Szlovákia területén (1904). A katolikus temetőben található a síremléke, amelyet fel akarnak számolni, mivel nincs hozzátartozója. Most azon ügyködöm, hogy megmentsem a síremléket.

Dr. Konkoly Thege Sándor – Neves csillagászunk családtagja, a KFC első kapitánya. Az akkori kapitányi teendők közé tartozott az edzések megtartása, felügyelte, hogy „játszó napokon”- (értsd. edzések és mérkőzések) a kék-fehér zászló ki legyen függesztve a Klapka téren. Az állomáson fogadta, majd búcsúztatta az ellenfelet. Egyben a klub alelnöke is volt. (Megjegyzés: a mai lila-fehér klubszíneket két évvel később, 1902-ben vette fel a klub).

Kóczán Mór – a Csallóközaranyoson szolgálatot teljesítő református lelkész, a pozsonyi PTE és a Ferencváros mellett, tagja volt a KFC-nek is. Ő tartotta a gerelyhajítás magyar csúcsát, részt vett az 1912-es Stockholmi Olimpián. Róla nevezték el a csallóközaranyosi sportközpontot.

Forstinger Antal – a KFC csapatában 1905 és 1907 között játszott, a krónikák csupaszív játékosként említik, akit 1907-ben a budapesti 33. FC csábított magához. Ennek a csapatnak színeiben pályára lépett egykori klubja, a KFC ellen is, mérkőzés után, a komáromi közönség a vállán vitte le hálája jeléül.

Hámori József – Az egykori, 50-es évek komáromi „Aranycsapatának” játékosa és edzője. Országos szinten is az egyik legismertebb labdarúgó személyiség. Játszott Salgótarjánban és Losoncon egyaránt. Néhány évvel ezelőtt, egyik fia, Vladimír Hámori volt a KFC elnöke.

Anton Moravčík – minden idők egyik leghíresebb és legsikeresebb komáromi játékosa. A KFC-ből került a Slovan Bratislava csapatához, később a Csehszlovák válogatott meghatározó játékosa lett. Játékosként, de edzőként is több országban működött, legmesszebb Ausztráliában.

Dr. Ölvecky Ferenc – Komárom polgármestere, hosszú évekig a KFC elnöke. A modernkori KFC történelmében, éppen az ő vezetése alatt játszott a csapat a legmagasabb osztályban (II. liga). Az ő nevéhez fűződik több komáromi sportlétesítmény – többek közt a stadion lelátójának – megépítése.

Fekete Sándor – A 60-as évek komáromi sikeredzője. A Dukla Komárom, II. ligás katonacsapatának edzője, de edzette az akkor már kimagasló eredményeket elérő Spartak Trnava csapatát is.

Kádár István – A leghűségesebb komáromi edző. Játékosként Komáromból Nagytapolcsányba került, ahol az idősebb szurkolók, a mai napig a legnagyobb tisztelettel beszélnek a nagy „mágusról”. Hazatérése után, sok éven át edzette a KFC felnőtt csapatát. Többször elküldték, de ugyanannyiszor vissza is hívták. Pista bácsi nélkül, nem volt igazi csapat a KFC. Szívvel-lélekkel komáromi volt, a városban mindenki szerette barátságos természetéért.

A kezdeményezéshez csatlakozott a KFC Komárom .  A fociklub nem hivatalos magyar nyelvű honlapja.

Kapcsolódó bejegyzések:

Utcanevek és megállók

75 hozzaszolas a “Nevezzük el közösen a Stadiont !” bejegyzeshez

  1. Adjon Isten minden jót!
    Tényleg jó a névadó ötlet.
    Szerény véleményem szerint azonban nem személyről kellene elnevezni a stadiont. Igazságtalannak érzem azokkal szemben, akikről nem lesz elnevezve, bár megérdemelnék. Pl. Németh Szili, aki legmagasabb szintre jutott Komáromból.
    Tudom, nagy divatja van mostanság ennek, csak nem tudom jó-e? Pl. az Üllői úti pályát Albert-stadionnak keresztelték (s a többiek? Toldi, Sárosi, Mátrai, Lakat, Deák, stb.????), a Fáy utcait Illovszkynak, a Megyeri útit Szuszának, stb.
    Én azt gondolom, inkább valami jó nevet kellene kitalálni. Valami frappánsat, “komáromost”, egyedit. Akár szójátékból. Időtállót.
    A régiek pedig (mindnyájan) megérdemelnének egy kiállítást, egy emlékszobát (ha még nincs).
    Szerintem.

