A Kossuth téri körforgalom építése pár hónapos késés után végre elkezdődött. Nem is szándékoztam ennek kapcsán írni, de az Europáliával kapcsolatos írásomhoz érkezett hozzászólásokban felvetették, hogy célszerű lenne aluljárót építeni a körforgalom alá. Először lépjünk túl azon az egyszerű dolgon, hogy erre nincs pénz, így könnyebb lesz elmélkedni a dolgon.  Érdemes megnézni az épülő körforgalom tervét. Tényként kell megállapítani, hogy autós szempontból jóltervezett és megkönnyíti valamint felgyorsítja majd a közlekedést. Térjünk vissza a gyalogosokhoz. Az említett kereszteződésben a legnagyobb gyalogosforgalom a Kossuth tér déli csücske (CSEMADOK) és a Megyercsi utca északi része (Lidl, kórház) közt bonyolódik le. Ennek egyszerű oka van. Az emberek többsége a buszpályaudvarról a belvárosba megy bevásárolni majd vissza. Ez pillanatnyilag azt jelenti, hogy 3 lámpaváltás alatt ér át a gyalogos az egyik pontból a másikba 3 zebrán átkelve. A körforgalom elkészülte után a gyakorlott és jól tájékozott gyalogosnak ez 4 zebrára változik. A szerencsétlenebb, vagy rosszul tájékozódó akár 8 zebrán is átmehet, hogy elérje az út túloldalát. Ezt végiggondolva már nem is annyira földtől elrugaszkodott dolog az aluljáró megépítése.  Az aluljárónak csak 3 kijáratra lenne szüksége. Egy a Kossuth téren és kettő a Megyercsi utca két oldalán (Billa, Lidl). További érdekesség lenne a már párszor felvetett bevásárlóközpontot (Aquario, Aupark) összekötni, illetve kiterjeszteni a  körforgalom alá, ezzel megnőne a bevásárlóközpont alapterülete valamint megoldódna a gyalogos közlekedés is. A körforgalom központját  üvegkupolával befedve természetes fénnyel lehetne elárasztani az aluljárószintet. Érdemes lenne ezen is elgondolkodni.

Most, hogy végre megkezdődtek a munkálatok nem lenne szabad fellélegezve hátradőlni. Gyalogos szempontból a következő nagy  és megoldandó feladat a Petőfi  utca Megyercsi utca kereszteződése a színháznál. Talán ennek a kereszteződésnek a legnagyobb a gyalogos forgalma az itt található középiskolák miatt. A reggeli és délutáni időszakban több mint ezer diák keresztezi itt a főutat. Már 1987-ben felmerült itt egy aluljáró megépítésének ötlete. A terveket az akkori országos műszaki havilap a Technické Noviny is közzétette és épp az imént leírtakkal indokolta annak megépítésének szükségességét. A jelenlegi helyzet az, hogy a közlekedési lámpák meghibásodása esetén nagyon nehéz gyalogosan átjutni ezen a kereszteződésen. Szerencsére a több évtizede működő lámpák jól bírják a gyűrődést. A hiányzó anyagi források miatt nem volna szabad elvetni a gondolatot, inkább keresni kéne azokat. Ami az autósokat illeti, főleg az autóbusz vezetők  állak mellém a körforgalom megépítésének szükségességét támogatandó, mert ők tudják legjobban, hogy milyen nehézségekkel jár a bekanyarodás a buszpályaudvarra. A reggeli csúcsban tömegesen érkeznek az autóbuszok Pozsony felől és aki már utazott rajtuk tudja, hogy a közlekedési lámpák beállítása miatt csak 2 autóbusz tud egyszerre áthaladni a kereszteződésen balra kanyarodva. Ebben az időszakban hosszan feltorlódnak az autóbuszok.  A körforgalom megoldaná  Érsekújvár felől érkező járművek  balra kanyarodásának lehetőségét is a Petőfi utca felé, amelyre a lámpás kereszteződésnél nincs mód.