  2. Való igaz, Pali bácsi nagy egyénisége a komáromi focinak. De a “tuti” mindig relatív. Minden szavazó azért adja voksát valakire, mert szerinte tuti… Így szép egy verseny, nem?

  3. Hámori József, egy igazi nagy személyiség volt. Egynéhányan az akkori játékostársak közül még élnek, úgyhogy lehet még kérdezgetni Moravcikról és Hámoriról. Szenczi Zoltánnal és Vrecsics Józseffel gyakran lehet találkozni a városban – Hála Istennek!

  4. Örülök, hogy már 47 szavazatnál járunk, csak beindul a dolog. Mondjuk személy szerint örülnék, ha magyar emberről neveznék el a stadiont.

  5. Most vettem észre, hogy dobogós lettem hozzászólások ügyében. Visszafognám én magamat, de ha fociról van szó…

  6. Tomi egy egészen kimagasló labdarúgó egyéniség, de az ő ideje még majd csak most jön el. Nem lenne bölcs dolog élő emberről stadiont elnevezni. Ezért, Tominak azt kívánom, hogy róla még nagyon sokáig ne legyen elnevezve semmi.

  7. Látom elég lassan megy a szavazás, raktam még néhány linket a weboldalamra (a KFC nem hivatalos weboldalára-kfckomarom.extra.hu), hátha több szavazó jön ide. További sok sikert a kezdeményezéshez, remélem sikerül nevet adni a stadionnak, hisz Szlovákia egyik legrégibb klubjáról van szó. (meg az eredmények is jöhetnének, hogy ne maradjunk szégyenben)

  8. Komaromi Személyiségek – Itt egy alulról jövő “polgári kezdeményezésről van szó” Az ötletgazda Böröczky úr a KFC Krónikása. Az hogy esetleg egy név nem került fel a listára az nem azt jelenti, hogy bárkit is szándékosan mellőznénk. Mint írtuk, bármilyen javaslatot szívesen fogadunk.. Az, hogy itt mondjuk a KFC születésnapján az egyik jelöltet nyertesnek nevezzük ki az nem jelenti azt, hogy a képviselő-testület a kérdést egyáltalán tárgyalásra érdemesnek tekinti. Minden a szavazatok számától és a politikai akarattól függ.
    Örülök, hogy Németországból is érkezett névjavaslat.

  9. Böröczky úr , köszönöm a hozzászólást mert én meg a foci…. De ezt már megbeszéltük lejjebb.
    Technikailag ha felmerülne egy újabb név nem probléma az újat beilleszteni, vagy egy régebbit lecserélni.Köszönöm mindenki közreműködését a cél érdekében.

  10. Sajnos, kutatásaim során még ezzel a névvel nem találkoztam, természetesen, utánanézek. Fontosnak tartom azonban, hogy köze legyen a KFC-hez. Persze, ilyen jellegű kérdések még jöhetnek, hogy miért nincs ott ez vagy az, de nekem az alapítóktól a közelmúltig kellet valahogy összeállítanom egy listát. Már az elején elmondtam, hogy szívesen veszek bármilyen javaslatot, hiszen nem képzelem magamról, hogy mindent tudok a KFC-ről. A Viola József név is ezt mutatja. Köszönöm a figyelmeztetést! Szép napot mindenkinek!

  11. Miert nem talalni a Komaromi Születesü József Viola -t a neveknel ?
    aZT HISZEM HOGY BÜSZKEK LEHETÜNK RA…………….

    József Viola (* 10. Juni 1896 in Komárom, Österreich-Ungarn; † 18. August 1949 in Bologna, Italien) war ein ungarischer Fußballspieler und Fußballtrainer.

  12. boroczky ur lenne egy olyan kecske-kaposzta fele javaslatom!!! a lelato szet van osztva szektorokra??? mert akkor “karpotlasul a veszteseknek” roluk lehetne elnevezni a szektorokat illetve a kapukat is legalab igy tisztelegve elottuk!!!

  13. A Szikora Gyurit, meg maguk a brazilok nevezték el Fehér Pelének. Játékával megőrjítette a 200 ezer nézőt a Maracana stadionban. Erről id. Batta György, kedves barátom írt egy könyvet is. Érdemes elolvasni.

  14. Karesz, volt egy emlékezetes Magyar – Csehszlovák 2:4, Tóni kétszer betalált a magyar kapuba. Hát… akkor srácként nem nagyon voltam rá büszke, de ma már másként látom az egészet.

  15. Ma 611 megjelenítést ír a statisztika eddig a percig. mégis csak mi 3-an szólunk hozzá. Bel és külföldi IP címek egyaránt vannak. Bátorság focirajongók, nem harapunk!

  16. hat igen az evek mulasaval elfelejtik az emberek az egykori hosoket!!! mondjuk reszemrol is szegyen hogy csak most tudtam meg hogy peldaul a moravcik golt lott a braziloknak es megnyerte a merkozest!!!

  17. Elsőben a kémiatanárom a táblánál mentőkérdésként megkérdezte, hogy hányan vannak a focipályán egy mérkőzésen. Nem ment! De végül osztályzat nélkül leülhettem, mert kedvenc sportjában indultam a téli diákolimpián Most-ban.

  18. Engem is harmadik érdekelne, de láthatóan kezdek leragadni a focinál…meg egy kis politika…, no de azért még ne nagyon panaszkodjak.

  19. bizony!!! erdekes dolog!!! de azt hogy ha szemely utan lenne elnevezve akkor focista legyen abbol indultam ki hogy ugyebar jol hangzanak az olyan elnevezesek mind peldaul puskas higegkuti czibor stb.stadionok!!!

  20. Komárom, focihoz nem értő férfi a földön nincs. Mindenki tudja, hogy három dologhoz kifogástalanul ért minden férfi: Politikához, focihoz és a nőkhöz!

  21. Czibor Zoltán valóban a legnagyobb komáromi focista szemályiség, de egyet ne feledjünk. Soha nem volt a KFC játékosa, nem is lehetett, hiszen az ő érájában már Komáromot, már Komárnónak hívták. Az ő nominálása, igazságtalannak tűnhetett volna a KFC-s személyiségekkel szemben. Kóczán Mórról, egy sportcsarnok van elnevezve, ami nem zárja ki egy focistadion ugyanazon megnevezését. Két sportcsarnok, az már viszont furcsa lenne. Egyébként örülök ennek a vitának…

  22. Jogos észrevételek Karesz, de nem hiszem, hogy feltétlenül csak focistáról lehet elnevezni egy stadiont, vagy egy utcát. Olyan személyiségekről van itt szó, akik sokat tettek a komáromi fociért. Akár játékosként, edzőként, vagy vezetőként. Azt azért ne feledjük, hogy a fociban legalább annyira fontos a háttérmunka, mint maga a játék. Természetesen, vannak még a talonban egykori jó focisták, én javasoltam is, hogy valamit bízzunk a szurkolókra is, mivel és sem “ettem meg a focitudományt”. Például, egy ízig vérig komáromi szuperfocista, Berecz László, akire még a középkorosztály is bizonyára jól emlékezik, bőven elférne a listán. Igyekeztem azonban a lista összeállításánál kombinálni a focistákat, edzőket és vezetőket. Különös figyelemmel a klub megalapítását illetően. Nem hiszem, hogy még egy város tudna dicsekedni például egy Höltzl Gyulához hasonló személyiséggel, bár ezzel a megjegyzésemmel nem szeretnék senki befolyásolni. Többen élnek még a Moravcik érából, Vrecsics Dodi bácsi, Szórád Tocsi, Szenczi Zoltán és a többiek. Ebben a kérdésben lehet velük konzultálni, például Moravcik, vagy Hámori személyét illetően.
    Szép estét mindenkinek!

  23. no a focihoz en se ertek ugyhogy a boroczky ur nevekhez valo hozzafuzeseire tamaszkodom!!! igen a czibor mar nem mivel delen rola van elnevezve es az itteni nevsorban mar kocan mornak se kellet volna szerepelnie mivel csallokozaranyoson rola van elnevezve a sportkozpont!!!

  24. Karesz70 én nem értek a focihoz, erre nem tudok mit mondani. A Facebookon már felmerült Czibor Zoltán neve az aranycsapatból, de róla épp pár éve nevezték el a Dél-Komáromi sporttelepet.

  25. komarom lehet hogy rosszul fejeztem ki magam!!! ugy gondoltam hogy azok akik aktivan fociztak!!! a jelenlegi nevsorbol kadar hamori forstinger follinus moravcik!!! de boroczky ur biztos tobbet is tudna tenni!!!

  26. minden tiszteletem a funkcionarusoknak a rengeteg munkaert de en szemely szerint a nevsort aktiv focistakra szukitenem illetve a nem focistakat a listan azokkal cserelnem!!! ezzel nem lenezni szeretnem oket de szereny velemenyem szerint jobban hangzik ha sportolorol van elnevezve!!!