Bármennyire is furcsán hangzik első hallásra a Színháznál építendő körforgalom jó hatással volna  temető-piac  közti gyalogátkelők biztonságosabbá tételére is. Köztudottan balesetveszélyes a piachoz vezető zebrán való átkelés. Ezen javítottak a megépített járdaszigetek de megfigyelésem szerint az átkelést az nehezíti meg, hogy nincs olyan időszak amikor ne jönnének tömegesen a gépjárművek vagy a színház  vagy a felüljáró felől. Itt most a tömegesen szón van a hangsúly, ugyanis a közlekedési lámpa mindkét oldalon megállítja és összegyűjti az autókat majd hol az egyik, hol a másik irányból nagy mennyiségben zúdítja azokat az úton átkelő gyalogosokra. Nincs olyan időszak, főleg csúcsidőben amikor ne jönnének 2 sávon tömegesen az autók. A körforgalom megakadályozza a járművek torlódását és folyamatossá teszi azok haladását. Ebből logikusan következik, hogy nem okoz pszichikai terhet a gyalog átkelni szándékozónak a 2 sávon felé dübörgő gépjármű konvoj . Ez a fokozott stressz megnehezíti a döntést és bizony hibás döntésekhez vezet mint a gyalogosok mint a gépjárművezetők részéről. A körforgalom a folyamatosságával átláthatóbbá teszi a közlekedést. A gépjárművezetőket sem feszélyezi a döntésben az a tény hogy , zöld van és sietni kell mert itt állnak mögöttem a többiek.

44 hozzaszolas a “Körforgalom” bejegyzeshez

  1. Még egy nagyon fontos tényező, azok az autók, amelyek MO irányából Újvár felé szeretnének közlekedni folyamatosan tudnák ezt megtenni, mindenfajta veszélyeztetés nélkül, egy kamion és nagyobb teherautó esetében ezt talán nem is kell taglalnom mit jelentene biztonság és gyorsaságot illetőleg a körforgalom számára, az autók egynegyede nem egysávon ,hanem kétsávon és biztonságosan hagyná el a körforgalmat, a kerszteződést, úgy ahogyan az Újvár felől és Pozsony irányába haladó, vagy a Pozsony irányából MO irányába haladók. Az, hogy a mostani tervek ezt a lehetőséget elvették az MO felől és Újvár iránya közlekedőktől ez nagy visszalépést és forgalmi káoszhoz fog vezetni egy kisebb átlagos forgalomemelkedésnél. A biztonságos közlekedést a város illetékeseit nem érdekli, nemcsak dicsekedni kell egy körforgalommal, hanem azt észszerűen felépíteni is, megépíteni. Egy körforgalomnak nem látványosnak és kampánycélt kell szolgálnia, hanem a városban közlekedők életét, mozgását kell elősegítenie. Megjegyezném a Kossuth térről a Rozália térre való gyalogos átkelés biztonságossá tételéről már beszélni sem merek, egy aluljáró, vagy egy gyalogos felüljáró az is elkellett volna, ha rajtam múlott volna a tervek ezt is tartalmazták volna. A körforgalom olcsó realizációjával lehett volna alétjogosultságát indokolni a biztonság mellett.

  2. A jobb sávnak egyenes sávnak kellett volna maradnia lekanyarodási lehetőséggel a Csemadok felé, a körforgalom pedig elvezette volna a pozsonyi irányból ide behajtókat. Az Mo felöl és Újvár irányába közlekedők feleslegesen keveredni fognak a pozsony felől és a pozsony iráényába közlekedőkkel ez eddig ne így volt. Szerintem érdemes lenne egy beadvánnyal élni és felfüggesztenia további munkákat, legalább ezt a részét, ez nem korlátozná a már többi tervezet befejezését. Ha avárosháza nem fog reagálni, vagy bastissan megint nagy lesz a csend, akkor én a héten elkészítek egy beadványt és kérni fogom a munkálatok leállítását, egy apró tervváltoztatással mindez korrigálható még, a terveket egy nap alatt el lehet készíteni, másnak ki lehet konzultálni és a járási építkezési hivatalnál is csak mint toldalékot beterjeszteni, a többi hivatalnál is mindez gyorsan kivitelezhető lenne, minden csak akarat kérdése. A Kauflandi eset a memento, az új támában a sztráda beszakadása kapcsán kifejtettem alaposan a véleménymet.

  3. Van még egy esztétikai dolog amit nagyon nem értek. A Megyercsi utcán a Petőfi utcától a Kossuth térig összefüggő járdaszigetet alakítottak ki. Ennek a forgalom biztonságának növelése volt a cél. Megértem! Meg tudja valaki mondani, hogy miért nem egyszínű térkővel rakták ki?????

  4. Abraka- már nem emlékszem, hogy hol de én is az egyirányú utcának külön lehajtót tartottam értelmetlennek. Főleg úgy, hogy tervben van a Kossuth tér átépítése, parkosítása. Én már akkor javasoltam, hogy a CSEMADOK előtti rész legyen zárt a kereszteződés felől.
    Igazad van abban, hogy az eddigi HU-NZ szakaszon 2 sáv forgalmát hozzácsapják a HU-BA sáv kocsijaihoz és ez torlódást okoz majd.
    Én előrelátó vagyok és megjósolom, hogy a leleményesek majd lekanyarodnak a CSEMADOK felé és a vásárcsarnokot megkerülve mennek majd Érsekújvár irányába tovább-rosszabb esetben a parkolón kersztül.

    Látok még egy balesetveszélyt okozó megoldást. Kihajtó- KörforgalomA körforgalomból NZ irányba és a Kossuth térre egy kihajtó vezet.Ha valaki BA felől halad a Kossuth tér felé akkor a körforgalomból kihajtva, fékez és szinte derékszögben kanyarodik a tér felé. Ha a mögötte haladó ezt nem veszi észre akkor bizony bele fog csúszni és már kész is a baleset. A feketével jelölt kihajtóra gondoltam.

  5. Márcsak azért is totálisan felesleges és érthetetlen ez a megoldás, mert egyirányú utcáról van szó, tehát jobbra folyamatosan lehet kanyarodni, szembeforgalom nincs. A város részéről ki hagyta ezt jóvá? Egy lényeges dologgal senki sem foglalkozik, hogy egy sávba fog az összes autó bezúdulni, akik MO-ből két ezt megelőző sávból (kettö Újvár felé, egy Pozsony felé, a Pozsony felől két sávból jövők és akik MO felől Pozsonynak mennek. gyakorlatilag egy sávba nyomnak be minden eddig öt sávnyi autót, ezt megtetézi még az Újvár felől és MO irányába tartók, mert ők mindezt keresztezik tehát belassítják a kimenetelt.
    Totális káosz lesz. Nem értem pl. miért nem csináltak kétsávos körforgalmat, lehetett volna, most a rengeteg nagyfelületű szigettel egy helyre a középpontba terelnek mindent. Csak az újvár felöli és Pozsony irányába haladó és a Pozsony felöl MO irányába haladók mehetnek folyamatosan, de ez eddig is így volt, zöld hullám volt.
    Néha már járok arrafelé és bizony a Pozsony felől érkezők hosszú sorokban állnak és az MO felől érkezők is. A forgalom már most is ki van alakítva szinte úgy képes működni 100% mintha már átadás után lenne.
    Nem akadt egy komáromi a városházán, aki minimum a saját tapasztalatával élve, a kisember konyhaeszét használta volna. Ja el is felejtettem a fránya választások.

  6. Itt megint az a tanulság, hogy a hétköznapi emberek véleményét érdemes meghallgatni. A mindennap arra közlekedők mindig jobban fel tudják mérni az igényeket , mint egy egyszeri forgalomszámlálás.

  7. Abraka- írtam, hogy hülyeségnek tartom a CSEMADOK felé kialakítandó külön sávot. Szerintem abba az irányba soha nem ment annyi autó,ami ezt szükségessé tenné.

  8. Most ahogyan elnézegettem a térképet, nem értem miért szűkítették le az MO-bó jövő forgalmat, ami háromsávos plussz egy jobbra lemenő, egysávossá plussz a lemenő. A lemenő sáv lehetett volna egyenes továbbhaladó, kétszer annyi autót tudott volna átengedni. A körforgalom után újból kétsávosra vált, tehát amit mondok annak logikája is van. A balrakanyarodás Újvár felől ígyis nem volt lehetséges, mert már előtte aki akarta megtehette, aki pedig Pozsony felöl jön megteheti a következőben, de a forgalom folytonossága fontosabb lett volna, mint az MO-s utat egy harmadra összeszűkíteni. Szerint akik ezt a tervet készítették szűklátókörű gondolkodásban szenvedtek. Ezt a bastit nem zavarja? Engemet igen, mert komáromi vagyok és tudom, a rossz döntések dupla pénzkidobást jelentenek, mert szerintem ezt a kereszteződést nemsokára úgy ahogyan mondom át fogják csinálni lassúsága és bedugulások végett. Ott erre a bizonyíték Érsekújvárban. Basti mielőtt erre a tervre bólintott volna nem ártott volna oda elmennie.