  27. A Stadion nevének van aktualitása. Az egyik a KFC kerek születésnapja a másik meg épp a választás. Ilyenkor jobban odafigyelnek a politikusok a választóikra. Talán versenyeztetni kéne őket. Aki támogatja a névadást arra szavazok… Igaz ennek alapfeltétele, hogy sok voks jöjjön össze a stadionnevekre Ezzel piacképessé téve a szavazatunkat.
    Ez már úgy érzem túl van a politikai korrektség határain, de ez a realitás.

  28. A RYBA már rég a múlté. Aki a menetrendben keresi utazása célját az a Lehár parkot keresi.Ezek főleg az egyetemisták akik a LEHÁR épületben tanulnak/-tak nyelveket. Egy menetrendi elnevezésnek a tájékozódást kéne segítenie.

  29. Most akkor én is megijedtem, mert a stadion nevével is gondok lehetnek. Legalábbis az időt illetően. A polgári kezdeményezések tehát nem sok vizet kavarnak,minden politikai szemmel van megítélve. Valamikor volt a buszmegálló nevének létjogosultsága, hiszen ott volt az egykor híres RYBA, aminek már nyoma sincs. Az egész kérdést a testület két perc alatt elintézhetné.

  30. Csepregi úrral a menetrend fordítása kapcsán beszéltem erről. Én már akkor “magyartalannak “tartottam ezt az elnevezést és javasoltam a Lehár park nevet. Ő megerősítette, hogy amennyiben a képviselők megszavazzák a névváltoztatást ő azonnal kijavítja a menetrendet. Egy év nem volt elég egy szavazásra!!!

  31. A Halas nemcsak hogy nem odaillő, de ebben az esetben sértő is. Nemcsak a Mestert sértik vele, de minket komáromiakat is. Ebben valóban gyorsan kellene lépni.

  32. Szívesen fogadnám Komárom vezetőinek véleményét is a névvel, illetve az itt felvetett zászlófelvonással kapcsolatban. Ez utóbbi beilleszthető lenne a Korzó programba.

  33. Nem szeretném túltengetni a focit ezen az igazi komáromi oldalon, de egy rövid történettel is igazolni szeretném, miért fontos a múlt, miért is jó komárominak lenni. 1907. június 30.-án a KFC nagy meglepetésre legyőzte az egyik legjobb osztrák csapatot, a Wiener S.C.-t 1:0 arányban. Erre felkapta a fejét az aktuális bajnok Wiener Athletic Club vezetése, és azonnal mérkőzést kért Komáromban. 1907. augusztus 18.-án, Berlinből érkezett Komáromba, 8:1-es győzelemmel a tarsolyában Berlin válogattja ellen. Rövidre fogva, a válogatottakkal megtüzdelt bécsi csapat 3:3 arányban végzett a KFC ellen, több, mint 3000 néző előtt. Másnap a bécsi lapok címoldalán jelent meg az eredmény, a 33 éves Lehár Ferenc üdvözlő táviratot küldött szülővárosa klubjának. Tehát, mindennek az alapja a múltunk, erre kell építeni. Most lehet ugyan gúnyolódni, hogy milyen bajnokságban játszik a KFC, de a múltat megismerve, még egyszer szép sikereket érhetünk el. Mint mondottam volt, erre kell építeni. És nemcsak a fociban…

  34. Nekem nagyon megtetszett a zászlókitűzés a városházán. Érdemes lenne visszahozni ezt a hagyományt, na nem az edzésekre de a mérkőzés napjára igen. Állandóan panaszkodunk, hogy üres a belváros. Egy ilyen ceremóniával be lehetne csalogatni a kisgyermekes apukákat a Klapka térre. Melyik apuka ne vinné el lelkendezve a fiát csapata zászlójának felvonására. A trombitás huszárt is sokan várják minden nap. Szeretik a gyerekek. Ez egy újabb érdekesség lehetne és a megvalósítása sem kerülhet egy vagyonba.