  9. Üdv.! Szeretném megérdeklődni, hogy várhatóan mikor készül el ez a második körforgalom. Vagy netán már készen is van? Továbbá tudnál(tok) ajánlani valamilyen honlapot ahol megnézhetném a “kauflandi” körforgalom rajzát/tervrajzát is? Az általam ismert internetes térképeken még nincs berajzolva. Már nagyon régen jártam Komáromban és szimplán csak érdekelnek ezek a dolgok.:) Köszi!

  10. Szerintem a körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést, de tapasztalataim szerint elég nagy torlódások tudnak létrejönni csúcsidőben. Szerdahelyen minden reggel 3-4 percet is kell várni a körforgalomnál, Pedig ott még a várost elkerülő út is van. Vagy Somorján is egész szép sor össze tud gyűlni reggelenként.
    Emelett remélem nem a két hittérítőt kell majd a körforgalom közepén látnom.

  11. Én nem látok ebben problémát. Az említett szakaszon pillanatnyilag 3 sáv van. Kettő egyenesen Érsekújvár felé egy Budapest felé. A kettőből lesz egy ez torlódást okozhat, de a lámpa megszűnésével nem kell várni a zöldet. A folyamatos haladás miatt nem volna szabad torlódni a kocsiknak. Tény, hogy a Petőfi utcai lámpa gondot okoz majd mert akadályozza a folyamatos haladást, de tervben van annak a kereszteződésnek a kiváltása is.Ugyan ez a helyzet a Komensky utcai kereszteződéssel is.

    A jelenlegi kialakításnál jobb megoldás lenne a BP-NZ vonalon egy egérút kialakítása, mivel ott tényleg 2 sáv szűkül egyé és abból két különböző irányba lehet kihajtani NZ és BA felé. A Kossuth téri egyirányú utca (Csemadok)megtartása szerintem többet árt mint használ! Annak az utcának szerintem nincs akkora forgalma, hogy külön kihajtója legyen.

  12. Szerintem kár belemenni a közlekedési szabályokat nem ismerők taglalásába,ugyanis a körforgalmi szabályokat még annyian sem ismerik mind az adj előnyt táblát,legalább is ez a személyes tapasztalatom.A probléma még egyszer hangsúlyozom nem a körforgalom, hanem az hogy leszűkiti az amugy is túlterhelt 2 sávot 1 re és ez nem hogy felgyorsitja és megkönnyiti a közlekedést hanem felesleges akadályt gördit a forgalom útjába.Én nagyon remélem hogy önnek lesz igaza de én másképp látom ezt a dolgot.

  13. Gyula, szerintem a nem működő lámpánál az elsőbbség megadásának nem ismerete okozza a gondot. A vezetők többsége, főleg ha nem helyi nem tudja kinek is van ott előnye. A nejem aki Budapesti is elkerülte azt a lámpás kereszteződést. Gondolom neki azért van vezetési tapasztalata…

  14. Csakhogy a probléma nem is ezekkel lesz, hanem a pozsony felől újvár irányába tartó forgalommal ami a legnagyobb ebben a csomópontban!Jól mutassa az amikor karbantartási vagy más okokból lezárják az egyik sávot a sor vége máris a szinháznál araszol és ez mostantól az 1 sávos körforgalomnak köszönhetően állandóvá válik!

  15. Gyula- az új körforgalomban egérutak vannak, tehát a közvetlen kanyarodók külön sávban kanyarodnak a körforgalmon kívül. Újvár felől Pozsony felé és Pozsony felől Pest felé is van közvetlen kanyarodó sáv.

  16. Ez a körforgalom nem hogy csak rossz helyen épül de a tervei sem az adott forgalomra lettek tervezve!Egy ilyen frekventált útkereszteződésben ahol eddig az autók zöld hullámon közlekedtek, most kénytelenek lesznek az eddigi 2 sávos útról 1 sávba torlódni ami folyamatos dugókat fog eredményezni.Ez sem autósnak sem gyalogosnak nem lesz jó. Erre jó példa az ersekújvári kaufland melletti körforgalom ahol napi renden több kilométeres sorok araszolnak.A körforgalom jó dolog de nem mindenhol!

  17. komarom azert irtam mert szerintem is erdekes lenne!!! es ha fent parkositva lenne a ter akkor szepen esztetikussan megoldhatok lennenek azok a pontok ahol termeszetes nappali fennyel lenne megvilagitva!!!

  18. Nekem most nagyon bejön ez a földalatti bevásárlóközpont gondolat.Tudom, hogy a közművek áthelyezése és a földalatti építkezés nagyon drágává tenné azt.

  19. nekem a varosban se lenne gondom a plazaval ha lenne hozza megfelelo hely es persze beleilleszkedne a kornyezetebe!!! de a tortenelmi belvarosunk sajnos igy is kicsi es a tovabbi szukitese bun lenne de a szelesseb belvarosban ha mondjuk a hetest vagy a negyest vesszuk sincs megfelelo hely!!! egy kicsi lehetne peldaul a wigwam melleti reszen a lodiar uzletkozpont beolvasztasaval!!! de az ugy is meg mindig eleg kicsi lenne!!! de peldaul ha a kossuth teri plaza megepult volna akkor az lett volna a javaslatom hogy akkor legalab a tetot alakitottak volna a westend mintajara!!!

  20. karesz70- igen, ezt már egyszer megvitattuk. Mindketten a városon kívül látnánk szívesen egy plázát. Ez az úttest alá épített egy új ötlet nálam. Végülis ott van hely bőven, csak a kivitelezés drágább sokkal mint egy könnyűszerkezetes földfelszíninél.

  21. komarom abban nemtudok veled eggyeterteni hogy az aluljaronak csak mind valami plaza hosszabitasnak lenne ertelme!!! sot en ellenzem a plaza epiteset a teren mert elosszor az csak egy kisseb fajta lehetne (a vag mogott esetleg az uj hid mellet ujfalu fele egy rendesset lehetne csinalni) masodszor a ter maradjon meg ternek esetleg parknak!!! ha mar bevasarlokozpont akkor az egesz ter alatt eghy foldalatti amilyen peldaul moszkvaban is van!!! ami pedig az aluljaro boztonsagat illeti azzal bizony foglalkozni kellene de az ilyen helyek altalaban este vagy jobban mondva az ejszakai orakban lehetnek veszelyesek es akkor nem lessz ottt ugyse joforman forgalom es ha valaki esetleg aggodik akkor gondolom abban az idoben nemfogja hasznalni!!! az aluljarora foleg nappal van szukseg mert eleg suru a forgalom es az jot tenne a gyalogosok biztonsaganak es a forgalom folyamatossaganak is!!!

  22. Megoldódni látszik a körforgalom közepének a kitöltésének a sorsa.Ma reggel azt hallottam Slota eldöntötte, hogy ott méltó helyen lenne a Cyril és Metód szobor. Jelzem csak félfüllel sikerült ezt elkapnom szóval további információkat várnék tőletek, hogy ez most igaz vagy sem.Köszi 🙂

  23. Bocky- igen, sajnos ez tényleg így van. Főleg a kamionokkal kell vigyázni, na meg a mellette lévő sávban elhúzó járművekre abban az esetben ha a szélső sávban megállnak. Sokkal veszélyesebb a középszigetről továbbindulni, mert ott még hajlamosabbak a szélső sávban közlekedők nem megállni.

  24. Bocky- a Kossuth téri aluljárót magában én sem tartom megvalósíthatónak,anyagi és biztonsági szempontból sem. De a már említett bevásárlóközpont földalatti kiterjesztéseként igen. Akkor rendezett és biztonságos lenne ott a közlekedés. Ami a temetőt illeti, megoldás nem igazán van. Javult a helyzet a járdasziget megépítése óta, de a konvojszerű járműáthaladást kéne megszüntetni. meg ugye a vezetői morálon sem ártana kicsit finomítani. Az általad is említett belvárosi zebrák Európa,VUB biztonságosabbak mert ott jobban figyelnek a vezetők, meg ha nem is adnak előnyt tudod, hogy hamarosan a Priornál piros lesz és egy ideig nem jön gépjármű abból az irányból. Ez lenne a megoldás a temetőnél is. Ha elkészülne a Petőfi utcai körforgalom akkor itt is ugyanez lenne a helyzet. A város felől folyamatos de gyérebb forgalom amin könnyű átkelni a felüljárótól meg kiszámítható szakaszokban jönnek majd a járművek.