  35. Karesz, két nagyon érdekes dolgot vetett fel. A terület neve valóban Pintyliget volt (egykori katonai gyakorlótér), de a másik még érdekesebb. Nem szabadna elmennünk a politika és nemzetiségi kérdések irányába. Minden fent nevezettnek, ugyanis volt az életében valami, amiben lehetne hibát, vagy kifogást találni. Az Ölvecky kommunista volt, lehet, hogy a régebbiek közül valaki nyilas, vagy fene tudja mi. Anton Moravčík édesanyjára emlékszem gyermekkoromból, mivel nagyon közel laktunk egymáshoz. Nagyon helyes magyar asszonyka volt, aki mindig magyarul beszélt Tónival is meg Jankóval is, aki szintén jó focista volt. Ezt csak mint érdekességet írtam le, a lényeg másban van. 110 év alatt a KFC-ben annyi náció fordult meg, hogy hirtelen össze sem tudom adni. Az viszont tény, hogy a komáromi szurkolók végtelenül szerették és tisztelték őket. Például, a trencséni Milos Lintner, a neves jégkorongozó édesapja. Azt kell mondanom, hogy komáromi srác nem tudott úgy küzdeni klubszínekért és városért, mint éppen Milos. Nemrég beszéltem vele, máig Komáromnak köszönhetően szereti a magyarokat és Komáromot, egy nagyon karakán ember. Elég jó példa arra, hogy csak a sportra koncentráljunk?

  36. no igen a varosvezetes velemenye!!! ott meg gond lehet!!! de arra az eshetosegre lenne egy kompromisszumos javaslatom!!! lehetne a neve pintyliget!!! az volt a terulet valamikori elnevezese es tobb meg hires focicsapat is jatszik olyan stadionon ami nem szemelyiseg utan van elnevezve pl.camp nou old trafford stb.!!!

  37. A facebookon Ölveckyt javasolta Bercus, de még nem jött át ide leadni a voksát. Várom Őt. Hátha mint önkormányzati képviselő véleményt mond a kezdeményezésről.

  38. en az aktiv focistak utan neztem (a neten mivel a foci nem a sportom) es a legmegfelelob szerintem anton moravcik mivel o kozuluk a leghiresseb!!! ra szavaztam!!! de gondolom komaromban gond lessz az hogy szlovak!!! de szerintem mindenki megerdemli a tiszteletet aki a varos hirnevet oregbiti!!!

  39. Én voltam a második szavazó. Ölvecky-re szavaztam mert a leírás szerint része volt a stadion felépítésében. Az első szavazó, Dr. Konkoly Thege Sándort választotta. A szép neve miatt én is elgondolkodtam rajta.
    Kíváncsi leszek a szavazás eredményére. És arra, hogy mi lesz majd az eredménnyel kapcsolatosan az önkormányzat álláspontja.

  40. kivancsian varom!!! szerintem elsosorban komaromi szarmazasu szemelyisegekre kellene figyelni de azert nem feltetel!!! es az se feltetel hogy az utcanak ugyanaz a neve kell hogy legyen!!! az eggyik utan a stadiont es masik utan az utcat lehetne elnevezni!!!

  41. Kedves olvasók, dolgozom az anyagon, még ma este elküldöm a neveket. A temérdek névből úgy gondolom, csak néhányat szabad kiemelni, mert a “sok bába közt elveszik a gyerek”. Természetesen, a nevekhez írok rövid jellemzéseket is, de jó lenne megadni a lehetőséget a fociban jártas komáromiaknak, hogy esetleg egy új névvel is bővíthessék a névsort. Bár a KFC krónikása vagyok, lehetnek olyan személyiségek, akiknek nevével még én sem találkoztam. Úgyszintén nem javaslok ma is élő focilegendákat illetve mai kimagasló komáromi egyéniségeket, merthogy élő személyeknek ne “állítsunk szobrot”. Őket majd értékelje a jövő generáció. Úgyszintén nem lesznek a névsorban azok, akiknek van komáromi foci-kötődésük, de már neveztek el róluk stadiont, mint például Gőgh Kálmán (Gúta) és Szikora György (Tardoskedd).
    Szép délutánt-koraestét kívánok mindenkinek!

  42. tamogatom az otletet!!! nemvagyok focirajongo de szivessen latnam azt a listat es ha nem lenne gond esetlek valami hozzafuzessel is a nevhez!!! koszi

  43. Annyit még helyesbítenék, hogy nem a Sportcsarnokra, hanem a KFC stadionra gondoltam. A sportcsarnokokat ma divatosan – nem az én szájízemnek megfelelően – Arénának nevezik!?

  44. Javaslatom az lenne, hogy ma este feltenném azoknak a történelmi egyéniségeknek a nevét, akik valamilyen formában kötődnek a komáromi labdarúgáshoz. Így megkönnyítve a választást. Mivel befejezés előtt áll az a publikáció, amely felöleli a 110 éves klub történelmét, rengeteg név áll rendelkezésemre.
    Mindenkinek kellemes napot kívánok!

Comments are closed.