  25. Mint gyalogosan közlekedő ember igen örömtelinek találnám, ha nem tartana órákig átjutni a forgalmas utakon.Ahol lámpa van ott azért vár az ember – ha éppen rosszkor érek oda néha gyorsabb az átkelés, ha egy lámpa nélküli zebrához megyek, mintha kivárnám a váltást pl.volt Prior Európa viszonylat.Igaz itt meg fenn áll a veszély,hogy nem állnak meg az autók, de női praktikával ezen sokat lehet javitani….De idősebb korban ez már sajnos nem müködik majd.Például a temetőnél lévő zebránál egy év alatt még egyszer sem volt rá példa, hogy megállt volna az autósor, hogy átengedjenek..Én meg sajnos nem vagyok az az autó elé ugró tipus, hogy na de akkor is megfogsz állni!!
    Aluljáró kiépitése az emlitett helyen nagyon jó ötlet, de csak abban az esetben, ha a biztonság is megoldható.Olyan aluljáróra, ahol sötét van, senki nem jár semmi szükség.

  26. Abraka ezt a vizesárkot gondolom te is csak viccnek szántad. A körforgalom lényegében azért biztonságosabb a gyalogosforgalom számára is mert az ív miatt csak lassan lehet oda behajtani. Magyarul ha el is gázolják a gyalogost akkor jók a túlélési esélyei. Nem tartom valószínűnek hogy bárki is 20 nál nagyobb sebességgel hajt be oda. Ez nem igaz viszont a körforgalom oldalsó menekülőútjaira ahol a járművezető tudja, hogy nincs keresztező forgalom és akár 50-70-el is beveszi a kanyart.

  27. A körforgalmak előtti zebrák biztonságos használatát még három dologgal lehetne növelmi, fekvőrendőrrel, 20km max.sebességgel és akár süllyesztett vizesárokkal, ami rákényszerítené a lasításra az autosokat, de ha nincs gyalogos nem kellene megállniuk és a közlekedés folyamatos lehetne. A vzesárkot pl. lehetne nemtudom még emlékszel-e a száj és körömfájás időszakára 70-es évek, a határon süllyesztett vizesárok volt. Tudom furán hangzik, de talán érdemes lenne rajta elgondolkodni, ez a hármas kombináció annyira lelassítaná a bemenetelt és ezáltal a kimenetelt is, hogy a gyalogosforgalom elégséges mértékben biztonságossá válhatna.

  28. Meg néha nem ártana megkérdezni a város lakóinak véleményét. Mit is szeretnének ők. És nem szabad meglepődni ha egy internetes fórumon kiderül, hogy igenis van véleményük.

  29. Abraka -Áthoztam ide az előző hozzászólásodat, mert ide kapcsolódik jobban. 🙂
    Nem mindig a milliós beruházások hozzák meg a várt eredményt. Néha egy apró ötlet is sokat segít. Szerintem a lámpák gyalogosbarátabb programozásával biztonságosabbá lehetne tenni az átkelést ,több helyen.

  30. Abraka- szerintem mindenképpen aluljáró, de nem az állomás alatti alagút mintájára elkészítve. Mint írtam pl. a Kossuth térnél én a meg nem épült bevásárlóközpont részeként, mintegy földalatti folytatásaként tudnám elképzelni. Egy elhagyatott aluljáró ugye teljesen felesleges lenne. Bennem egyébként már a Prior építése kapcsán is felmerült, hogy bizony a Shopping Centert is ki lehetett volna terjeszteni a kereszteződés alá ezzel a felszíni gyalogos közlekedést a föld alá helyezve biztonságosabbá téve a gépkocsik közlekedését. Közismert, hogy ha nem indulsz el a zebrán azonnal akkor 5 másodperc múlva már a kanyarodó autók nem szívesen engednek át még ha szabályosan közlekedsz is.

  31. most aluljáró, vagy felüljáró, mindenképpen el kéne rajta gondolkodni és kidolgozni valamiféle a többség számára elfodható megoldást. Én azért egy kicsit inkább a felüljárókat preferálnám, mert az aluljárói megoldások, lépcső stb a mozgássérültek nehezebben tudnának közlekedni pl. az aluljárók eléggé veszélyesek esti és éjjeli órákban, de mondjuk ez bekamerázással még megoldható lenne, egy biztos nagy a gyalogos forgalom és ezt meg kell oldani, gyorsan, akár sima alagúttal, lépcső nélkül.

  32. koszi!!! benne van minden!!! remelem valaki kompetens is elolvassa es legalabb elgondolkozik a dolgon!!! ja a pozitivumok koze beirhatod azt is hogy ahogy mar irtam hogy ha a gyalogosok mem az uttesten at haladnak akkor a forgalom folyamatossaga es gyorsitasa meg jobb lessz!!!

Comments are closed.